Tässä sitä nyt tulee, nimittäin täydellisen hyvin jouluun sopivaa
laatikkoruokaa, jota maistuu muulloinkin kuin jouluna. Viime vuosina tätä on toivottu
minulta joka joulu. Mielelläni sitä aina valmistankin, koska maistuu se
itsellenikin. Teen sitä aina tuplasatsin, ja pakastan sen pienemmissä erissä
odottamaan sopivaa käyttötarvetta. Tämä punajuuriloota on ihan mahtava lisä
joulupöytään. Joidenkin perheenjäsentemme osalta se on jo sivuuttanut suosiossa
perinteiset joululaatikot. Eräs lähipiiristämme varovasti tiedustelikin, aionko
tänä vuonna tehdä sitä lainkaan, koska olemme lähdössä jouluksi muualle. No
toki, jos sitä kerran toivotaan. Lupasin valmistaa tätä herkkua heille joululahjaksi.
Alkuperäisen punajuuri-sinihomejuustovuoan reseptin olen bongannut K-ruoka.fi
–sivustolta. Olen muokannut reseptiä
enemmän omaan makuuni muuttaen hieman osasten mittasuhteita, ja myöskin raaka-aineitten
laatuja. Kirjoitan tähän reseptin siinä muodossa, kuin miten minä tämän maukkaan
punajuurilootan olen tottunut valmistamaan.
Pätsyn Aura-punajuuriloota
700 g punajuuria (paino ilmoitettu bruttona, eli ennen kuorimista)
1 iso sipuli
1 dl puuroriisiä
4 dl vettä
½ tl suolaa
1 pkt (170 g) Aurajuustoa
2 dl kuohukermaa
mustapippuria 8-10 pyöräytystä
1 tl meiramia
voita vuokien voiteluun ja sipulin kuullottamiseen
voita vuokien voiteluun ja sipulin kuullottamiseen
1.
Kuori punajuuret keittiöhansikkaat kädessä. Raasta punajuuret karkeaksi
raasteeksi monitoimikoneella. Jos punajuuret ovat kovin suuria, puolita tai
pilko ne. Leikkuulauta kannattaa suojata leivinpaperilla.
2.
Silppua ja kuullota sipuli voissa. Murustele Aurajuusto.
3.
Keitä puuroriisiä suolalla maustetussa vedessä n. 10 minuuttia.
4.
Sekoita kasvikset, murusteltu Aurajuusto, kerma, mustapippuri ja
meirami kuuman riisin joukkoon. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Jos haluat
pakastaa tätä ruokaa, voit kypsentää seoksen jo valmiiksi foliovuoissa.
Yhdenkertaisesta määrästä tulee kaksi täyttä 0,85 litran foliovuokaa. Ne saa
todella ladata kunnolla täyteen, koska seos hieman kutistuu kypsyessään.
Kukkuraksi ei kuitenkaan kannata laittaa, ettei nesteet valu reunan yli.
Menossa uuniin... |
5.
Kypsennä vuokia 175-asteisen uunin alaosassa n. 1 ½ tuntia, sekoita ja
tasoita vuoka kypsennyksen puolivälissä. Tarkista kypsyys ja möyhi vielä hieman
pintaa. Anna vuoan vetäytyä hetki ennen tarjoamista. Tai jäähdytä ja pakasta.
... ja uunista ulos. |
Valmistan tätä aina tuplasatsin, niin eilenkin, ja talon täytti todella suloinen tuoksu. Eiliseen settiin laitoin siis 1,4 kg punajuuria, 2 sipulia jne. (Tuplaseos on helpompi sekoittaa, jos sekoitat sen kahdessa eri astiassa. Toinen vaihtoehto on sekoittaa se todella suuressa kulhossa. Tästä määrästä punajuuria tulee yllättävän paljon raastetta.) Normaalisti tästä tuplamäärästä tulee tosiaan 4 x 0,85 l vuokia, mutta
nyt jaoin määrän hassunnäköisesti erikokoisiin vuokiin. Tällä toimella oli
selkeä tarkoitus, koskapa kaksi vuoista päätyy yhden hengen talouteen.
Tällaisia toivelahjoja tehdessä tulee tosi hyvä mieli, kun tietää
lahjansaajien jo ihan kieli pitkällä odottavan näitä lahjojansa. Ei siis
haittaa, vaikka nämä lahjat tässä paljastankin, koskapa saajat ovat jo
tietoisia, että toive on käymässä toteen.
Eilen sain siis toteuttaa toiveita hyvillä mielin. Itse pääsin töistä
palatessani virittäytymään jouluiseen tunnelmaan hieman erikoisella tavalla. Coca-Cola
–rekka oli saapunut kaupunkiin ja se oli parkkeerannut juurikin kotimatkani
varrella olevan marketin pihalle. Pitihän sitä sitten minunkin käydä
ihmettelemässä. Voi hyvä tavaton, miten paljon väkeä siellä pihalla
kiemurtelevassa jonossa oli seisoskelemassa. Minulle riitti pelkkä hidastettu
ohiajo muutaman kuvan napaten. Mutta jo pelkästään tuon rekan näkemisestä
tarttui yllättäin mukava fiilis, jotain erikoista siinä siis oli. Suorastaan sympaattiseltakin
se rekka näytti.
Kotiin saavuin rekkalauluja laulellen, ihan omin sanoin ja sävelin.
Kotipihalla minua tervehti tällainen satumainen näky…
Tämä pohjoisen luonto on nyt todellakin juuri niin kaunis, kuin se vain
voi talvella olla. Toki kevätaurinko tuo aikanaan omaa hohtoa, mutta kyllä tämä
kaamoskin on upeaa aikaa, kun sen oikein oivaltaa. Puut oksineen ovat kuin
postikortista. Päivä on kovin lyhyt, mutta lyhdyt tuovat valoa ja tunnelmaa.
Niin sisällä kuin ulkonakin elämme nyt kynttilöiden ja tunnelmavalojen kulta-aikaa.
Kiitos, kun vierailit blogissani. Toivon Sinulle oikein tunnelmallista
joulun odotusta!
Tämäpä kuulostaa herkulliselle! En muista itse laittaneen riisiä vuokaan, ehkä ohrasuurimoita joskus. Tätä aion testata jo vknloppuna, 2 kg punajuuria ostettu.
VastaaPoistaUpea valkoinen luonto näyttää niin kauniille 🎿 ja kutsuu hiihtämään!
Virkistävää viikonloppua sinne!
Kiitos Leena! 😍 Uskon, että sopisi sinunkin makunystyröillesi. Kannattaa siis kokeilla 👍 Oikein mukavaa viikonloppua myös sinne!
PoistaHyviä ovat laatikkoruoat ja tulee myös edullisiksi 😉
VastaaPoistaJuuri näin, monta hyvää syytä tehdä niitä 👍 Oikein mukavaa syksyä!
Poista