Nyt esittelemäni salaatti on siitä erikoinen, että vaikka se
syntyi vallan kaappien jämistä, tuli sitä haarukoidessa jotenkin juhlava olo.
Tämän ylentävän vaikutuksen tekivät tietystikin belugalinssit, jotka tuovat
ulkonäöllään näyttävyyttä salaattiin kuin salaattiin. Toisaalta sana beluga aikaansaa
ainakin minulle mielleyhtymän beluga-sammen kaviaariin, joka on niin arvokasta,
että se on aika lailla harvojen herkkua. Yhteiset tekijät näiden linssien ja kaviaarin
välillä ovat ulkonäkö ja musta väri. Belugalinsseillä saa loihdittua helposti ja
edullisesti upealta näyttäviä salaatteja, jotka kaiken lisäksi ovat terveellisiä.
Belugalinssi-kasvissalaatti pienellä cheddarlisällä
(4:lle)
1,5 dl belugalinssejä
vettä linssien keittämiseen
1 suuri porkkana
1 punasipuli
pari kourallista kirsikkatomaatteja
1 pieni tlk (tai pakastettuja) kypsiä maissinjyviä
1 pss kotimaisia babypinaatteja
lehtipersiljaa
150 g cheddarjuustoa (extra mature)
Salaatinkastike:
5 rkl hyvää oliiviöljyä
1 rkl balsamicoa
2 tl Dijon-sinappia (honey)
1 tl hunajaa
suolaa
mustapippuria
Aloita salaatinteko huuhtelemalla linssit ja laittamalla ne pakkauksen
ohjeen mukaan kiehumaan. Tee sitten kastike sekoittamalla salaattikulhossa
kaikki kastikkeen ainekset sekaisin. Suolan ja pippurin oikea määrä löytyy maistelemalla.
Kuori porkkana ja vuole siitä ohuita renkaita.
Perunankuorimaveitsi toimii tässä asiassa oikein hyvin.
Kuori ja silppua punasipuli pieneksi silpuksi. Laita
sipulisilppu kastikkeen sekaan, jossa hapot pehmentävät mukavasti enimmät
kirpeydet sipuleista pois.
Huuhtele ja halkaise kirsikkatomaatit ja lisää ne, sekä
valutetut maissit sipulien jatkeeksi.
Kaada myös keitetyt porkkanaviipaleet ja belugalinssit
kulhoon. Sekoita.
Pese ja linkoa babypinaatit. Levitä ne joko suoraan
annoskulhoihin, tai sitten yhdelle suurelle tarjoiluvadille.
Levitä linssi-kasvisseos babypinaattien päälle. Koristele
lehtipersiljalla.
Paloittele cheddarjuusto pieniksi kuutioiksi, ja lisää ne
salaatin pinnalle. Sekoittele varovasti saadaksesi kaikki kauniit värit esille.
Söimme tätä salaattia kahteen otteeseen. Ensin tuoreeltaan
lämpimänä (vasta keitetyt linssit lämmittävät koko salaatin), ja sitten toisen
puolikkaan seuraavan päivän kylmänä lounaana. Jätin lounassalaattia varten erottamani
puolikkaan linssi-kasvissalaatista sekoittamatta babypinaattien kanssa. Säilytin
siis toisen puolikkaan babypinaateista jääkaapissa omassa ilmavassa rasiassaan, ja salaattiseoksen
omassa rasiassaan. Sekoitin ne keskenään vasta lounaalle alkaessa. Näin babypinaatit
säilyttivät hyvin rakenteesta.
Tähän salaattiin voit vaihdella kasviksia ihan sen mukaan,
mitä kaapista löytyy. Samoin luulisin juustoksi käyvän mainiosti myös murennetun
fetan. Kokeilemalla se selviää. Varmuudella voin sanoa, että ainakin tämä
kokonaisuus oli hyvä. Cheddar antoi ihanaa syvyyttä jo muutenkin ihanan salaatin
makuihin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti