Muutaman päivän herkuttelun jälkeen tuli sellainen olo, että nyt pitää
keventää. Sunnuntaille oli kyllä jo ihan omat ruokasuunnitelmansa olemassa,
mutta siihen varatut raaka-aineet olivat luonteeltaan sellaisia, mitkä eivät
pahastu kattilaan pääsyn odottamisesta. Siispä ne saivat väistyä, ja sunnuntain
päärooliin pääsi vihanneslokeroon pyörimään jäänyt kesäkurpitsa. Aika usein
grillaan tai paahdan kesäkurpitsasta erilaisia lisukkeita. Tällä kertaa päätin
tehdä siitä keittoa, vaikken muista ikinä syöneeni, saati tehneeni
kesäkurpitsakeittoa. Estradi oli siis paineista vapaa, ja heittelin intuitiosta
kattilaan erinäisiä aineksia. Siitähän vasta soppa syntyikin.
Kesäkurpitsakeitto (pääruoaksi 2:lle)
loraus oliiviöljyä
1 kesäkurpitsa
1 kesäsipuli (mikä vaan sipuli, luulisin)
aavistus suolaa
1 valkosipulinkynsi
5 dl vettä
1 kasvisfondiannospakkaus
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl kuivattua meiramia (yrtit valikoituivat sen mukaan, mitä kaapista
löytyi)
½ pkt tuorejuustoa (jääkaapissa oli Kreikkalainen valkosipuli
-tuorejuusto)
mustapippuria
6 tippaa tabascoa
koristeluun auringonkukan ja kurpitsan siemeniä
makuviimeistelyyn tryffeliöljyä
Pese ja pilko kesäkurpitsa. Ei niin väliä, minkälaisiksi palasiksi,
soseeksi menee kuitenkin. Mitä pienempiä, sen nopeammin valmistuu. Silppua
sipulit. Kuumenna kattila ja oliiviöljy ja lisää kesäsipuli ja kesäkurpitsat
sekä aavistus suolaa. Kuullottele tovi. Lisää silputtu valkosipuli, mutta älä
anna sen palaa. Lisää vesi ja fondi sekä yrtit. Anna kiehua viitisen minuuttia,
ja lisää tuorejuusto. Kiehuta vielä toiset viitisen minuuttia, ja tarkista haarukalla,
joko kesäkurpitsa on riittävän pehmeää soseutettavaksi. Soseuta keitto vaikka
sauvasekoittimella. Viimeistele maku mustapippurilla. Tässä kohti oli jo hyvää,
mutta tarkempi maistelu osoitti, että jotain pientä särmää voisi vielä lisätä.
Tabascoa! Laitoin 6 tippaa, ja sitten oli maku täydellinen.
Soseutettu keitto |
Koostumus osui heti kerralla kohdilleen. Jos on liian löysää, niin
suurusta vaikka Maizenalla. Jos on liian paksua, lisää vettä ja tarkista
mausteet. Koristele siemenillä, jotka antavat myös mukavaa purutuntumaa. Myös kiepautus tryffeliöljyä antoi sunnuntain
kunniaksi oman hyvän vivahteensa, mutta ilmankin pärjää. Voisin kuvitella, että
chili-valkosipuliöljykin olisi ehkä hyvä viimeistelijä. Arkena menee ilman
öljyjäkin. Niin, ja voihan arjessakin olla loraus luxusta.
Kyllä oli hyvää. Niin hyvää, että sovimme, että toinen sai rapata
kauhan ja toinen kattilan. Vahingossa osui maut tasapainoisesti kohdilleen.
Niinpä tallensin kattilaan heittämäni raaka-aineet muistiinpanoihini. Tulen
tekemään tätä toistekin. Helppoa, halpaa ja hyvää! Kevyttäkin vielä. Jos haluat
vielä kevyempää, jätä juusto pois. Mutta sunnuntai kun oli, niin sen verran
piti vähän pröystäillä.
Jälkiruoaksi nautimme kulhollisen vesimelonin paloja. Kevyellä linjalla
siis menimme aterian loppuun asti...
... vasta illalla sorruimme pikkuruisiin
jäätelöannoksiin. Kun on kesäkin.
Kyllä tuolla nälkä lähtee! �� Nyt on kylmien, herkullisten keittojen kesä! ��Kiitos hyvästä ohjeesta!
VastaaPoistaKyllä! Kiitosta vaan :) Välillä tulee aina sellainen sopan nälkä.
Poista