Viime sunnuntai oli pitkästä aikaa rauhallinen kotipäivä, ja
silloin oli aikaa kaikessa rauhassa muhittaa herkullistakin herkullisempi
poropata sunnuntaiateriaksi. Aika olikin ainoa, mitä alkuvalmisteluiden jälkeen
tarvittiin. Kunhan sain padan uuniin asti, valmistui se siellä melkeinpä
itsestään. Ja voi mitä tuoksuja sieltä uunista leijailikaan! Ne lupasivat
paljon, ja lupaukset myös täyttyivät. Tämä pata veti jopa minutkin suorastaan
mykäksi, niin hartaasti ja keskittyneesti jokaista suupalaa makustelin. Mies
sai sanotuksi sentään, että voi herran jestas. Tämä poropata oli kerta
kaikkiaan herkullista, etten sanoisi suorastaan taianomaisen hyvää.
Padan pääraaka-aine löytyi kotipakasteesta. Olin viime
talvena ostanut pakkaseen puolikkaan poronvasan (sopivina pakkauksina), ja
niitä peruja sieltä löytyi vielä muutamia nyssäköitä. Olen aiemmin tehnyt
suunnilleen tällaista pataa hirven paistista, mutta päätin nyt rohkeasti
kokeilla tehdä samalla taktiikalla, mutta pidemmällä kypsytysajalla padan poron
lavasta. Lavan esikäsittely oli toki työläämpää kuin paistin, koska lavassa on huomattavasti
enemmän kalvoja. Niitä poistaessani kiitin itseäni, kun olimme ymmärtäneet
lähteä edellisen illan hauskoista juhlista kulkematta jatkojen kautta. Kuntoni
oli siis ihan hyvä, eikä ähertäminen kalvojen kanssakaan saanut minua tuntemaan
oloani heikoksi. Kalvojen poistoon tarvittiin terävä veitsi, ja sillä sitten
pikkuhiljaa viiltelin kalvoja irti, kunnes olin tyytyväinen lopputulokseen. Tarkkaa
työtä taisin tehdäkin, koska pataruokaa syödessämme oli joka ikinen poropalanen
erittäin murea.
Pätsyn paras poropata
(6:lle)
3 sipulia
4 valkosipulin kynttä
4 porkkanaa (tässä erivärisiä)
voita
1,5 kg poron (tai hirven) paistia tai lapaa
suolaa
mustapippuria
5 dl lihalientä
pari kunnon lorausta soijaa
2,5 dl punaviiniä
2 laakerinlehteä
1 prk (250 g) Koskenlaskija Ruoka & Dippi chili juustokastiketta
Kuori sipulit ja porkkanat. Lohko sipulit, silppua
valkosipulit ja paloittele porkkanat reiluiksi paloiksi. Laita kasvikset
voideltuun pataan.
Kuutioi poronliha. Jos käyttämässäsi ruhonosassa on kalvoja,
poista ne ensin terävällä veitsellä. Ruskista kuutioitu poronliha pienissä
erissä voissa. Mausta suolalla ja pippurilla, mutta muista, että myös lihaliemi
ja soija tuovat pataan suolaisuutta. Lisää ruskistetut lihat kasvisten joukkoon
ja sekoita kaikki sekaisin.
Keitä lihaliemi ja lisää se pataan. Lisää myös soija,
punaviini ja laakerinlehdet. Laita pata 170-asteiseen uuniin ja hauduta kansi
päällä pari kolme tuntia riippuen mitä lihaa käytät. Minä käytin lapaa, ja
muhitin pataa ensin kolme tuntia. Kannattaa maistella esimerkiksi tunnin
välein.
Nyt on aika lisätä juusto. |
Kun liha on mureaa, lisää juustokastike. (Valitsin tarkoituksella
chilillä maustetun juustokastikkeen, koska arvelin sen tuovan mukavaa
kontrastia, jonka se tekikin.) Laita pata uuniin vielä puoleksi tunniksi, mutta
älä laita enää kantta päälle. Tässä vaiheessa nostin uunin lämpötilan
200-asteeseen, koska lisäsin puikulaperunat uuniin paahtumaan viimeisen 30
minuutin ajaksi. Muista tarkistaa poropadan suola ennen tarjolle panoa.
Paahdetut puikulaperunat syntyvät helposti siten, että hyvin
pestyt perunat halkaistaan pituussuunnassaan ja laitetaan ne kulhoon, jossa ne
maustetaan oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla. Sitten sekoitus, jotta kaikki
pinnat saavat osansa mausteista.
Menossa uuniin... |
Maustetut perunanpuolikkaat levitetään uunipellille
leivinpaperin päälle siten, että perunat eivät kosketa toisiaan. Näin niistä
tulee ihanan rapeita. Vielä pieni pyöräytys suolaa perunoiden pinnalle, ja
sitten tosiaankin pelti 200-asteiseen uuniin 30 minuutiksi.
Tarjosin lisäksi Aura-punajuurilootaa, jota myös löytyi
vielä rasiallinen pakastimen kätköistä. Nostin rasian aamulla pakkasesta
sulamaan, ja työnsin sen parin voilastun ja kermatilkan kera yhtä aikaa
perunoiden kanssa uuniin kuumenemaan. Sinne meni viimeinen rasia pakkasesta, ja
hyvä niin, koska pianhan onkin taas aika tehdä sitä lisää. Tämä punajuuriloota
kuuluu meidän joulupöytämme vakiolajeihin. Löydät tuon mainion jouluisen
punajuurilaatikon ohjeen tästä linkistä.
Niin, ja kun pororuoasta on kyse, niin olihan meillä vielä
yksi lisuke, puolukkahillo. Se vain sopii niin valtavan hyvin yhteen poron
kanssa.
Huikean hyvä pyhäpäivän setti tämä totta totisesti oli. Ja
suurimmalta osin lähiruokaa myös, porokin on saanut stressittömänä kirmailla
Lapin kauniissa maisemissa. Aika jännä juttu muuten, sunnuntaina tuota ruokaa
syödessämme kuului sattumalta kesken aterian radiosta laulu, jonka varmaan aika
moni tietää: ”Lapin luonto luo outoa taikaa, se on kaunis ja vertaamaton…”
Siihen on helppo yhtyä, kun katselee esim. ihan näitä meidän oman pihan
satupuita, joita ihastelin poropadan muhiessa uunissa.
Juuri nyt luonto on kauneimmillaan. Kaamoksesta ei ole
tietoakaan, aurinkokin paistelee vielä muutaman tunnin päivässä laittaen
samalla pakkaslumiset puut, pensaat ja pihat kimmeltämään. Mikä olisi ollutkaan
parempi päivä poropadalle, kuin kaunis talvipäivä kimmeltävine lumipeitteineen.
Taitaa olla huominen ruoka.
VastaaPoistaKiva kuulla! Herkullista huomista ;) ja oikein hyvää uutta vuotta 2020!
Poista