Voi miten upea oli viikonlopun sää, ainakin täällä
pohjoisessa Suomessa. Ja mikä parasta, sama meno näyttää jatkuvan niin
pitkälle, kuin ennustetta on kännykässä näkyvissä. Hellettä siis pukkaa. Tosin
äkkiäkös ne tuulet muuttuvat, ja säätyyppi siinä samalla, mutta nautimme nyt
täysillä tästä, päivä kerrallaan. Viikonlopun asustimme käytännössä
terassillamme, lukuun ottamatta niitä aikoja, jolloin olimme golfaamassa.
Päivänvarjoilla teimme mukavan lämpimiä, mutta silti miellyttäviä
oleskelualueita niin lukemista, torkkumista kuin ruokailuakin varten. Kokkailut ja ruokailut tapahtuivat koko
viikonlopun ajan terassilla. Perjantain iltapala tulikin jo esiteltyä
edellisessä postauksessani Pil Pil -veneet. Lauantaina vietimme terassipäivää
kuuden hengen voimin, kolmessa polvessa. Savustimme lohta ja grillasimme porsaan
grillilankkufileetä ja söimme paljon kasviksia. Pyhitin sen aterian kokonaan
perheelle, joten se oli blogivapaa. Tosin kasvikset tulivat ihan vain sillä
lailla nopeasti kuvattua heti valmistuttuaan, ennen esille panoa. Eilen sunnuntaina olimme taas kahden, ja
silloin tuli näpsittyä enemmänkin kuvia. Ja hyvä niin, koska silloin(kin)
tarjolla oli mieheni sanoja kirjaimellisesti lainatakseni ”melekonen setti,
me-le-ko-nen set-ti!”, grillifetaa ja -kasviksia sekä teriyakibroilerin
fileevartaita.
Kokeilin ensimmäistä kertaa grillifetaa, jota näin Pipsa
Hurmerinnan ja Meri-Tuuli Väntsin talvella valmistavan Samassa liemessä
tv-ohjelmassa. Alkuperäiseen reseptiin pääset klikkaamalla tästä. Nuo Pipsan ja
Meri-Tuulin ohjelmajaksot olivatkin tuolloin talvella minulle suureksi iloksi.
Makasin kotona keuhkotautia potemassa. Tai oikeastaan istuin, jopa nukkuessani,
kun makaamalla ei hengitys kulkenut. Tuolloin katselin muutaman Samassa
liemessä -jakson putkeen. Siitä tv-rupeamasta jäi kaikkien ihanien herkkujen
ohella mieleen myös tämä grillifeta. Todella helppo, ja aivan fantastisen herkullinen. En olisi
ikinä uskonut, miten täydelliseltä tuolla lailla grillattu feta maistuu. Voisin
kuvitella, että uunissakin päästäisiin aika lailla samaan lopputulokseen. Liekö
paljon eroa, köllötteleekö se folionyytti grillin ylähyllyllä, vai uunissa.
Pitänee talvikaudella testata uuniversiokin. Eli Pipsa ja Meri-Tuuli, jos tämä
kirjoitukseni ikinä silmiinne osuu, niin todella lämmin kiitos sekä sairaspäivieni
ilostuttamisesta, että herkullisesta reseptistä, jos toisestakin.
Feta ennen grilliä |
Fantastinen grillifeta
1 kokonainen fetapala (tämä oli 200 g)
1 rkl oliiviöljyä (lorahti ehkä vähän reilumminkin)
½ chili
2 valkosipulin kynttä
tuoretta timjamia reilusti
mustapippuria
Ota pala foliota ja aseta feta sen päälle. Lorauta fetan
päälle oliiviöljyä ja lado viipaloidut chilit ja valkosipulinkynnet oliiviöljyn
päälle. Lisää nippu timjamia. Pyöräytä päälle mustapippuria. Kääri folio
tiiviisti juuston ympärille. Kääri pakkaus vielä toiseenkin foliopalaan, niin
ettei sieltä pääse valumaan nesteitä karkuun.
Anna juuston marinoitua jääkaapissa vähintään tunnin, tai vaikka koko
päivän. Itse marinoin sitä neljä tuntia, ja hyvää tuli. Ota juusto
huoneenlämpöön noin 15 minuuttia ennen, kuin alat kypsentää sitä. Grillaa
juustonyyttiä epäsuoralla lämmöllä 15 minuuttia. Avaa paketti ja lusikoi
tajunnanräjäyttävä feta chileineen ja valkosipuleineen annoksen lisukkeeksi,
tai vaikka leivän päälle. Ja oli kuulkaa hyvää!
Feta grillauksen jälkeen |
Nälän hiipiessä ja grillailun lähestyessä otin
teriyakimaustetut broilerivartaat huoneenlämpöön puoleksi tunniksi. Nämä olivat
valmiiksi marinoituja, joten niistä ei sen enempää. Kunhan pakkauksen ohjeita noudattaa,
niin hyvää tulee. Tämä oli itse asiassa harvinaisen hyvää valmiiksi marinoitua
broilerin lihaa.
Mutta ennen kuin grillaamaan pääsimme, oli vielä kasvisten
esikäsittelyn vuoro. Huuhtelin kesäkurpitsan ja pilkoin sen palasiksi, ja
kunkin palasen pituussuunnassaan neljään osaan. Lorauttelin niiden päälle
chili-valkosipuli –oliiviöljyä, ja maustoin suolalla ja mustapippurilla.
Pyörittelin kesäkurpitsoita niin, että kaikki pinnat saivat osansa öljystä ja
mausteista.
Seuraavaksi huuhtelin kesäporkkanat ja katkaisin varret
lyhyeksi. Porkkanat laitoin lautaselle, ja maustoin oliiviöljyllä, hunajalla
sekä suolalla ja pippurilla. Pyörittelin näitäkin niin, että kaikkia aineita
tuli kaikille pinnoille. Päälle vielä nippu tuoretta timjamia.
Kolmas kasvislaji oli suippopaprikat. Ne ovat grillattuina
yksi meidän kestohittejämme. Todella vaivattomia. Sellaisenaan (huuhdeltuina)
vain grilliin ja pyörittelyä tasaisten rusketusraitojen aikaansaamiseksi. Kun ovat
valmiit, niin sitten vadilla niiden päälle sormisuolaa.
Mikä parasta, saatoimme laittaa kaikki yhtä aikaa grilliin.
Sinne menivät sulassa sovussa alatasolle niin broilerit kuin kasviksetkin. Niitä
meidän grillimestari (jännästi se on aika usein miehinen laji tuo grillaaminen)
pyöritteli aika ajoin ja töpsötteli kutakin lajia sen lautaselle jääneellä
mausteöljyllä. Feta lämmitteli sen aikaa pakkauksessaan ylähyllyllä. Meidän
grillillä nämä valmistuivat 15 minuutissa, mutta aika riippuu grillisi tehosta.
Sanoisin kuitenkin, että grilli kuin grilli, ehkä 20 minuuttia on maksimiaika
näille. Kasvisten ei ole tarkoitus tulla lusuiksi. Paitsi paprikan, joka
jännästi ”laskeutuu” hetkessä lautaselle, sormisuolan alle päästyään.
Perunoita tähän ei olisi välttämättä tarvinnut, mutta kun
lauantailta jäi muutama pieni pottu yli, niin nautimme ne tässä yhteydessä
muiden jatkeena. Lautasannokset viimeistelin vielä lorauksella oliiviöljyä ja
hyppysellisellä sitruuna-sormisuolaa.
Ruokajuomaksi nautimme mainonnan uhreina uutuus (?) roseeviiniä
Pasqua 11 Minutes Rosé, joka on myös kultamitalisti ja vuoden roseeviini Vuoden
Viinit 2018 –kilpailussa. Viinimaa luonnehtii sitä näin: ”Raikas ja elegantti
roseeviini romanttisen rakkauden kaupungista Veronasta”! Mieheni puolestaan
luonnehti sitä näin: ”Erittäin hyvä. Muuta en ossaa sannoo.” Hyvin toimi
minunkin mielestäni tämän ”melekosen setin” kanssa. Lisäpisteet pullon silmiä hivelevästä
kauneudesta. Roseeviiniä nautimme oikeastaan vain silloin tällöin kesäisin ja
nimenomaan grillaillessa. Jännästi sesongeittain menevät nämä juomavalinnatkin.
Jälkiruoat napsaistiin tuosta kuvan amppelista. Se on minulla
vain hoidossa, mutta olen pidättänyt itselleni hoitorupeaman mittaisen nautintaoikeuden
mansikoiden osalta. Mukava ja herkullinen sunnuntai, ja mukava ja herkullinen
viikonloppu.
PS. Bonuksena vielä blogivapaan lauantain pikapikaa
näpsäistyt kasviskuvat, kun ne nyt kerran tuli kuvattua. Ihan naturellilla
salaatilla ja meloneilla mentiin silloin, ja hyvä setti oli senkin päivän
menu.
PS2. Aurinkoista ja mukavaa viikkoa itse kullekin. Nautitaan kesästä.
Sinulla on kyllä aivan ihania ruokavinkkejä, kiitos niistä! Tryffelipastaa olen tehnyt ja suunnitelmissa on myös tryffelikukkakaali kokeilu. Olet taitava kokki ja kaikki kuvasi on niin kauniita! Minä olen vasta aloittanut oman life-style blogin. Siinä on jo muutama ruoka postauskin. blogi@primaveradimarja.fi
VastaaPoistaVoi kiitos kauniista sanoistasi! Ja tervetuloa bloggauksen kiehtovaan maailmaan! Kävin jo lukemassa blogisi läpi. Se oli mukavaa luettavaa, jatka samaan malliin. Sinulla oli varmaan huikea tunne sen eaglen tehtyäsi, wau! Mukavaa ja aurinkoista mökki- ja golfkesän jatkoa! Ja kannattaa tosiaan tehdä niitä tryffelikukkakaaliakin, olivat aivan mielettömän hyviä.
Poista