Nyt on blogissa sellaista herkkua tarjolla, jota todellakin
voi kutsua klassikoksi. Tämä herkku on ihan älyttömän maukas retropizza. Olen
kehitellyt sen ollessani vielä nuori tytönhuitukka. Olin vasta saanut maistaa elämäni
ensimmäistä pizzaa, jonka naapurin täti oli tehnyt pyöreään piirakkavuokaan. Se
maistui jännältä, eksoottiseltakin. Ensimmäiset pizzakokeiluni teinkin tuon
samaisen tädin ohjeen mukaisesti. Sitten ruokahalu kasvoi syödessä, ja lähdin
kehittelemään tuotetta pellillisen kokoiseksi. Tulin siinä samalla lisäilleeksi
aineksia, ja pohjaakin kehittelin, ja taas muuntelin muutaman kokeilun verran. Suurin
piirtein tällaisena olen tätä retropizzaa sittemmin tehnyt, mitäpä sitä hyvää
muuttamaan sellaisen keksittyään. Retropizzaa tilataan minulta edelleen epäsäännöllisen
säännöllisesti, ja nyt isänpäivänä sitä viimein taas valmistin. Mies oli jo muutaman
viikon ajan sitä vihjailevasti muistellut.
Pätsyn retropizza
Pizzapohja:
2,5 dl kädenlämpöistä (n. +37 C) maitoa
½ (eli 25 g) tuorehiivasta
1 tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja
3 rkl sulatettua voita
Sekoita hiiva käsivispilällä lämpimään maitoon. Lisää suola.
Sirottele vehnäjauhoja vähän kerrallaan nesteeseen. Vispaa vispilällä, kunnes
jauhoja on niin paljon, että taikina alkaa tarttua vispilään. Nyt on aika
siirtyä käsipeliin. Lisää loput jauhot kädellä sekoittaen, ja alusta taikinaa
käsin muutaman minuutin verran. Lisää sulatettu voi. Vaivaa taikinaa
vielä hetken verran. Tässä vaiheessa taikinan pitäisi vasta lisätyn voin avulla
irrota helposti kädestä. Ellei näin
tapahdu, lisää vielä vähän jauhoja. Taikinasta ei ole kuitenkaan tarkoitus
tehdä kovaa.
Peitä taikinakulho liinalla ja anna kohota ainakin puoli
tuntia. Tällä kertaa kohotin taikinaa ennätyspitkään, peräti kahden tunnin
verran.
Minua hiukan jännitti, miten pitkä nostatus vaikuttaa lopputulokseen. En tiedä
kuvittelinko vain, mutta minusta pohja oli tällä kertaa aivan erityisen hyvä.
Kauli kohonnut taikina tarvittaessa jauhoja apuna käyttäen leivinpaperille, suuren
uunipellin pohjan kokoiselle alueelle. Siirrä paperi taikinoineen pellille. Tasoittele
ja taputtele pellillä olevaa taikinaa vielä etenkin reunoista, jotta taikina
peittää varmasti koko pellin pohja-alan reunoja myöten.
Pizzan täytteet:
1 tlk (400 g) Mutti pizzakastiketta
500-600 g jauhelihaa
voita paistamiseen
suolaa
mustapippuria
jauhelihamaustetta
paprikajauhetta
1 suuri sipuli
5 valkosipulin kynttä
200 g (1 rasia) herkkusieniä
300 g palvikinkkua (palana)
1 paprika (tässä keltainen)
4-5 tomaattia
400 g pizzajuustoraastetta
pizzamaustetta
ketsuppia
rucolaa
Paista jauheliha voissa. Lisää silputut sipulit paiston
alkuvaiheessa, ja valkosipulisilppu puolestaan paiston loppuvaiheessa. Mausta
hyvin. Mausteiden määrää en kylläkään mitannut, kun sirottelen niitä aina
fiiliksellä, välillä maistellen. Maistele sinäkin. Jauhelihan pitää maistua
maukkaalta, suolaa myöten. Muista kuitenkin, että myös kinkusta tulee suolaa.
Viipaloi (tarvittaessa puhtaaksi harjatut) herkkusienet.
Paista viipaleet kauniin värisiksi pienessä määrässä voita. Mausta kevyesti
suolalla ja pippurilla. Maistaminen on tässäkin kaiken a ja o.
Pese tomaatit, ja ota niistä kannat pois. Minä kaiverran aina
terävällä puukolla kannat irti, ja leikkaan sitten sahalaitaisella puukolla
tomaatit viipaleiksi.
Kuutioi palvikinkku (tai maalaiskinkku) reiluiksi
suikaleiksi. Ohuen ohuita valmiita siivuja en tähän pizzaan käyttäisi, vaan
haluan jokaisen kinkkupalankin maistuvan kunnolla, sekä antavan omalta osaltaan
rakennetta. Pese ja kuutioi paprika.
Nyt on valmistelut tehty, ja päästään täyttämään
pizzapohjaa. Aloita levittämällä huolellisesti pizzakastike, ihan reunoja
myöten, ja pyöräytä sen päälle myllystä hieman pippuria. (Ennen kuin ”löysin”
tämän pizzakastikkeen, kokeilin eri viritelmiä, jopa pelkkää ketsuppia. Ei
sekään ollut hullumpaa.) Pizzamaustetta ripottelen useammassa vaiheessa pizzan
täyttöä, toki kohtuullisesti kerrallaan. Tapanani on ripotella sitä jo
taikinalle levitetyn kastikkeenkin päälle.
Levitä seuraavaksi puolet juustoraasteesta ja sen päälle
jauhelihaseos. Lisää tässä vaiheessa toinen kevyt kerros pizzamaustetta.
Lisää sienet, kinkut ja paprikat tasaisesti koko pizzan päälle.
Levitä tomaattiviipaleet riveihin, nekin koko pizzan
alueelle. Ripottele taas kevyt kerros pizzamaustetta.
Lisää seuraavaksi loput juustoraasteet tasaisesti reunoja
myöten. Tässä pizzassa pitää kaikkia täytteitä olla reunoja myöten, toisin kuin
pizzeria-tyyppisissä pizzoissa.
Ja sitten vielä loppusilaus, mille ei ole kerrassaan mitään
järkevää selitystä. Jostakin syystä kuitenkin vetäisen aina ketsupilla ristikon
pizzan pintaan. Ehkä se on vain huono tapa muiden huonojen tapojeni joukossa.
Sitten koko komeus 225-235 C-asteiseen uuniin n. 35
minuutiksi. Näin suuri määrä täytteitä vaatii siis tavanomaista pidemmän
paistoajan. Tarkkaile toki pizzan pintaa paiston aikana. Tarkista myös pohjan
kypsyys otettuasi pizzan uunista. Se tapahtuu kohottamalla pizzaa reunasta
lastalla. Jos pohja kohoaa tasaisesti, on se kypsää.
Peltipizza on siitä kiva, että kukin voi leikata pizzasta
juuri sen kokoisen palan, kuin hyvältä tuntuu. Laita tarjolle myös rucolaa,
jota kukin voi ripotella oman pizzapalansa päälle.
En edes muista, milloin viimeksi olen tätä retropizzaa
valmistanut. Olihan siis jo aikakin tehdä sitä. Ihanaa, ihanaa, ja vielä kerran,
ihanaa.
Tämä pizza painii ihan omassa sarjassaan. Niin tekevät myös
ne parhaimmillaan ohutpohjaiset ja ihanan rapeat pizzat, joista saamme nauttia
parhaimmissa pizzapaikoissa. Täällä Rovaniemellä oli aikoinaan legendaarinen Il
Bel Giovanni -pizzeria, jossa nuo ohuet pizzat olivat niin hyviä, että niitä yhä
vieläkin moni paikallinen muistelee. Pizzapohja oli aivan täydellinen, ja täytteet
myös. Ja tämä ei ole mikään ”aika kultaa muistot” -tapaus. Ne olivat oikeasti
aivan verrattomia. Muistamme niitä edelleenkin kaiholla, vaikka Il Bel
Giovannin kulta-aika taisi olla jo joskus 80-luvulla. Oi niitä aikoja! Siispä toista
tuon vuosikymmenen huippua voimme enää vain muistella, mutta tästä
kotitekoisesta klassikosta pääsemme onneksi vielä nykyäänkin nauttimaan. Ja
siksihän se onkin klassikko.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti