torstai 3. helmikuuta 2022

Teriyaki-lohimedaljongit

 

Hyvälle kalalle riittää mausteeksi pelkkä suola, mutta toisinaan kannattaa poiketa totutusta, ja kokeilla jotain uuttakin lähestymistapaa. Tässä tulee yksi hyväksi havaittu sellainen. Idea syntyi siitä, kun mietin, mihin voisin käyttää vihanneslaatikossa ajelehtivat inkiväärin lopun ja puolikkaan tuoreesta punaisesta chilistä. Siitäpä se ajatus sitten kulki Aasian suuntaan, ja lisäsin saman tien kaupan ostoslistalle valmiin teriyakikastikkeen. Lohimedaljongit siellä ostoskorissa jo olivatkin.

 


 

Teriyaki-lohimedaljongit

2:lle

 

2 lohimedaljonkia (nämä olivat 180 g/kpl)

 

Marinadi:

½ dl teriyakikastiketta

1 tl raastettua (tuoretta) inkivääriä

½ tuore punainen chili silputtuna

2 rkl limen mehua

 

korianterisilppua viimeistelyyn

 

Sekoita keskenään teriyakikastike, inkivääri, chili ja limestä puristettu mehu.

 


 

Kaada marinadi vadille. Nosta lohimedaljongit marinadin päälle. Kääntele kaloja niin, että mausteseosta tulee tasaisesti kummallekin puolelle medaljonkia. Anna kalojen marinoitua jääkaapissa pari tuntia. Kääntele medaljonkeja pari kertaa marinoinnin aikana, jotta maku leviää tasaisesti.

 


 

Kuumenna pannu. Kuivaa lohimedaljonkien pinta, jotta marinadi ei pala pannulla kalaan kiinni. Paista noin 2 minuuttia/puoli. (En koskaan laita pannulle voita tai öljyä, kun paistan lohta. Lohesta itsestään tulee riittävästi rasvaa.) Heilauta välillä varovasti pannua, jotta kalat eivät tartu pannuun kiinni. Viimeistele ripottelemalla silputtua korianteria kalojen päälle, jos korianterista tykkäät. Älä laita, jos et tykkää.

Tarjoa lohimedaljongit raikkaan salaatin kanssa. Nämä lohimedaljongit saivat seurakseen veriappelsiinisalaatin, jonka terästeenä oli pannulla oliiviöljyssä, balsamicossa ja hunajassa pehmennettyä punasipulia. Namskis!

 


 

Minä en lisännyt missään vaiheessa kalalle suolaa. Päätin kokeilla, että tuleeko suolaa riittävästi teriyakikastikkeesta. Tulihan sitä, mutta ei yhtään liikaa, vaan vallankin sopivasti. Toki noitakin kastikkeita on enemmän ja vähemmän suolaisia. Jos oma kastikkeesi sattuu olemaan vähäsuolainen, lisää suolaa tarvittaessa. Suolan voi ihan hyvin lisätä vielä valmiiseenkin annokseen.

 


 

Täytyy kyllä sanoa, että tässä annoksessa yhdistyi ainakin kolme hyvää asiaa. 1) Se oli kaunista katsella. 2) Se maistui ihanalta. 3) Se jätti jälkeensä todella hyvän olon. Siinä on jo kolme hyvää syytä tehdä tätä toistekin.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti