Näinä aikoina kodeissa kokataan ahkerasti, ja ihan tavalliset kotiruoat
ovat nousseet arvoon arvaamattoman. Perinteiset, lapsuudesta tutut arkiruoat
tuovat lohtua. Ne antavat tunteen jostakin pysyvästä. Nyt jos koskaan onkin
hyvä aika ottaa ne taas ohjelmistoon ja jakaa siinä samalla myös perimätietoa jälkipolville. Viime aikoina olen itsekin joutunut/päässyt etätöiden myötä kokkailemaan myös
arkisin, huomaan hakevani ruokavinkkejä omasta lapsuudestani. Yksi lempiruoistani
oli silloin makkarakeitto. Suorastaan hämmästyin, kun en löytänyt sitä
blogistani. Olen ehkä pitänyt sitä liian itsestään selvänä ja tavallisena ruokana.
Mutta sellaisia ruokia ja ruokaohjeita me nyt tarvitsemme, joten korjaan nyt heti asian tänne
blogiinkin.
Perinteinen makkarakeitto
4:lle
1 lenkkimakkara (tässä Kunnon kuoreton lenkki 450 g)
2 rkl voita
6 perunaa (keskikokoa)
2 porkkanaa
1 sipuli
1 l lihalientä (tai 1 l vettä + 2 lihaliemikuutiota tai -fondia)
2-3 laakerinlehteä
10 maustepippuria
½ -1 punttia persiljaa
Halkaise lenkinpuolikkaat pitkittäissuunnassa ja leikkaa halkaistut
lenkit puoliympyrän mallisiksi viipaleiksi. (Satsaa lenkin laatuun, makuerot
ovat lenkkimakkaroissakin melkoiset.) Kuori, ja paloittele perunat ja porkkanat.
(Tapanani on kuutioida perunat sen kokoiseksi, ettei niitä tarvitse yrittää
pieniä enää lautasella. Ja porkkanat pilkon vielä pienemmiksi.) Kuori ja
silppua sipuli terävällä veitsellä. Silppua persilja. Ja sitten sopan tekoon…
Sulata ruokalusikallinen voita pinnoitetussa kattilassa ja kaada
perunat kattilaan. Kuullottele niitä pari kolme minuuttia.
Lisää porkkanakuutiot ja jatka kuullotusta hetken aikaa. Perunoiden ja
porkkanoiden kuullotus ei vie montaa minuuttia. Se kannattaa siis malttaa tehdä,
ainakin jos haluat erityisen maukasta keittoa.
Kaada lihaliemi (tai vesi ja fondit) kattilaan. Lisää laakerinlehdet ja
pippurit ja jätä keitto kiehumaan.
Keiton kiehuessa kuumenna pannu ja lisää ruokalusikallinen voita. Ruskista
sipulit.
Lisää makkaraviipaleet ja paista ne kauniin värisiksi. (Myöskään tätä vaihetta
ei kannata ohittaa, jos parasta makkarakeittoa haluat.)
Lisää ruskistettu sipuli-makkaraseos keittoon. Jatka keittämistä, kunnes
perunat ovat kypsiä, elleivät ne sitä jo ole. Perunakuutiot kypsyvät yleensä
noin 15 minuutissa.
Kun perunatkin ovat kypsiä, tarkista maku. Lisää persiljasilppu, ja
sekoita persilja keiton sekaan.
Tuoksukin sen jo kertoo, että keitto on nyt valmis nautittavaksi. Sitten vain kattila pöytään ja syöjät sen ympärille. Ripottele vielä jo tarjolla olevan keiton pinnallekin hiukan persiljaa.
Tässäpä oli seikkaperäinen ohje, kuinka tehdä kunnon perinteinen
makkarakeitto. Näillä ohjein pitäisi onnistua niidenkin, jotka ovat ennen
koronaa kokkailleet vain vähän, tai ei ollenkaan.
Tein tämän keiton maanantai-iltana, ja jaoin sen suoraan neljään
annokseen. Näin oli tiistain ja keskiviikon lounaat mikroa vaille valmiit. No
pitihän tätä toki maistaa muutama lusikallinen jo heti tuoreeltaankin. Ai että,
melkein itku siinä maistellessa pääsi. Keitto oli niin hyvää. Lohduttavaa myös. Maailma oli taas
hetken aikaa parempi.
Että näin on,ja toimii!!!😛 Komiaa se vaan on. Erin omaista näin lumitöidenkin jälkeenkin! Ja nyt Saunaan. Mahtavaa! On se .
VastaaPoistaUlkoilu, makkarakeitto ja sauna on kyllä hyvä yhdistelmä :)
Poista