Voi miten ihanaa onkaan mennä omalle pakastimelle, ja valikoida
sieltä sillä kertaa kutsuvin porokimpale työstettäväksi. Ihmeen pitkäksi aikaa riittää
syötävää puolikkaasta poronvasasta, jonka olen jo aiemmin ostanut sinne pakkaseen
suoraan poromieheltä, lihat toiveeni mukaisiin kertapakkauksiin käsiteltyinä. En
tiedä kertooko se sitten kiireisestä elämästä, vai mistä, mutta jännästi sieltä
pakastimesta häipyvät aina ensimmäiseksi fileepakkaukset. Fileethän ovat
varsinaista ”pikaruokaa”.
Tällä kertaa ajatukseni oli tehdä porokääryleitä, ja arvoin hetken
sisäpaistin ja kulmapaistin välillä. Koska tuolloin oli sunnuntai, eikä ollut
kiirettä minnekään, valitsin kulmapaistin, joka vaatii reilusti pidemmän
haudutusajan tullakseen herkullisen mureaksi. Porokääryleiden seuraksi paahdoin
uunissa Lapin puikulaperunoita ja varsiparsakaalia eli broccolinia. Rosépippurit
ja Jaloviina-terästys nostivat kastikkeen seuraavalle tasolle. Om ja nom.
Sain aikoinaan poronlihojen mukana Paliskuntain yhdistyksen
kokoaman reseptivihkosen nimeltään Poronliha – puhtaasti parasta. Tuosta
vihkosesta löytyi myös porokääryle-resepti, jonka pohjalta aloin työstämään
omia kääryleitäni. Enhän minä siinä(kään) ohjeessa pysynyt, vaan intouduin inspiroimaan
muutamissa kohdin. Kirjoitankin ohjeen siten, kuinka minä nämä kääryleet
valmistin.
Poronpaistikääryleet
(4:lle)
600 g poron kulmapaisti
suolaa
mustapippuria
80 g sinihomejuustoa
150 g pekonia
3 laakerinlehteä
5 dl lihalientä
Kastikkeeseen:
paistoliemi
1 rkl Jaloviinaa
1,5 dl kuohukermaa
2 tl rosépippuria
(lisäsin loppusuoralla 1 dl vettä)
(Maizenaa, jos tarpeen)
1.
Poista lihasta kalvot. Tämän työn tein aika tarkasti.
2.
Leikkaa paisti n. 1 cm vahvuisiksi viipaleiksi ja levitä
viipaleet työlaudalle. Voit suojata laudan leivinpaperilla. Nuiji viipaleet
ohuiksi kaksinkertaisen kelmun läpi.
3.
Mausta viipaleet kevyesti suolalla ja pippurilla. Murenna
sinihomejuusto, ja ripottele juustoa nuijitun lihan toiseen päähän. Kääri lihaviipale
rullalle (juustopäästä aloittaen) siten, että juustot jäävät rullan sisään. Aseta liharulla
pekoniviipaleen päähän, ja kieritä pekoni tasaisesti lihapötkylän ympärille. (Alkuperäisen
ohjeen mukaan pekoni levitetään nuijitun lihan päälle, ja kääritään rullalle
siten, että pekoni rullautuu sinne liharullan sisään. Minulla pisti kuitenkin tässä
kohtaa hanttiin, koska pelkäsin pekonin jäävän siellä lihan sisällä pehmoiseksi
ja ehkä hieman sitkaaksikin, ja minä halusin rapeaa pekonia. Toisaalta toivoin pekonin
suojaavan lihaa kuivumiselta, minkä se tekikin. Kyseessähän oli kulmapaisti,
joka vaatii suht pitkän haudutusajan ollakseen ihanan mureaa.)
4.
Paista pekoniin käärittyjä pororullia voissa kuumalla
pannulla, kunnes pekoni on saanut rapeutta ja väriä. Tämä kannattaa tehdä pienemmissä
erissä, jota pannu pysyy kuumana. Laita paistetut rullat voideltuun
uunivuokaan.
5.
Lisää vuokaan laakerinlehdet ja lihaliemi. Minulla oli ihan
tavallista lihalientä, mutta riistaliemi käy tietysti myös. Laita vuoka 150 C -asteiseen uuniin n. 2-2,5
tunniksi. (Maistoin kääryleestä pienen siivun yhden tunnin kohdalla, eikä liha vielä
silloin ollut tarpeeksi mureaa.) Kääntele rullia ja valele niitä vuoassa
olevalla nesteellä noin puolen tunnin välein.
6.
Nosta lihakääryleet syrjään, ja kaada vuoassa oleva neste paistokasariin.
Lisää Jaloviina ja kiehauta. Lisää myös kerma ja kevyesti rouhitut rosépippurit. Anna kiehua,
kunnes kastikkeen koostumus on mieluisa. Jos kastike on liian paksu tai
suolainen, lisää vettä. Jos kastike on liian löysä, lisää maizenaa, se saostaa
minuutissa. Tarkista maku.
7.
Kun kastike on valmis, lisää porokääryleet paistokasariin ja
kuumenna vielä hetki.
8.
Tarjoa poronpaistikääryleet esim. uunissa paahdettujen
puikulaperunoiden ja kasvisten kanssa.
Paahdetut puikulaperunat ja broccolinit
Halkaise pestyt perunat ja laita ne kulhoon. Lorauta sekaan
oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Pyöritä maut sekaisin, ja levitä puikulat
uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda 200 C -asteisessa uunissa 30-40
minuuttia. Lisää niinikään oliiviöljyssä, suolassa ja pippurissa pyöritellyt broccolinit
viimeiseksi 10-15 minuutiksi uunipellille yhdessä perunoiden kanssa.
Erittäin hyvää, ellei täydellistä! Saattoi tämä olla
täydellistäkin. Pakasteesta löytyi vielä viime vuoden puolukoita, joita
makeutin parilla lusikallisella puolukkahilloa. Puolukka on aina hyvä pororuoan
täydentäjä.
Porokääryleet valmistuvat huomattavasti nopeammin, jos
vaihdat kulmapaistin vaikkapa sisäpaistiin. Voi olla, että uunivaiheen voi
silloin jopa ohittaa, ja sopivaan mureusasteeseen päästäkseen saattaa
pintapaistetuille kääryleille riittää pelkkä kasarissa lihaliemessä haudutus n.
15-30 minuutin ajan. Kun kääryleet
tuntuvat mureilta, on aika lisätä jallu, kerma ja rosépippuri ja kiehutella
vielä, kunnes sakeus on sopiva. Korostan, että tämän viimeisen kappaleen ohje
on ihan vain arvelua. Joku päivä sen kyllä testaan, koska pakasteeseen jäi
vielä sisäpaistikimpale. Jos nämä kulmapaistista valmistetut kääryleet olivat
näin hyviä, niin kuinkahan hyviä sisäpaistista tuleekaan. Se jää nähtäväksi. Mieskin
kommentoi vielä näitä syödessään, että ei haittaa vaikka teet jo pian näitä
lisää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti