Tämä viime viikonloppuna valmistamani lohiruoka syntyi helposti
uunissa, kaikki ainekset sulassa sovussa samalla pellillä. Sillä aikaa kun uuni
teki hommia, minä sain rauhassa pötkötellä sohvalla lukemassa. No okei,
kypsymisen puolivälissä kävin lisäämässä pellille lisää tavaraa. Sitten taas
pääsin lukemaan, ja samalla tuoksuttelemaan uunista tulevia ihania tuoksuja. Näin
rennosti voi ottaa silloin, kun kaikki ainekset on esikäsitelty valmiiksi. Se
on muuten juuri se tapa, miten tykkään kokata. Käsittelen aina ensin
tarvittavat raaka-aineet valmiiksi, jolloin kokkaamisen voi tehdä rauhassa
fiilistellen. Kirjoitan ohjeen kuitenkin siihen järjestykseen, kuin miten tämä ruoka
on hyvä tehdä, jos et esikäsittele kaikkia aineksia etukäteen.
Lohipelti puikuloilla ja kasviksilla
(4:lle)
800 g lohifilee
sitruunamehua
suolaa
1 prk (150 g) creme fraiche
70-80 g tomaattipyreetä
sitruunapippuria
suolaa
tillisilppua
sitruunaviipaleita
8 keskikokoista puikulaperunaa
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
2 paprikaa (eri värejä)
1 kesäkurpitsa
suolaa
mustapippuria
chili-valkosipulioliiviöljyä
tilliä
Paistoajat 200 C uunin keskitasolla:
- lohi ja perunat 40 minuuttia
- kasvikset puolivälissä mukaan 20 minuutiksi
1.
Huuhtele ja kuivaa lohi. Nypi pois ruodot. Laita uunipellille leivinpaperi,
ja nahkapuoli alaspäin oleva lohi keskelle peltiä. Purista lohelle sitruunasta mehua ja ripottele pinnalle hieman suolaa.
2.
Sekoita tomaattipyree creme fraicheen ja mausta seos sitruunapippurilla
ja suolalla. En mitannut mausteita, joten maistele itse sopiva suolan määrä.
Laita ensin vähän, ja jos tarvii lisää, niin laita enemmän. Sitruunapippuria
kannattaa myös lisätä varoen, se on isossa määrin hieman pistävää. Lisää tillisilppua
(laitoin n. 1/3 tillipuntista) tahnaan ja levitä tahna kauttaaltaan lohen
päälle. Asettele päällimmäiseksi muutama siitruunaviipale.
3.
Kuori perunat, tai jos kuori on siisti, riittää pelkkä pesu. Paloittele perunat 2-3 osaan ja laita ne
kulhoon. Mausta perunat suolalla, pippurilla ja pyöräytä ne vielä
oliiviöljyssä. Kaada perunat väljästi lohen ympärille, jättäen tilaa myöhemmin
lisättäville kasviksille.
4.
Laita pelti uuniin 20 minuutiksi.
5.
Pese paprikat ja kesäkurpitsa. Halkaise paprikat ja poista kanta, siemenet
ja sisustan valkoiset säikeet. Paloittele reiluiksi paloiksi. Kuutioi kesäkurpitsakin
reiluiksi lohkareiksi. Laita kasvikset kulhoon ja mausta ne suolalla ja pippurilla.
Lorauta joukkoon öljyä, ja sekoita hyvin. Lisää kasvikset pellille lohen
ympärille, perunoiden joukkoon. Paista vielä 20 minuuttia.
6.
Lisää valmiin ruoan päälle tilliä. Nyt ei nipoteta, joten nekin voi laittaa
tällä lailla reilulla mitalla katkottuina, ja niitä voi siitä annokseensa ottaa
ken haluaa. Ken ei halua, työntää tillinoksan syrjään.
Tämä oli sellaista takuuvarmaa ja takuuhyvää kotiruokaa. Lisuke (kasvikset)
olivat jo ruoassa itsessään mukana, mutta kun mökin kaapista löytyi purkillinen
sinappista kurkkusalaattia, laitoin sitäkin tarjolle. Sopi muuten itse asiassa aika hyvin settiin.
Tein tätä ruokaa tarkoituksella koko pellillisen, vaikka olimme kaksin.
Petasin sillä itselleni seuraavaksi päiväksi täydellisen lukurauhan mökin
aurinkoisella pihalla. Kun nälkä koitti, oli ruoka jo mikroa vaille valmis.
Näin se käy laiskottelu kätevästi, kun vähän ennakoi. Hyvää ruokaa
saimme siis toisenakin päivänä, ja ihan ilman ponnisteluja. Toivotankin teille
kaikille oikein levollista, ja muutenkin mukavaa pääsiäisen aikaa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti