Lohtuloota hellii silloin, kun taivaalta tupruttaa vaakasuorassa lunta,
tai kun elämässä sattuu ja tapahtuu. Hyvä ruoka, parempi mieli, niinhän sitä
sanotaan. Jos taas elämä on pelkkää ruusuilla tanssimista, on mielihyvää tuottava
lohtuloota yksi hyvä syy tanssia lisää. Lohtuloota toimii myös silloin, kun
päivä on ihan neutraali, ja haluat valmistaa läheisillesi lempeän hyvää
arkiruokaa.
Tämä laatikkoruoka syntyi jääkaapin tyhjennyksestä. Latasin vuokaan
niitä aineksia, jotka olivat jääneet yli viikonlopun ruoista. No lenkkimakkaran
kyllä ostin kotimatkalla lähikaupasta ihan tätä varten.
Vink, vink! Lenkkimakkaran tilalta tähän lootaan käy mainiosti myös
vaikkapa joulukinkun jämät, jos tuli ylimitoitettua kinkun koko. Lisättävän
suolan määrä riippuu siitä, kuinka suolaisia muut käyttämäsi raaka-aineet ovat.
Makkara-peruna(lohtu)loota
4:lle
n. 10 perunaa
1 sipuli
5 valkosipulin kynttä
suolaa
mustapippuria
1 lenkkimakkara
3 tomaattia
2 maustekurkkua
2,5 dl maitoa
1 pkt (250 g) Koskenlaskija-sulatejuustoa
150 g cheddar-juustoraastetta
Esikäsittele ensin kaikki raaka-aineet, niin vuoan täyttö käy leikiten.
Kuori sipuli ja valkosipulin kynnet, ja silppua ne. Kuori ja viipaloi
lenkkimakkara. Pese tomaatit ja koverra kannat pois, viipaloi tomaatit renkaiksi.
Kuutioi maustekurkut pieniksi kuutioiksi. Kuori ja viipaloi perunat. Perunoiden
viipalointi kannattaa jättää viimeiseksi esivalmisteluksi, jotta
perunaviipaleet eivät ala tummua ruoan odotellessa uuniin pääsyä.
Voitele vuoka, ja levitä ainekset siihen kerroksittain. Levitä
pohjimmaiseksi perunat, ja mausta ne kevyesti suolalla ja pippurilla. Lisää
perunoiden päälle sipulit, valkosipulit ja makkaraviipaleet, joiden päälle on
hyvä laittaa kurkkukuutiot. Päällimmäiseksi tomaattiviipaleet. Toista sama niin
monesti kuin vuokaan mahtuu. Säästä perunoita yhteen extrakerrokseen, nimittäin
ennen viimeistä tomaattikerrosta kannattaa päällystää kerrokset vielä perunaviipaleilla.
Niiden alla kerrokset hautuvat tasatahtia kypsiksi. (Tähän vuokaan ladoin muita
aineksia kahteen kertaan, mutta perunoita ladoin kolmeen kertaan. Viimeisin
perunakerros tuli siis juuri ennen päällystomaatteja.) Eihän tuo latominen
tietystikään niin tarkkaa ole, eli voit ihan hyvin vaikka sekoittaa kaikki
sekaisin, jos siltä tuntuu. Mutta toisaalta, voi tässä latomiskaaviossa jokin
lopputulokseen vaikuttava ideakin olla.
Kuutioi Koskenlaskija ja kuumenna maito pinnoitetussa kattilassa. Lisää
juustokuutiot vähän kerrallaan koko ajan sekoitellen. Kun kaikki juustot ovat
sulaneet maitoon, kaada seos tasaisesti vuokaan. Ripottele pinnalle
juustoraastetta.
Paista 225 C uunissa noin 1 tunti. Nämä perunat olivat jauhoisia
puikulaperunoita, jotka kypsyvät nopeasti. Jos käytät kiinteämpiä perunoita, saattaa
kypsennysaikakin pidentyä. Kypsennysaika riippuu myös siitä, miten ainekset on
ladottu. Joka tapauksessa ruoka on valmista, kun perunat ovat kypsiä ja juustopinta
kauniisti ruskettunut.
Tällä maito- ja tomaattimäärällä, ja näillä nopeasti kypsyvillä
perunoilla kertyi nestettä jonkin verran vuoan pohjalle. Sepä olikin itse asiassa ihan hyvä
juttu, koska tuo neste oli ihan taivaallisen makuista. Ja aika äkkiä se
lautasella imeytyi murskaantuviin perunoihin. Kannattaa siis lusikoida sitä
lautasellekin mukaan ikään kuin kastikkeeksi. Siihen on ihana mörssätä
perunoita.
Kun minä valmistin tätä laatikkoruokaa, oli sää ihan hirvittävä ja
mielialakin vaihteli päivän sattumusten mukaisesti. Niin vain kuitenkin tuli
hyvä ja levollinen mieli, kun tätä ruokaa vaiherikkaan päivän päätteeksi kotona
söimme. Siitä tunnetilasta syntyi ruoan nimikin, lohtuloota. Myös toinen syöjä makusteli
ruokaa hartaudella, ja totesi sen maistuvan lempeän maukkaalta. Sellaistahan se
lohtuloota on.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti