Mikäpä olisi lumoavampi aloitus rentouttavalle viikonlopulle kuin nauttia
padallinen herkullisia sinisimpukoita kynttilänvalossa, taustalla
tunnelmallista musiikkia. Minulla on tehnyt mieli sinisimpukoita jo pitkään, ja
simpukkakuume vain yltyi nähtyäni Oispa aina nälkä -blogin hurmaavan
treffiruokapostauksen. Viime perjantaina vihdoin aika ja paikka olivat oikeat,
ja minäkin tein oman padallisen sinisimpukoita aika tarkasti tästä linkistä
löytyvää Meri-Tuuli Väntsin ihanaa ohjetta noudattaen.
Näillä korkeuksilla tuoreet sinisimpukat ovat harvinaista herkkua, eikä
niitä nytkään ollut tarjolla ainakaan niin tuoreina, että olisin uskaltanut
niitä ostaa. Olen nimittäin aika skitso raaka-aineiden tuoreuden suhteen. Ohjeesta
poiketen teinkin siis oman versioni pakastesinisimpukoista, jotka ovat ihan
käyttökelpoisia nekin. Jos kuitenkin onnistut löytämään tuoreita
sinisimpukoita, niin tuolta yllä olevasta blogilinkistä löydät mahtavan
yksityiskohtaiset ohjeet simpukoiden esikäsittelyyn. Pakastesimpukoiden osalta ne vaiheet voi
ohittaa ja jäiset sinisimpukat voi sellaisenaan heittää pataan. Lue toki silti simpukoiden
pakkausseloste, sieltä selviää tarkat ohjeet juuri niiden simpukoiden
käsittelyyn.
Kahden tomaatin sinisimpukat kahdelle Meri-Tuulin tapaan
(alkuperäisestä ohjeesta poiketen käytin pakastesimpukoita ja lisäsin
yhden chilin)
900 g pakastettuja sinisimpukoita (2 x 450 g Pirkka-sinisimpukoita)
3 shalottisipulia
4 valkosipulin kynttä
1 punainen chili
oliiviöljyä
2 tl savupaprikajauhetta (dulce)
1 dl puoliaurinkokuivattuja tomaatteja (niitäkin sattui olemaan
sopivasti juuri tuo määrä)
3 dl kuivaa valkoviiniä
suolaa
kourallinen kirsikkatomaatteja, puolitettuina
150 g ranskankermaa
lehtipersiljaa
Hienonna shalottisipulit ja valkosipulit. Huuhtele ja hienonna chili,
josta on poistettu siemenet. Kuumenna padassa öljyä ja kuullota siinä sipulit
ja chili. Varo polttamasta valkosipulia. Pidä pata keskilämmöllä.
Ripottele joukkoon paprikajauhe ja puolitetut puolikuivatut tomaatit.
Kuullota hetki, lisää sitten valkoviini ja kiehauta. Nosta lämpöä niin että
liemi kiehuu, mausta suolalla ja tarkista maku. Tässä kohtaa reseptiä
maustetaan liemi sopivaksi, myöhemmässä vaiheessa maun hiominen on hieman
haastavaa.
Kaada simpukat ja kirsikkatomaatit pataan ja sekoita nopeasti pohjaa
myöten. Peitä kannella ja keitä 5 minuuttia. Nosta kansi ja lisää ranskankerma.
Sekoita taas ja peitä uudelleen kannella ja keitä vielä 2 minuuttia.
Kanna pata pöytään, nosta kansi ja lisää yrtit. Tarjoa leivän kanssa,
tällä kertaa ihanan rapeakuorista talonpojanleipää.
Simpukat huuhtelimme alas joululahjaksi saadulla Gross Ratscher
Morillon Startin 2015 -valkoviinillä (Itävallasta), jonka nauttiminen on
odottanut sopivaa ajankohtaa ja merellistä ateriaa. Hyvää kannatti säästää
tähän kohti, ja tämä kuiva ja erittäin hapokas ja mukavan mineraalinen viini täydensi
osaltaan nautinnon. Kiitokset lahjan antajille! Tänne asti maltoimme odottaa.
Aah, miten ihana perjantaiherkku tämä oli. Täytyy sanoa, että maut
olivat todellakin kohdillaan, eikä chilikään hypännyt liikaa esiin, vaan antoi
vain pienen pientä potkua. Vai liekö peräti voimapotkua, sillä tämän
herkkupadan ääressä otsanahkan kurtutkin silenivät ja saavutimme lepotilan.
Simpukathan nautimme luonnollisesti villasukat jaloissa, kuten alkuperäisenkin
ohjeen tekijä. Villasukat ovat toki meillä kotosalla vakiojalkineet aina muulloinkin.
Ei niin, että täällä mitenkään erityisen kylmä olisi, mutta ovathan ne aivan
ihanat ja kodikkaat sisäjalkineet.
Simpukat hupenivat yksi toisensa jälkeen lautaselta simpukankuorivadille,
kunnes lautasilla oli jäljellä enää kauniin värinen ja ihana-arominen liemi. Leipääkin
oli, joten ei muuta kuin leivänpalasia liemessä uittamaan. Siinä vaiheessa
nappasin meille lusikat, joilla lusikoimme liemet leipineen parempiin suihin.
Meri-Tuuli, kiitos vinkistä! Tässä perjantaiherkussa olivat todellakin
maut ja tunnelma kohdillaan. Siitä olikin sitten hyvä siirtyä sohvalle
televisiota katsomaan, nukkumaan, katsomaan, nukkumaan… Ähkyä ei simpukoilla
kovin helposti saa aikaiseksi, ja nytkin siltä vältyimme. Siinä kulmapalan
suojassa jalatkin vatupassiin oikaistuna oli vain niin suloinen olotila, että
tokihan siinä alkoi silmä luppasta. Aika pian kuulinkin vierestäni, että ”panehan
pelastusrengas kaulaan, pilkit siihen malliin”. Meillä on tällaiset ihanat
joululahjaksi saadut ”pelastusrenkaat” estämässä niskojen sijoiltaanmeno tv:n
edessä pilkkiessä. Alkuperäinen tarkoitus näillä lienee ollut olla tuki ja
turva lennoilla, mutta hyvin toimivat tv:nkin edessä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti