Silloin harvoin, kun meillä tehdään kahvia kummempaa jälkiruokaa,
ansaitsee se oman juttunsa. Näin siitäkin huolimatta, että tämä on ehkä yksi
maailman helpoimmista, mutta samalla myös ehkä yksi herkullisimmista jälkiruoista.
Se on niin helppo, että se onnistuisi varmasti ilman ohjettakin. Toisaalta joka
kerta minun pitää kaivella arkistojani, ja tarkistaa missä asteissa, ja kauanko
sitä uunissa pidän. Tallentamalla ohjeen blogiin tiedän, mistä selvitän nuo asiat
seuraavalla kerralla helposti. Kyseessähän on tietysti aito lappilainen, kerman
kanssa uunissa paistettu leipäjuusto. Tarjosin sitä meidän itsenäisyyspäivän aterian jälkiruokana.
Lapin leipäjuusto
6:lle
voita vuoan voiteluun
1 leipäjuusto (n. 300 g)
ruoko- tai fariinisokeria
2 dl kuohukermaa
lakkahilloa tai tuoreita hilloja
Voitele piirakkavuoka voilla. Levitä paloiteltu leipäjuusto vuokaan.
Ripottele pinnalle ohuelti ruoko- tai fariinisokeria. (Tämä ei kuitenkaan ole
pakollista, etenkään jos viimeistelet leipäjuuston makealla lakkahillolla.) Kaada
juustopalojen päälle kuohukerma ja paista 210 C -asteisessa uunissa n. 15-20
minuuttia, tai tarvittaessa kauemminkin. Leipäjuusto on makuuni parhaimmillaan,
kun kerma on hiukan saostunut, ja se poreilee kunnolla. Pintakin saa olla
kauniisti ruskettunut. Tarjoa leipäjuusto kuumana lakkahillon kanssa.
On muuten vähän hassu juttu, että vaikka täällä pohjoisessa me puhumme
hillasta (emme lakasta), on tuo hillo meille aina lakkahillo. Hillahillo
tuntuisi jotenkin oudolta. No, rakkaalla lapsella on monta nimeä, ja kukin
valitkoon mieleisensä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti