Kesäloma osa 1 on nyt takanapäin, mutta muistelen sitä nyt täällä
blogissa vielä tämän yhden jutun verran. Kyseessä on reissun viimeinen
kotiruoka, jolloin ateriaa varten ostin ainoastaan muhkeaakin muhkeammat pollot
(kanat). Kaikki muut tykötarpeet löytyivät kaapeista, ja tarkoitus olikin
tuhota niitä pois. Siitä tämä resepti sitten syntyi, lennosta inspiroiden,
jäljellä olevia raaka-aineita settiin mukaan upottaen. Ohje muotoutui
mutu-tuntumalla sitä mukaa, kun homma eteni.
Itse asiassa koko idea lähti liikkeelle inkivääristä. Tai tarkemmin
raastinvadista, jonka olin loman alussa ostanut ferialta, jossa oli ruokaa,
juomia ja esiintyjiä ympäri maailmaa. Kaiken sen ruokapaljouden keskellä oli koju,
missä myytiin käsintehtyä hyötykeramiikkaa. Myyjä demosi, kuinka kätevästi
tällä lautasella voi raastaa niin inkiväärin, valkosipulin kuin
sitruunankuorenkin. No pitihän minunkin pari tuollaista kaunista ihmelautasta
ostaa. Mikä parasta, lautaset tuntuvat myös toimivan.
Inkivääri-tomaattikanaa
(2:lle)
1 suuri paprika
oliiviöljyä
2 kanan kokonaista fileetä (tässä myös sisäfileet)
suolaa
mustapippuria
pollomaustetta (kanamaustetta)
2 valkosipulinkynttä
palanen inkivääriä
paprikajauhetta (sekä dulcea että picantea)
2 rkl vähäsuolaista soijaa
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
½ prk punaista pestoa (sis. punaista chiliä ja ricottaa)
suolaa
pippuria
maissia (nämä maissinjyvät pienestä tölkistä)
persiljaa valmiin ruoan pinnalle
Huuhtelin paprikan ja irrotin sen sisältä siemenet ja valkeat osat.
Leikkasin paprikan epämuotoisiksi paloiksi, ja levitin ne voidellun uunivuoan
pohjalle.
Nostettuani muhkeat kanafileet huoneenlämpöön, totesi mies, että ostit
sitten paholaisen kanaa. Olin ihmeissäni, eihän Espanjassa myydä juurikaan
valmismarinoituja kanoja. Luulin, että olin vahingossa ostanut jonkun makeantuliseksi
marinoidun kanapaketin. No ei, tarkemmin pakettia katsottuani ymmärsin vitsin.
Nämä kanat painoivat yhteensä tasan 666 g. Heko, heko! Että sellaista
paholaisen kanaa, kuinkas sattuikin tuo paholaisen lukema pakettiin. No pirun
hyviä niistä kyllä tulikin, liekö sattumaa vai kohtalon sanelema juttu.
Maustoin fileet ja paistoin niille pienet pintavärit pannulla. Laitoin
fileet uunivuokaan paprikakuutioiden päälle.
Kuorin ja silppusin valkosipulinkynnet. Kuorin inkivääriä muutaman
sentin matkalta, ja raastoin siitä ehkä 2-3 senttiä. Wau, olipas hauska vekotin.
Kuullotin valkosipulia ja inkivääriä pienessä määrässä öljyä. Lisäsin
myös paprikajauhetta, makeaa ja tulista. Makeaa laitoin ehkä 1 tl verran, mutta
tämä tulinen paprikajauhe on niin tulista, että sitä kannattaa laittaa vain veitsenkärjellinen.
Tulinen paprika ei ole mitenkään välttämätöntä, tuleehan jo inkivääristä ja
valkosipulista ihanan voimakkaat aromit.
Seuraavaksi lisäsin kastikkeeseen soijaa ja tomaattimurskan sekä
pestopurkin lopun. Se oli jäänyt jäljelle tämän linkin postauksen jälkimmäisestä pastasta.
Kiehuttelin kastiketta muutaman minuutin, ja sitten oli hyvä tarkistaa suola ja
pippuri. Kun maku oli kohdillaan, kaadoin kastikkeen vuokaan kanojen päälle.
Nostelin kanoja hieman, että kastike levisi tasaisesti myös kanojen alle.
Kanat kastikkeineen kypsyivät 210 C –asteisessa uunissa n. 1 tunnin
ajan. Paiston puolivälissä valelin kanan pintaa vuoassa olevalla kastikkeella. Samalla vioin hieman ruoan ulkonäköä, se oli hiukan tylsä. Siitä selvästikin puuttui vielä
jotain. Pikainen kaappien kaivelu tuotti tuloksen, ja löysin sieltä vielä
pienen tölkillisen kypsiä maissinjyviä. Ne olivat juuri sopiva, hiukkasen
makeahko lisä tähän vuokaan, ja samalla ne tekivät koko ateriasta aurinkoisen
näköisen.
Viimeistelin ruoan persiljasilpulla. Tarjoilin tämän aromikkaan kanaruoan keitetyn riisin kanssa. Kaapista
löytyi itämaistyyppistä riisiä, joka sopi tähän yhteyteen oikein hyvin. Minun
piti kuutioida viimeinen jäljellä oleva kurkku lisukkeeksi, mutta unohdin.
Tätä postausta kirjoittaessani palasi mieleen mennyt loma, ja
sen mukavat uikkaripäivien lounaat omalla patiolla. Siinä markiisin antamassa
varjossa, mutta silti lämpimässä oli ihanaa ruokailla ja samalla seurustella.
Juttujen taso ei kyllä ollut huima. Puujalkavitsejä toinen toisensa perään, tai
muuta yhtä älykästä, tai sitten vain hyvää hiljaisuutta. Muistan lomalta heti yhden
puujalkavitsin, jossa minä pääsin olemaan nokkela. Mies kysyi puhelin kädessään,
että miksi täällä lomalla on akku tyhjä koko ajan? Vastasin, että siksi koska
täällä lomalla ladataan akkuja. Ehhehe, ehhehe.
Rakastaa lautasella!?🤔 Enpä ole ennen kuullut tuollaisesta ja näyttää ihan toimivalle! 👍 Onko nuo posliinia vai peltiä?
VastaaPoistaRuoka näyttää oikein herkulliselle! 😋
Kiitos Leena 😘 Posliinia. Uusi tuttavuus minullekin. Pohjan pinnassa on teräviä "vekkejä", joihin näitä tiettyjä herkkuja hangataan. Hyvin toimii 👌
Poista🤣Piti olla raastaa, mutta puh ennakoiva teksti oli taas olevinaan fiksu! (teki sen taas, korjasin..)
PoistaJoo arvasin 👍 Semmoista se ennakoiva teksti tekee. Mutta ei se rakastaminenkaan ole ollenkaan huono juttu 😉
Poista