Pääsiäisen jälkeen teki mieli keventää. Tulevan viikonlopun
ruokien suunnittelun aloitin tapani mukaan tutkimalla kaappien sisältöjä. Olisiko
siellä jotain, jota uhkaa hävikki, ja joka olisi syytä hyödyntää?
Perusraaka-aineiden lisäksi sieltä löytyi bataatti ja grillimakkarapaketti.
Jälkimmäinen ei ihan istunut kevennys-teemaan, joten se sai jäädä vielä
odottamaan käyttöön pääsyä. Päiväyksetkin sen sallivat. Bataatti sen sijaan oli
oikein hyvä löytö. Bataatista olen valmistanut monenlaista hyvää, mutta
jostakin syystä keittoa en siitä ollut vielä koskaan itse tehnyt. Nyt olisi
siis bataattisosekeiton aika.
Päättelin, että seuraavista aineksista voisi syntyä hyvä
soppa:
oliiviöljy
sipulibataatti
2 porkkanaa (lisää väriä antamaan)
pala inkivääriä (mikä tuoksu ja aromi siitä tuleekaan!)
1 valkosipulinkynsi
1 kuivattu chili (tai ½ -1 tuore punainen chili)
5 dl vettä
1 kasvisliemifondi-annospakkaus
mustapippuria
1 prk kookoskermaa
(tarkista lopussa suola)
koristeeksi lehtipersiljaa ja kurpitsansiemeniä
Alkuvalmistelut:
Kuori ja paloittele bataatti ja porkkanat. Silppua sipuli.
Paina valkosipulinkynttä veitsen terän lappeella niin, että se murskaantuu
(näin siitä tulee parhaiten aromit esiin). Pilko se sitten veitsen terällä
pienemmäksi. Raasta palanen inkivääriä. Silppua punainen chili, jos käytät
tuoretta. Itse käytin Espanjasta tuomaani kuivattua chiliä. Se on salainen
aseeni monessa keitoksessa. Se on myös aika stydiä. Käytin niitä 2 kpl, mutta
voi olla jonkun makuun liian tulista siinä määrin. Suosittelenkin lähtemään
yhdellä liikkeelle, ja lisäämään tarvittaessa toinen hetkeksi makua antamaan.
Yritän aina muistaa poistaa nuo kuivatut chilit ennen ruokailua, tai tässä
tapauksessa ennen soseutusta. Ne ovat siinä vaiheessa jo tehtävänsä tehneet,
eli makunsa antaneet.
Sopan valmistus:
Kuumenna oliiviöljy (pinnoitetussa) kattilassa. Lisää
sipulisilppu, ja kuullota hetki. Lisää bataatti- ja porkkanakuutiot ja
muhittele hetki kevyesti pyöritellen. Lisää inkivääri, valkosipulisilppu ja
chilit ja pyörittele hetki. Aah, tässä kohti tuoksu on jo uskomaton. Lisää vesi
ja kasvisliemifondi. Keitä, kunnes bataatit ja porkkanat ovat pehmeitä. Soseuta
keitos, itse käytin sauvasekoitinta. Lisää mustapippuria. Ajattelin ensin, että
tässä vaiheessa olisi jo hyvä, mutta hetken mielijohteesta kaadoin mukaan myös
purkillisen kookoskermaa. Se teki keitosta vielä täyteläisemmän. Kuumenna vielä
kiehuvaksi, ja tarkista koostumus. Tarvittaessa voit lisätä vettä, mutta lirua
ei saa keitosta tehdä. Itse lisäsin hieman vettä, ja sen jälkeen pyöräytin
suolamyllystä pari kertaa makua täydentämään. Koristele keitto jollakin
vihreällä. Minä silppusin pinnalle lehtipersiljaa. Purutuntumaksi lisäsin myös
kurpitsansiemeniä, jotka paahdoin nopeasti kuivalla pannulla, kunnes siemenistä
alkoi kuulua kiva pirskahteleva ja poksahteleva ääni.
Näillä ohjeen määrillä soppaa riittää pääruoaksi santsaten 2:lle ja hyvinä kerta-annoksina 3:lle. Alkuruoat siitä tulee 4:lle.
On kyllä varmasti herkullista tämä, on niin hyvät ainekset kasassa :)
VastaaPoistaKiitos, kyllä oli herkullista :) Nuo mausteet taittoivat hyvin bataatin makeuden, mutta tosiaan chilin määrän kanssa kannattaa edetä varovasti maistellen ;)
Poista