Eräänä päivänä Espanjassa teki kaikkien ihanien merellisten herkkujen jälkeen
mieli kotoisaa, hieman lihaisaa ruokaa. Sen piti olla kuitenkin sellaista
ruokaa, jonka tekemiseen ei tuhraantuisi kovin paljon aikaa. Jääkaapista löytyi
pussillinen perunoita ja avattu parmesaanitahko. Ajatus kirkastui heti ne nähtyäni,
parmesaaniperunoita ja jotain muuta hyvää lisäksi olisi päivän menu.
Olin ostanut edellisellä kauppareisulla tuote-esittelijän maistattamia laadukkaasta
lihasta muotoiltuja minijauhelihapihvejä. Lisäksi jääkaapista löytyi pari
paprikaa ja punasipuleita. Paikallisia ihania tomaatteja pöydällä onkin aina. Näistä
kaikista syntyisi maukas lisuke parmesaaniperunoille. Vai kumpihan se lisuke
nyt olikaan, nuo kaikki muut, vai parmesaaniperunat? Nämä parmesaaniperunat
ovat niin mielettömän ihania, että jos niistä puhutaan vain lisukkeena, on se
väärin niitä kohtaan.
Pätsyn parmesaaniperunat
perunoita (määrä syöjien mukaan, tässä 6 pienehköä perunaa 2:lle)
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
parmesaania
Pese perunat huolellisesti. Kuoriminen on tarpeetonta, jos perunat ovat
siistejä. Viipaloi perunat ohuiksi viipaleiksi. Voit toki käyttää mandoliinia tms.
apuvälinettä, mutta nopeasti perunat viipaloituvat ihan veitselläkin, kuten minä
tein. Levitä perunaviipaleet uunipellille leivinpaperin päälle. Lorauta niille
ihan reippaalla kädellä oliiviöljyä, joskaan niiden ei kuitenkaan tarvitse uida
öljyssä (ota nyt sitten tästäkin selvää!). Mausta perunaviipaleet suolalla ja
pippurilla.
Raasta maustettujen perunaviipaleiden päälle reilusti parmesaania.
Tarkista että jokainen perunasiivu saa omat parmesaanihippunsa.
Laita perunat 210 C -asteiseen uuniin n. 30 minuutiksi. Lisää paiston
puolivälissä vielä uusi kerros parmesaania. Tarkista perunoiden kypsyys, uunien
tehot vaihtelevat. Kun ovat kypsiä, raasta vielä hiukan parmesaania valmiiden
perunoiden päälle.
Perunoiden kypsyessä valmistelin aterian muut osaset. Kuutioin ihanan kypsät
tomaatit ja maustoin ne hyvällä oliiviöljyllä sekä suolalla ja pippurilla. Kuullotin
ja haudutin kasvikset samassa hyvässä oliiviöljyssä, ja maustoin ne suolalla ja pippurilla sekä pienellä määrällä Sherry vinegaria (mikä vain viinietikka käy). Paistoin pikkupihvit parissa erässä ja maustoin myös ne suolalla ja pippurilla.
Kun kaikki oli
valmista, lisäsin pihvit kasvisten päälle. Siirsin valmiit parmesaaniperunat
tarjoiluvuokaan ja heitin niiden pinnalle hiukan ruohosipulia, kun sitäkin sattui olemaan. Ja siinä se oli, herkullinen kotiruoka ihanien merellisten
aterioiden vastapainoksi. Ihana setti pation varjossa, mutta lupaan näiden perunoiden maistuvan aivan yhtä ihanilta paikasta riippumatta.
Nämä parmesaaniperunat sopivat täydellisesti myös esimerkiksi uunilohen
kylkeen, jolloin koko ateria valmistuu samalla uunipellillä. Tässä blogin arkistosta löytyvässä postauksessa on yksi mainio tapa valmistaa ja nauttia
parmesaaniperunoita lohen kanssa. Tuolla tavalla parmesaaniperunat saavat vielä
oman arominsa lohesta.
Suosittelen kokeilemaan näitä herkkuperunoita, joko lohella tai semmoisenaan.
Jos maltat viipaloida perunat tarpeeksi ohuiksi, tulee niistä ihanan rapeita
(ei tarkoita kärtsännyttä!), ja samaan aikaan ihan suussasulavia. Niin tai näin,
suorastaan syntisen hyviä ovat.
Nämä taitavat itselläkin mennä testiin. Me ollaan sellaisia perunoiden suurkuluttajia ja kaikki uudet kivat reseptit tulee tarpeeseen.
VastaaPoistaKannattaa kokeilla 👍 Parmesaani antaa näille perunoille sellaisen silauksen, että huh hah hei 😋 Kiitos Nanne kommentista 😘
Poista