Kaikki lähti pottumuusin himosta. Vietettyämme hyvän rupeaman merellisten herkkujen äärellä Andalusian auringon alla, tuli minulla (kaikkien ihanien kala- ja äyriäisruokien jälkeen) Suomeen palattuamme pakottava tarve saada kunnon puikulamuusia. Sille piti keksiä jotain sopivaa kaveriksi.
Pallottelin kotoisten jauheliha- ja makkararuokien välillä Googlestakin eri vaihtoehtoja etsien, kunnes silmiini osui artikkeli keittiömestari Risto Mikkolan valmistamasta kunnianosoituksesta suomalaiselle makkaralle. Siinä ohjeessa hän oli viipaloinut lenkkimakkaran, ja sekoittanut viipaleet sopivien ainesten kera uunivuokaan muhimaan. Nappasin idean käyttööni, kiertoonhan se ohje oli tarkoitettukin. Tosin toteutin sen omista kaapeista löytyneiden ainesten kera, omalla tavallani.
Uunilenkki
4:lle
1 lenkkimakkara
120 g smetanaa
150 g juustoraastetta (emmental punaleima)
sinappia
2 tomaattia
mustapippuria
suolaa
pari kourallista persiljasilppua
200 C n. 45 min.
Kuori ja viipaloi lenkki n. 1 cm paksuisiksi viipaleiksi. Laita viipaleet sekoituskulhoon. Lisää kulhoon smetana, puoli pussillista juustoraastetta sekä kunnon pruuttaukset sinappia. (En mitannut/punninnut sinapin määrää, mutta varmaan sitä nyt ainakin ½ dl oli, ellei enemmänkin. Riston ohjeessa sitä oli 50 g, mikä antanee paremmin osviittaa.) Lisää sekaan muutama pyöräytys mustapippurimyllystä. Ihan aavistuksen (pari pyöräytystä) suolaakin lisäsin, sekä osan persiljasilpusta (loput persiljat säästin koristeluun). Sekoita makkaraviipaleita rikkomatta kaikki ainekset sekaisin niin, että smetana ja kaikki muukin leviää tasaisesti makkaraviipaleille. Kaada sekoituskulhon sisältö voideltuun uunivuokaan.
Huuhtele ja kuivaa tomaatit. Poista kannat ja viipaloi tomaatit pyöreiksi siivuiksi. Lisää ne makkarasekoituksen päälle. Pyöräytä myös tomaateille hieman suolaa ja pippuria.
Ripottele loput juustoraasteesta (pitäisi olla vielä puoli pussillista jäljellä) tasaisesti tomaattien päälle.
Laita vuoka 200 C -asteisen uunin keskitasolle. Minä pidin vuokaa uunissa 45 minuuttia. (Riston ohjeen lenkki oli uunissa vain 20 minuuttia. Minä tykkään kunnolla muhineesta uunimakkarasta, toisaalta myös uunien tehot vaihtelevat.) Tarkkaile välillä paistoksen väriä. Jos pinta uhkaa tummua liikaa, laita päälle folio (minun uunissani sitä ei tarvittu) ja/tai testaa, joko uunilenkki on kunnolla muhinutta ja kuumaa. Ota vuoka uunista, kun lenkki näyttää valmiilta. 45 minuutin jälkeen minun uunilenkkini näytti tältä.
Siinä oli kaunis ruskea pinta, mutta sieluni kaipasi vielä vehreyttä. Siispä ripottelin loput persiljat valmiin paistoksen pinnalle. Valmista tuli.
Tarjosin tämän uunilenkin puikuloista tehdyn todella makoisan muusin kera. Siitä muusistahan tämä kaikki sai alkunsakin. Muusin tein seuraavalla tavalla. Se oli syntinen sunnuntaiversio, voin ja kerman kera.
Sunnuntaimuusi
4:lle
1 kg puikulaperunoita
2 tl suolaa keitinveteen
50 g voita
2 dl kuohukermaa
4 rkl keitinvettä
Keitä kuoritut puikulat kypsiksi, mutta varo, etteivät ne ehdi hajota/liueta. Kypsyvät yllättävän nopeasti. Ota motillinen keitinvettä talteen, ja kaada loput vedet pois.
Yhdistä kattilassa voi, kerma ja 4 rkl keitinvettä, säästä loput keitinvedet siltä varalta, että muusia pitäisi lopussa ohentaa. Kuumenna vesi-voi-kermaseos kiehuvaksi valvovan silmän alla. Kerma kuohuu yli yhtä helposti kuin maito! Kokemusta on 😉
Soseuta perunat survimella pienemmiksi. Kaada kuuma kermaliemi perunoiden sekaan, ja jatka survomista, kunnes muusi on sopivan sileää. Tarkista suolan määrä, ja lisää tarvittaessa, hyvin sekoittaen.
Voin vilpittömästi sanoa, että tämä sunnuntaimuusi oli parasta muusia ikinä. Samoin Risto Mikkolan viitoittama tapa valmistaa uunilenkki sai makkarankin maistumaan suorastaan taivaalliselta. Puolukkahillo ja Myrttisen maustekurkut olivat lisukkeista parhaimmat. Annokseen kuuluneet tomaatit riittivät tällä kertaa hoitamaan tuorekasvisten virkaa. Näin ihanasti tuli tämäkin (pottumuusin) himo tyydytettyä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti