Terveiset täältä Pyhältä, Noitatunturin juurelta! Tunturi on täynnä
väkeä, mutta omassa mökissä on rauhallista. Eilen aurinko porotti kirkkaalta
taivaalta ja asteet olivat reilusti plussan puolella. Sää oli siis aivan
täydellinen valmistaa Lammasta kahdella tapaa. Sen ohje löytyy vuoden takaa,
tästä linkistä. Karitsanpotkat muhivat uunissa viisi tuntia. Sinä aikana oli
ihanaa istuskella pääsiäisperinteitä noudattaen pihalla lampaantaljan päällä
lukemassa. Ennen lampaiden valmistumista tekaisin meille pääsiäisen kunniaksi alkuruoaksi
tällaiset keväiset kampasimpukat.
Keväiset kampasimpukat
(3:lle)
1 puntti vihreää parsaa
9 kampasimpukkaa (pakaste)
voita
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
parmesaania
sitruunalohkoja
Sulata kampasimpukat pakkauksen ohjeen mukaan. Taputtele ne kuivaksi
talouspaperilla. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Huuhtele ja
tarvittaessa kuori parsat nupun alta alaspäin. Napsauta puumaiset tyvet pois.
Leikkaa parsat n. 2 cm mittaisiksi paloiksi.
Kuumenna pannu ja sulata siinä nokare voita. Paista parsoja voissa muutaman minuutin ajan.
Lorauta sekaan myös hieman oliiviöljyä. Tarkoitus ei ole ruskistaa parsan
paloja, vaan vain hieman pehmentää. Saavat mielellään jäädä napakoiksi. En
ottanut aikaa, mutta arvioisin tähän menneen noin 3-5 minuuttia. Nappaa aina
välillä yksi pala suuhusi, siitä sen tiedät, milloin ovat parhaimmillaan. Mausta
suolalla ja pippurilla. Purista sekaan myös sitruunan mehua. Tähän meni mehut
yhdestä lohkosta, lohkon koko sama kuin lautasannoksella olevalla sitruunalohkolla.
Laita parsat sivuun odottamaan kampasimpukoiden paistoa. Minä laitoin kampasimpukoiden
paiston ajaksi valmiit parsat uuniin lampaan seuraksi.
Kuumenna pannu ja laita voinokare pannulle sulamaan. Kun voi on sulaa, ja
sihinä loppunut, lisää kampasimpukat
pannulle kellotaulumaiseen ympyrään asetellen. Paina mieleesi se ”kellotaulun
lukema”, jonka kohdalle laitoit ensimmäisen kampasimpukan. Käännä kampasimpukat
minuutin kohdalla samassa järjestyksessä. Tämänkokoisilla kampasimpukoilla
paistoaika on todellakin vain 1 minuutti/puoli. Varsinaista pikaruokaa siis!
Kokoa annokset kasaamalla lautasen keskelle parsan paloja. Asettele
kampasimpukat parsojen ympärille. Lorauta annoksille hieman oliiviöljyä ja
höylää annoksen päälle jokunen parmesaanilastu. Laita lautasille
sitruunalohkot, joista kukin voi viimeistellä annoksensa haluamallaan määrällä
sitruunan mehua.
Näiden ihanien kampasimpukoiden kanssa nautimme lasilliset Albariñoa,
joka on valkoviinien osalta yksi lempirypäleistäni. Albariño-viinit tulevat Espanjasta
Galician maakunnan luoteisimmasta nurkasta. Tämänkertaisen viinin nimi oli La
Liebre y la Tortuga. Liekö vallan pääsiäispupu viinipullon etiketissä?
Pääruoaksi nautimme tosiaan karitsanpotkia, jotka tulivat Meri-Lapista,
eli aika läheltä. Uunissa paahdetut kasvikset ovat erityisen hyvä lisuke
lampaille. Laitoin uunipellille kuoripäällisiä perunalohkoja (pese perunat
hyvin) ja kuorittujen porkkanoiden paloja sekä reilun määrän kokonaisia valkosipulin
kynsiä kuorineen. (Viilsin valkosipulin kynsistä kannat pois.) Mausteeksi
suolaa ja pippuria, ja lorautus oliiviöljyä. Sitten sekoitus, jotta öljyä ja mausteita
riittää joka pinnalle. Kasvikset paahtuivat 200 C-asteisessa uunissa 40
minuutin ajan.
Lampaat odottelivat tuon ajan folion alla pöydällä, ja lisäsin ne ihan
loppuminuuteiksi takaisin uunin lämpöön. Tälle ruoalle ei tarvita erityistä
kastiketta, vaan karitsanpotkien herkullinen liemi toimii sellaisenaan
kastikkeena. Voi valtava, miten hyviä nämä taas kerran olivatkaan!
Lammasviiniksi olimme valinneet ja tilanneet Alkosta Quinta Vale D.
Maria Rufo –punaviinin, joka tulee Portugalista. Tämä viini kuuluu Muru Wines -tilausvalikoimaan.
Karitsanpotkat olivat jälleen kerran täydellisen ylikypsiä. Liha suorastaan
pakeni luista, kun hieman haarukkaa näytti.
Luut olivatkin kaikki, mitä tuosta ateriasta jäi jäljelle.
Nyt alkavat pilvet sopivasti väistyä, eli pian pääsemme taas pihalle
istuskelemaan. Eräs pääsiäisperinne on vielä tekemättä. Se on kuunnella Kauas
pilvet karkaavat -kappaletta aurinkoisella
pihalla istuskellessa. Soittelen youtubesta aina eri versioita tästä
kappaleesta. Eikös sitä niin sanota, että hulluilla on halvat huvit?
Shamaanikruunukin on pukeutunut pääsiäiseen. |
Oikein mukavaa ja tunnelmallista pääsiäisen jatkoa!
On teillä maukkaan kuuloiset pääsiäisruoat. Namskista!😋 En ole vieläkään itse valmistanut kampasimpukoita, vaikka pitkään jo suunnitellut.🤔
VastaaPoistaPääsiäinen alkaa olla tältä vuodelta muistojen joukossa ja aletaan valmistautua vappuun. Hyvää ensi viikkoa sinne! ☀️💕
Kiitos Leena! 😍 Toden totta hyvässä ruoassa pysyimme, ja mukavaakin oli. Ihania tällaiset pitkät vapaat, ehtii hieman hengähtää ☺️ Oikein mukavaa alkavaa viikkoa sinnekin! 😘
Poista