Täällä ollaan taas takaisin arjessa. Espanjassa oli ihanaa,
ja nautimme todella valosta, lämmöstä, levosta, liikunnasta ja tietysti myös
paikallisista herkuista. Kylläpä olivatkin ihania. Hirveästi en lomakotikeittiössä
tällä kertaa kokkaillut, josta syystä ei syntynyt juuri blogattavaakaan.
Instagramissa (@lentavatsardiinit) jaoin kyllä enemmänkin ruoka-aiheisia postauksia,
lähinnä ihanista rantaravintoloista. Ja kun reissussa tuli oltua aika usein ulkoruokinnassa,
niin kotiin tultua tulikin ihan hillitön arkisen sopan hinku. Minulla halutti
sekä lämmittävää kasviskeittoa että nakkeja. Keitin sitten tällaisen sopan.
Papu-(melkein)kasviskeitto
3-4 annosta
oliiviöljyä
1 pkt (280 g) kuorettomia nakkeja
2 paprikaa (punainen ja keltainen)
3 valkosipulinkynttä
3 rkl tomaattipyreetä
1 tlk (400 g) hienoa tomaattimurskaa
1 murskatölkillinen vettä
½ kanafondi (tai kasvis)
1 kuivattu chilipalko (cayenne)
mustapippuria
1 rkl soijaa
1 rkl balsamicoa
1 ltk (380 g) mustapapuja (tarjoiluvalmiita)
reilusti persiljaa
Paloittele nakit. Huuhtele ja kuutioi paprikat. Kuori ja
silppua valkosipulit. (Tarkoitukseni oli laittaa soppaan myös sipulia, mutta kodin
sipulilokero ammotti tyhjyyttään, enkä ollut muistanut täydentää sitä. Mutta
olipahan nyt sitten tosi vähän pilkkomista, enkä sipulia valmiissa keitossa enää
edes kaivannut.)
Kuumenna pinnoitettu keittokattila ja paista siinä nakkipalasia
oliiviöljyssä, kunnes nakit ovat saaneet mukavasti väriä.
Lisää paprikat ja valkosipulit ja kuullottele vielä pari
minuuttia. Lisää tomaattipyree ja tomaattimurska. Täytä tomaattimurskatölkki vedellä,
ja kaada myös vesi kattilaan. Samalla kaadolla sinne päätyvät kaikki purkin
reunoillekin jääneet tomaattimurskan rippeet. Lisää mausteet.
Anna keiton kiehua hiljaisella tulella kannen alla noin 10
minuuttia. Valuta ja huuhtele mustapavut ja lisää ne keittoon. Kiehuta vielä
muutama minuutti, jotta maut tasaantuvat.
Tarkista maku ja suolan määrä. Täydennä tarvittaessa makua. (Minä
en lisännyt suolaa lainkaan, kun sitä tuli minun makuuni juuri sopivasti fondin
puolikkaan, nakkien ja vielä soijankin mukana. Mutta kun noita raaka-aineita on
kaupoissa tarjolla joka lähtöön, niin parasta on tarkistaa maku aina juuri
niihin omiin raaka-aineisiin sopivaksi.) Kun maku on mieluisa, poista kuivattu
chili, jos vielä löydät sen. Lisää persiljasilppu.
Keitto on nyt valmis nautittavaksi. Ihanan lämmittävää ja kotoisan
makuista siitä tulikin. Sain juuri sitä mitä halusin.
Tein tämän keiton lähinnä seuraavan päivän lounasevääksi.
Pakkasin heti kaksi kunnon annosta lounasboxeihin ja loput kaksi pienempää
annosta lusikoimme tuoreeltaan. Hyvältä maistui kummallakin syöntikerralla, ja
mautkin tuntuivat olevan juuri sopivassa balanssissa.
Ohjeessa neuvoin poistamaan chilin ennen tarjoilua, no minä
tietysti unohdin tehdä niin. Varoitin kyllä kanssasyöjää, että katselee tarkoin
lusikkaansa siltä varalta, että chili ilmestyisi juuri siihen. No hän sitten
puolestaan unohti tarkkailun, mutta löysi sen chilin kuitenkin. Se menikin oikeaan
osoitteeseen, koska tuolla kertapuraisulla aukesi heti kerralla ilmastonvaihdoksen
myötä tukkeutuneet röörit. Pureskeltu chili on siis erittäin hyvä flunssalääke,
jos ei se sitten kaikkein miellyttävin hoitokeino olekaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti