Monesti perjantaisin haluttaa iltapalaksi vähän jotakin
parempaa. Tällä kertaa herkuttelimme varsinaisella namipalalla, venussimpukoilla
ja valkosipulipatongilla. Valmistin simpukat samalla tyylillä, kuin miten ne
Espanjan Andalusiassa tehdään annosnimellä ’almejas salteadas’. Toinen hyvin
samantapainen simpukkaherkku on ’coquinas salteadas’. Näitä kumpaakin voisin
syödä vaikka ämpärillisen kerrallaan. Venussimpukat toimivat oikein hyvin noita
espanjalaisia herkkuja odotellessa.
Palataanpas taas maan pinnalle tänne kylmään Pohjolaan… Tuoreiden simpukoiden saatavuudella näillä korkeuksilla ei voi hurrata, mutta onneksi kaupoista löytyy nykyisin varsin hyviä pakasteita, joilla voi tyydyttää äkilliset simpukkamielihalut. Niissä on sekin hyvä puoli, että pakastesimpukat eivät kaipaa esivalmisteluita, vaan ovat sellaisenaan jäisinä valmiita käytettäväksi keitoksiin. Ja kun niiden kypsyminen vie vain muutaman minuutin, ovat ne myös varsinaista pikaruokaa. Se on aina plussaa, kun iltapalaa valmistaa mökillä, jonne on saavuttu työpäivän ja puolentoista tunnin ajomatkan jälkeen.
Kahden hengen simpukkaherkun valmistukseen tarvitset näitä aineksia:
2 pkt pakastettuja venussimpukoita (pakasteessa oli vain 1 pkt, laita 2 pkt!)
loraus oliiviöljyä (ehkä pari ruokalusikallista)
2 valkosipulinkynttä silputtuna
persiljaa silputtuna
1,5 dl valkoviiniä
suolaa
sitruunanpuolikas
Huuhtele simpukat siivilässä kylmän hanan alla, että irtoavat toisistaan. Kuumenna oliiviöljy ja lisää valkosipulisilppu. Kuullota
pienen hetken verran. Valkosipuli palaa helposti, ja niin ei saa käydä. Jos
niin käy, aloita alusta. Lisää simpukat ja valkoviini. Kiehauta. Lisää
persiljasilppu ja pari pyöräytystä suolamyllystä. Laita kansi päälle ja keitä
muutama minuutti (tarkista keittoaika pakkauksesta). Heiluttele pannua välillä.
Ota pannu pois hellalta ja poista aukeamattomat simpukkayksilöt. Kaada simpukat
liemineen tarjoiluvadille. Laita vadin reunaan puolikas sitruuna, siitä voi
puristella mehua annosten päälle.
Tästä täytyy tulla hyvä viikonloppu!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti