Jäikö riisiä yli? Älä heitä sitä pois, vaan jäähdytä pikaisesti ja valmista siitä seuraavana päivänä ihanaakin ihanampi tähderuoka. Vai onko seuraavan päivän raaka-aineet jo varattu? Siinä tapauksessa pakasta nopeasti jäähdytetty riisi, ja valmista siitä herkkuruokaa päivänä, jolloin kaapeista ei tunnu löytyvän mitään. Herkullisuuden edellytys on toki, että kaapistasi löytyy muutama hyvä maustekastike. Kala- ja osterikastikkeella pääsee jo pitkälle. Niiden ja riisin lisäksi tarvitaan vain ”mitä kaapista löytyy” -tähteitä, ja herkkuruoka on nopeasti valmis.
Tämän paistetun riisin riisi on pakastettu erään ihanan kiinalaisen take away -lounaan jälkeen. En tiedä miten muilla, mutta meillä ainakin jää yleensä kahden hengen noutosetistä yksi rasiallinen riisiä kokonaan avaamatta. Tällä kertaa meillä oli jäänyt riisiä tähteeksi useampi pikkurasia, koska syöjiä oli alun perin kuusi, ja lajeja sitäkin enemmän. Tuo upea ja monipuolinen kiinalaisateria oli uudenvuoden vieraidemme kaunis tapa kiittää lähtöpäivänään talon väkeä vieraanvaraisuudesta. Voi vitsi miten upea kattaus se olikaan, ja kaunis ele noilta rakkailtamme. Pakastetun riisin turvin saamme nauttia tuosta läksiäisateriasta edelleenkin tällä lailla jatkojalostettuna.
Paistettu riisi kinkulla
3:lle
pari rkl oliiviöljyä
1 salottisipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 punainen paprika
(1/3 tuore punainen chili)
3 paksua siivua kinkkua tai muuta lihaa (tässä siivuina pakastettua joulukinkkua)
350 g keitettyä (tähde)riisiä
2 rkl kalakastiketta
3 rkl osterikastiketta
mustapippuria
(suolaa)
3 kananmunaa
pari kourallista korianteria
sriracha ja/tai sweet chili -kastiketta
Kuori ja silppua sipulit. Kuori ja raasta inkivääri. Huuhtele ja silppua paprika ja chili. (Chili ei ole millään muotoa pakollinen, makua tässä on jo muutenkin. Minulla vain sattui olemaan pieni pala pian nahistuvaa chiliä.) Kuutioi lihasiivut. Minä käytin tässä tosiaan jouluna tuoreeltaan muutaman siivun pakkauksissa pakastamaani joulukinkkua. Silppua korianteri.
Kuumenna wokkipannu (tai muu tarpeeksi tilava ja laakea pannu). Kuullota sipuleita muutama minuutti öljyssä. Lisää raastettu inkivääri ja paprika (ja chilisilppu). Jatka kuullottamista parin minuutin ajan. Työntele kasvikset lastalla pannun reunoille, ja lisää kinkkukuutiot. Paista ne rapeiksi. Tee taas lastalla keskelle mahdollisimman laaja aukko, ja lisää tarvittaessa öljyä tai voita. Paista siinä riisi kullanruskeaksi. Mausta kala- ja osterikastikkeella sekä mustapippurilla.
Kun riisikin on paistunut, sekoita ainekset keskenään ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa, pippuria tai maustekastikkeita. Kun maku on mainio, tee seokseen lastalla kolme koloa, ja riko niihin kananmunat. Anna munien paistua hetken verran, ja sekoita sitten taas kaikki sekaisin. Ripottele pinnalle silputtu korianteri ja raidoita pinta sriracha-kastikkeella. Jos haluat vähemmän tulista, käytä srirachan tilalta sweet chili- kastiketta, joka antaa lempeän makeaa tulisuutta. Minä laitoin molempia.
Näin saivat tähderiisi ja joulukinkun jämä uuden elämän. Eipä todellakaan olisi joulukinkuksi uskonut! Siitä tuli mahtavan makuisia, rapeaksi paistuneita sattumia tähän aasialaisittain vivahtavaan ruokaan.
Paistettuun riisiin voi sujauttaa todellakin melkeinpä mitä vain. Meillä on tuota ikimuistoiselta kiinalaisaterialta jäänyttä riisiä vieläkin pakasteessa, joten ennen pitkää teen uuden kokeilun. Suunnittelen laittavani seuraavaan paistettuun riisiin kasvisten lisäksi katkarapuja. Voisin kuvitella siitäkin tulevan herkkua. Selvinnee aikanaan.