Viime viikonloppuna
sattui ja tapahtui, mutta onneksi positiivisessa mielessä. Perjantai-ilta oli
eittämättä yksi elämämme tähtihetkistä, saimme tuolloin osallistua tyttäremme valitun
karonkkaan. Ilta oli suorastaan satumainen kaikkine vaiheineen, tunnelman
ollessa alusta loppuun asti aivan erityisen lämmin ja mukava. Järjestelyt onnistuivat
kaikin puolin täydellisesti. Ravintola Zhèn (Eteläinen Makasiinikatu 4, 00130 Helsinki)
kattoi eteemme häikäisevän upean kiinalaisen illallisen juhlajuomineen. Jatkot
kuuluvat karonkoissa itseoikeutetusti asiaan, ja jatkojen pitopaikaksi oli
varattu Bar Mate (Pieni Roobertinkatu 9, 00130 Helsinki). Kyseessä oli siitä
harvinaiset jatkot, että porukka ja porukkahenki säilyi jatkoillakin yhtenäisenä.
Maistelimme upeita cocktaileja ja juttelimme mukavia, ja sitten alkoikin olla
jo Tuhkimon (tällä kertaa prinssinsä kera) aika lähteä unten maille tyytyväinen
hymy huulillaan.
Aamulla Tuhkimo
sai huomata, että ikä ei tule yksinään. Taika oli hävinnyt, ja Tuhkimoa väsytti.
Onneksi ainoa lukittu asia päivän ohjelmassa oli illaksi tehty pöytävaraus trendikkäässä
Kalliossa sijaitsevaan Taverna Zorbakseen (Läntinen Brahenkatu 4, 00510 Helsinki).
Päivä kuluikin siten enimmäkseen edellisen illan sykähdyttäviä juhlia
muistellessa. Kävelyä harrastimme niin Helsingin keskustassa kuin illansuussa
myös Kalliossa. Kun pöytävarauksen ajankohta lopulta lähestyi, väsytti Tuhkimoa
jo oikein kunnolla, ja viimakin vinkui korvissa ja tuuli tuiversi hiuksissa. Lähestyessämme
illan ravintolavalinnan oletettua sijaintipaikkaa katse kiinnittyi kutsuvana tuikkiviin valoihin. En heti ymmärtänyt niitä Zorbaksen valoiksi, koska
jotenkin hassusti mielikuvissani odotin sinivalkoista sisäänkäyntiä. No, hyvältä
näytti tämäkin sisäänkäynti, ei muuta kuin viimasta pois ja ovesta sisään. Ja
kas, yhtäkkiä olimmekin keskellä sinivalkoista Kreikkaa. Talo oli täynnä lämpöä,
ihania tuoksuja, puheensorinaa ja kreikkalaista musiikkia. Niin kävi, että
hetkessä vanhakin taas nuortui, ja oli valmis hyppäämään makumatkalle
Kreikkaan.
|
Taverna Zorbas
|
Sisään mennessämme
Zorbas oli aivan täynnä, ja odottelimme pienen hetken pian vapautumassa olevaa pöytäämme.
Siinä oli hyvää aikaa antaa katseen kierrellä ympäri ravintolasalia. Tuli todella
nostalginen olo. Nuo kaikki vaasit, vadit ja muut rekvisiitat… Juuri sellaisia,
kuin aikoinaan Kreikassa. Samantapaisia tuli silloin myös matkamuistomyymälöistä
kotiinkin osteltua. Kaiken tämän sitoi yhteen juuri se oikea musiikki.
Olin aivan
fiiliksissä. Alkujuomalistaa silmäillessäni tuli pakottava tarve tilata
virkistävät ouzot. Edellisestä ouzolasillisesta olikin vierähtänyt aika monta
vuotta.
|
Jamas! |
Osa seurueesta oli vasta saapumassa, joten meillä oli hyvin aikaa tutustua
ruokalistaan. Sieltä löytyi kaikki vanhat tutut, joita aina aikoinaan Kreikassakin
nautimme. Kun saimme tiedon, että vielä puuttuvat henkilöt viivästyvät (itsestään
riippumattomista syistä) edelleen, päätimme jo maistella paria laatua
alkupaloja. Tzatziki ja saganaki, niillä meidän illallisemme aina Kreikassakin
käynnistyivät.
|
Tzatziki
|
|
Saganaki |
Loppuseurueen
saapuessa tilasimme lisää alkupaloja, ja pöytään kannettiin myös paistettuja
mustekalarenkaita, Kalamarakia. Yllätyin, kun seurueen junioritkin napsivat
niitä hyvällä ruokahalulla suihinsa.
|
Kalamarakia |
Pääruoaksi
tilasimme osa ”paperilammasta” (Arnaki Kleftiko), ja loput joko kanasouvlakia (Souvlaki
Kotopulo) tai härkäsouvlakia (Souvlaki Moshari). Minä valitsin tuon
viimeisimmän. Jestas kuinka hyvää kaikki oli! Varmasti osansa elämykseen teki
myös Zorbaksessa vallitseva kiva, lämmin tunnelma, mutta kyllä minä erinomaisen
ruoan tunnistan niiden ohikin. Rekvisiitasta johtuen Zorbaksessa ei tarvinnut
edes laittaa silmiä kiinni kuvitellakseen olevansa Kreikassa. Kaikki oli
kohdillaan, makua myöten.
|
Viinikin Kreikan matkoilta tuttu 😍
|
|
Souvlaki |
Zorbaksen
ovesta ulos astuessamme yksi meistä sanoi ”Tänne haluan uudelleenkin!”. Siihen
oli helppo yhtyä. Sitten vielä kaihoisan tyytyväinen katse ruudun takaa…
Näin alkoi lauantai-iltakin
olla pulkassa. Oli aika siirtyä takaisin hotellille, tyytyväisinä ja virkistyneinä,
aivan kuin taas yhdellä ihanalla matkalla käyneenä.
PS. Tämä postaus on
kirjoitettu ainoastaan hyvän fiiliksen innoittamana. Ravintolalaskukin on ihan
itse maksettu.