lauantai 5. syyskuuta 2020

Kantarelli-babypinaatti-perunasalaatti

 

Uusien perunoiden aikaan tarjoan useimmiten potut pottuina. Sitten kun niitä on jo pari kuukautta popsittu, tulee vaihe, jolloin teen mielelläni erilaisia perunasalaatteja. Tämä salaatti syntyi siitä, kun mieli teki kantarelleja, mutta tällä kertaa ilman kermaista kastiketta. Niinpä yhdistin torilta ostetut kantarellit ja vasta maasta nostetut siiklit parin hokkus pokkus -tempun kera keskenään.

Meillä itsellämme ei ole perunamaata, mutta tyttärellämme on sellainen hevostilallaan. (Tämän hevostilan elämää voit seurata Hevostilan emäntä -blogista.) Eräänä päivänä tuolta tilalta lähtiessämme pyysi tyttäremme odottamaan vielä hetken, ja kipaisi meille perunamaalta siiklejä kotiin viemisiksi. No ne päätyivät kyllä tavallaan omistajalleen takaisin, koskapa kutsuimme tyttären perheen ja anoppini herkuttelemaan niillä kanssamme.

 


 

Kantarelli-babypinaatti-perunasalaatti

 

1 l kantarelleja

voita paistamiseen

suolaa ja pippuria

 

1 kg pieniä tai pienittyjä kiinteitä perunoita

vettä ja suolaa

 

2 rkl kokojyväistä dijon-sinappia

2 dl oliiviöljyä

½ dl punaviinietikkaa

1 tl vaahterasiirappia (tai sokeria tai hunajaa)

suolaa

mustapippuria

1 sitruuna

1 nippu kevätsipuleita

 

1 pss (80 g) babypinaattia

(vuorisuolaa viimeistelyyn)

 

Puhdista kantarellit. Itse teen sen rapsuttelemalla harjalla mahdolliset roskat ja hiekanjyväset pois. Saattaa kuulostaa hieman omituiselta, mutta esim. hammasharja (ehdottomasti uusi ja käyttämätön) toimii oikein hyvin sienien puhdistuksessa. Virallista sieniharjaa ei siis välttämättä tarvita. Paista kantarellit voissa ja mausta ne suolalla ja pippurilla.

 


 

Pese perunat ja keitä ne juuri ja juuri kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valmista kastike perunoiden kiehuessa.

Sekoita isossa kulhossa dijon-sinappi (kokojyväinen olisi parasta, mutta minulla oli nyt vain tavallista), öljy, etikka, vaahterasiirappi sekä ripaus suolaa ja muutama pyöräytys mustapippuria myllystä. Raasta joukkoon teelusikallinen sitruunan kuorta (sitruuna on pestävä hyvin!) ja purista mehu puolikkaasta sitruunasta. Silppua kevätsipulit varsineen ja sekoita ne kastikkeeseen.

 


 

Huuhtele ja linkoa babypinaatit ja laita ne suureen tarjoilukulhoon odottamaan kantarelleja ja perunoita kastikkeineen.

Sekoita kuumat perunat varovasti kastikkeeseen isolla puulusikalla. Perunat on hyvä sekoittaa kastikkeeseen mahdollisimman kuumina, koska silloin kastike imeytyy niihin parhaiten. Lisää suolaa ja pippuria makusi mukaan. Jos perunat ovat imeneet kaiken nesteen, lisää vielä hieman oliiviöljyä.

Sekoita peruna-kastikeseos ja paistetut kantarellit varovasti käännellen pinaattien joukkoon. Tarkista vielä maku. Pienet, viimeistelevät vuorisuolat voivat olla paikallaan.

 


 

Tämä kesäinen ja majoneesiton perunasalaatti sai kovasti kiitoksia. Perunoiden kastikkeen ohjeen nappasin Iltalehden sivustoilta bongatusta Pipsa Hurmerinnan Jumalainen perunasalaatti -ohjeesta. Täytyyhän tämän siis hyvää ollakin, kun kastike on Pipsan suunnittelema. Muista tarjolla olleista lajeista olen blogannut jo aiemmin, ja niistä voit lukea klikkaamalla tätä linkkiä.

Tästä salaattimäärästä riittää isollekin porukalle silloin, kun muutakin on tarjolla. Meitä oli viisi aikuista ja yksi 1-vuotias, ja salaattia jäikin sen verran, että sain pakattua siitä pienet maisteluannokset vieraille kotiin viemisiksi. Näin ne perunat kulkivat hevostilan ja mummulan väliä edestakaisin. Tässä laitettiin kirjaimellisesti hyvä kiertämään.

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti