Lauantai oli meillä sekä golf- että terassikekkeripäivä,
sama poppoo osallisena kummassakin aktiviteetissa. Sää oli mitä parhain, oli todella
lämmintä ja aurinkoista. Istuimme terassilla pitkän illan, ensin ruoanteon tuoksuja
(savustin ja grilli) nuuhkien, sitten syöden ja viimeiseksi vielä muuten vain
iltaa istuen. Aurinkohan meillä ei tähän aikaan vuodesta juurikaan laske, joten
aurinkoa ja lämpöä riitti koko illaksi. Vasta myöhään siirryimme sisätiloihin. Illan
menuun kuului savustettuja lohivartaita, grillattuja pekoni-kesäsipuleita, uusia
perunoita, kermaviilikastiketta, keitettyjä kananmunia ja nämä kaikki yhteen
liittävänä osasena ihanaa halloumisalaattia.
Bongasin tämän salaatin jo vuosia sitten jostakin
aikakauslehdestä, mutta alkuperäisen ohjeen tekijästä minulla ei ole tietoa. Otin
silloin kuvan vain reseptisivusta, eikä sillä sivulla ole sen koommin lehden
kuin tekijänkään nimitietoja. Samalla sivulla on ohjeet niin
tervetuliaisjuomiin, kantarellikeittoon kuin halloumisalaattiinkin. Miljöönä on
laituri. Olisi hauska kuulla, josko joku lukijoista tunnistaa ohjeen omakseen. Tässä alkuperäinen ohje (suluissa muutokset,
jotka tein viime lauantaina).
Halloumisalaatti
200 g halloumijuustoa (250 g, koska näitä ei voi olla
napsimatta, kun ovat jäähtymässä)
100 g kirsikkatomaatteja (250 g rasiallinen
miniluumutomaatteja)
1 avomaan kurkku (1 tavallinen tuorekurkku)
1 rkl seesaminsiemeniä (1,5 rkl)
1 rkl öljyä
lehtisalaattia (1 pss jääsalaattia ja ½ Ruustinnan
salaatista)
rucolaa (en laittanut)
Kostukkeeksi:
sitruunamehua ja pähkinäöljyä tai oliiviöljyä (laitoin
sitruunaa ja oliiviöljyä)
1.
Liota halloumijuustoa kylmässä vedessä n. tunnin ajan.
(Joskus liotan, toisinaan en, nyt en liottanut.) Jos haluat salaattiin
suolaisemman maun, käytä halloumijuusto liottamattomana.
2.
Kuivaa juusto talouspaperilla ja paloittele se
pikkukuutioiksi.
3.
Kuumenna öljy pannulla ja lisää joukkoon juustokuutiot ja
seesaminsiemenet. Kääntele ja kypsennä juustopalat kauniin ruskeiksi, jäähdytä.
4.
Kuori ja pilko kurkku ja huuhdo tomaatit (halkaisin
tomaatit).
5.
Huuhdo (ja linkoa tai muutoin kuivaa) salaatin lehdet ja
revi ne tarjoiluvadille. Asettele tomaatit, kurkut ja juustopalat salaatille.
6.
Pirskottele päälle hieman sitruunamehua ja öljyä.
Tämä salaatti on ihanan raikas, mutta halloumin ansiosta
myös sopivasti suolainen. Se on siis ihan täydellinen illanistujaisiin ja
grillajaisiin. Nyt kun juhannus on tuloillaan, on tämä salaatti myös yksi hyvä
vaihtoehto juhannuspöytään.
Lauantaina kokeilin ihan ensimmäistä kertaa savustaa kalavartaita.
Tähän asti olemme savustaneet vain fileitä tai kokonaisia kaloja. Näin
helmikuussa Mansikkaheinä-blogissa niin herkullisen näköisen postauksen
kalavartaista, että tallensin sen silloin to do -listalleni. Nyt oli niiden vartaiden
hetki. Ohjeen näihin herkullisiin kalavartaisiin löydät tästä linkistä. Itse en
osaisi sen paremmin ohjetta kirjoittaa. Valmistin vartaat aika lailla tarkkaan Leenan
ohjeen mukaisesti, tosin minä käytin näihin vain yhtä kalaa, lohta. Leena, kiitos
herkullisesta ohjeesta! Se pääsi tämän kokeilun myötä meillä jatkuvaan
käyttöön.
Pekonisipulit odottavat grilliin pääsyä ja halloumit ovat jo valmiit. |
Kun lohivartaat olivat olleet savustimessa n. 10 minuuttia,
aloitimme pekoni-kesäsipulivartaiden grillaamisen. Olimme jo aiemmin
valmistelleet ne grillauskuntoon. Nämä ovat tosi helppoja, ja superhyviä.
Huuhtele kesäsipulit, viillä kanta ohuesti pois, siisti ja tasaa varret. Lorauta
sipuleille juoksevaa hunajaa, ja pyörittele sipulit hunajassa. Kääri 1-2 pekonisiivua
sipulin ympärille. Grillaa 12-15 minuuttia. Me grillasimme ne kaasugrillissä foliogrillialustalla,
kannen ollessa aina välillä kiinni. Hiiligrillissä valmistuvat todennäköisesti
nopeammin.
Simsalabim, kuten meillä skoolatessa sanotaan. |
Näiden em. tuotteiden lisäksi pöydästä löytyi myös uusia perunoita
(Annabelle), keitettyjä kananmunia ja kermaviilikastiketta, (joka syntyi
sekoittamalla purkilliseen kermaviiliä ruokalusikalliset sitruunan mehua ja
hunajaista dijonsinappia, 1 tl sokeria, ripaus suolaa sekä 1 dl tillisilppua). Kokonaisuus
oli oikein soppeli, ja hyvin tuntui maistuvan vieraillekin.
Jälkiruoka valmistui myös grillissä, ja siihen löytyy ohje
tästä viimekesäisestä postauksestani Taivaalliset Limoncello-nektariinit. Nimi
ei ole lainkaan liioiteltu. Taivaallisia ne ovat.
Nektariinit menossa grilliin... |
Nyt ymmärsin viime vuodesta
poiketen laittaa jäätelön kuumien nektariinien päälle. Mursin myös yhden marenkikukkasen kunkin
annoksen päälle ja reunoille. Tilkka Limoncelloa lasiin, ja oh-la-laa.
Hyviä ystäviä, liikuntaa, maistuvaa ruokaa, niistä oli
lauantai tehty. Tuo päivä oli todennäköisesti myös yksi kesän kauneimmista,
mitä säähän tulee. Voitaneen todeta, että niin päivä kuin iltakin olivat kaikin
puolin onnistuneita.
Uskomattomia herkkuja, 🎶 "Oi jospa oisin saanut olla.." Teidän ystävät olivat varmaan todella otettuja, kun pääsivät kivan liikunnan jälkeen "Pätsyn patojen" ääreen! 🥰
VastaaPoistaHieno juttu, että muistutit tuosta savustusideastani!👍 Kiitos paljon! Mekin on nyt herkuteltu ihanien ystävien kanssa pari päivää putkeen, mutta blogitaukoni takia en ole jaksanut edes kuvia ottaa. 😙
Ihanaa juhannusta ja rentoa oleilua sinne! 🌳🎶🏌️♂️🌺🌼
Kiitos Leena, tavallaan oltkin mukana, nostimme nimittäin maljat sinun hyvälle savustusohjeellesi. Sanoin, että otetaankos Leenalle 😍 Ja kyllä, tämä setti sai kyllä hyvän vastaanoton. Toki myös uskomattoman upealla säällä oli vaikutuksensa bileiden onnistumisen kanssa 👍 Kiitos, ja oikein mukavaa keskikesän juhlaa myös teille! 🌺😘
Poista