Eilinen perjantaiherkkumme on yksi meidän kestosuosikeista. Se maistuu
aina. Olemme bonganneet sen Espanjan Andalusiasta, missä se kuuluu kaikkien
paikallista ruokaa tarjoavien ravintoloiden ruokalistoille. Tokihan se on parhaimmillaan
siellä aurinkoisella rannikolla, missä on aina saatavilla tuoreita
raaka-aineita. Täällä Suomessa joudun valmistamaan tämän ruoan
pakastekatkaravuista, mutta hyvää se on silti. Suorastaan taivaallista. Olen
tehnyt tätä lukemattomia kertoja, sekä tavallisista katkaravuista, että myös
eilisillan tapaan jättikatkaravuista. Molempi parempi. Tässä on herkku, mihin
en kyllästy koskaan.
Katkarapuja Pil Pil
(2:lle)
oliiviöljyä
3-4 kuivattua chiliä (voit korvata cayennejauheella ja/tai tuoreella punaisella
chilillä)
5 valkosipulinkynttä
pussillinen katkarapuja tai jättikatkarapuja
½ tl paprikajauhetta
persiljaa (kuivattukin käy)
Kuumenna hetki pannua ja kaada siihen
sitten oliiviöljyä niin, että pohja peittyy kunnolla, ja vähän päälle. Lisää chilit ja valkosipulit, ja
kiehuttele hetki. Lisää katkaravut, ja tirisytä
2-3 minuuttia. Lisää paprikajauhe ja persilja,
ja tirisytä vielä pieni hetki. Valmista on, annostele lautasille. Pil Pilin tuoksu on uskomaton, samoin maku. Ja mikä parasta, se
valmistuu hetkessä. Varsinaista pikaruokaa. Helppoakin vielä.
Espanjassa Pil Pil valmistetaan kaasuliedellä suoraan savisiin
annoskippoihin, ja ne tuodaan pöytään siten, että kippo on peitetty lautasella.
Pöydässä tarjoilija ottaa lautasen pois, ja sen alta paljastuu ihanasti
sihisevä ja tirisevä katkarapuherkku. Minulla olisi kyllä noita savikippoja
täällä Suomessakin, mutta kun en omista kaasuhellaa, niin valmistan tämän ihan
tavallisessa pannussa, josta annostelen Pil Pilin lautasille. (13.4.19 lisätty vinkki: Lämmitä lautaset etukäteen uunissa! Näin Pil Pil tirisee ihanasti vielä pöydässäkin.)
Pil Pil nautitaan Espanjassa sämpylöiden kera. Sämpylöistä murretaan
paloja ja dipataan niitä ihanan makuisessa öljyssä. Jos lisäät sampylänpaloille
sipauksen voita, yhdistelmä on tavallistakin täydellisempi. Myös patonki ja
paahdetut paahtoleivät toimivat tässä vallan mainiosti.
Pil Pil on innoittanut minua pariin Pil Pil -johdannaiseen ruokaan. Heinäkuussa
kirjoitin täytetyistä ja grillatuista kesäkurpitsoista. Viime kuussa puolestaan
tein PIl PIl -pastaa, jota meillä tehdään usein. Sama makumaailma yhdistää
näitä kaikkia herkkuja.
Pil Piliä syödessä ajatukset karkaavat aina eräälle aurinkoiselle
rannikolle. Siinä käy sitten yleensä jommallakummalla tavalla, se joko auttaa
hitusen Espanjan ikävään, tai sitten se laittaa ikävöimään vielä enemmän.
"Pil pil" on niin kiinnostava nimi tälle ruoalle, että jo se houkuttelee maistamaan. Tein samantyyppistä itsekin aikoinaan runsaalla chilillä ja valkosipulilla. Syötiin patongin kanssa ja huuhdeltiin alas raikkaalla valkoviinillä. Nyt on ehkä verestettävä muistoja ja tehtävä tätä joku viikonloppu. Näyttää tosi herkulliselle! Ihania mökkiviikonloppuja teille!
VastaaPoistaKiitos Leena! Eikös vain olekin mainio herkku 👍 Tämä on juurikin malliesimerkki siitä, miten myös yksinkertainen ja nopeasti valmistuva ruoka voi olla niin älyttömän hyvää 😋 Jahka taas sinne autenttiseen ympäristöön ☀️🌴 pääsemme, niin tätä tulee tilattua eräskin kipollinen 😀
PoistaTäydellinen herkku 🤠
VastaaPoistaSamaa mieltä! 👌😊
Poista