Eräissä hauskoissa juhlissa tuli pöytäkavereiden kanssa puhe
lohikeitosta, ja siitä, kuinka eri tavoin kukin paikalla olleista kertoi sitä tekevänsä.
Hanski-ystäväni kertoi maustavansa lohikeiton currylla, jonka kuulin antavan keittoon
mukavan säväyksen. Minä puolestani olen valmistanut lohikeiton yleensä tämän
Pätsyn legendaarinen lohisoppa -linkin ohjeen mukaisesti. Jotenkin kuitenkin tuo
curry jäi pyörimään ajatuksiini. Niinpä kun Vilnan reissun ja siellä
nautittujen aika raskaiden aterioiden jälkeen teki mieli kalaa ja kasviksia,
oli ensimmäisenä mieleeni tullut ateria currylla maustettu ja runsailla
kasviksilla täydennetty lohikeitto.
Tähän kirjaamani resepti on täysin oman mielikuvitukseni tuotetta, ja
tällä ei todennäköisesti ole juuri muuta yhteistä ystäväni lohikeiton kanssa (resepti
jäi tarkistamatta) kuin lohi ja curry. Halusin tähän mukaan hieman (ja todellakin
paino sanalla hieman) aasialaista sävyä, joten curryn lisäksi kaivoin esiin
myös kookoskerman. Enää tarvittiin vain testihenkilö, niinpä kutsuin anopin
syömään. Kaikella rakkaudella… Panokset olivat siis kovat, ja riskillä mentiin.
Varoitin kyllä anoppia, että menu voi muuttua. Jos soppa epäonnistuisi, tilaisimme
pizzat.
Curry-lohikeitto
(6-8:lle)
n. 10 keskikokoista tai sitä pienempää perunaa
loraus (n. 2 rkl) oliiviöljyä
1 sipuli
2 tl curryjauhetta
1,5 tl kurkumaa
1 parsakaali (400 g)
1 kukkakaali (550 g)
1,5 l kalalientä
1 limen mehu
3 laakerinlehteä
vähän mustapippuria
suolaa maun mukaan, lisää etenkin jos kalaliemi vähäsuolaista
1 prk (250 ml) kookoskermaa
1,3 kg lohta
persiljasilppua runsaasti
1.
Pese ja/tai kuori ja kuutioi perunat. Näitä ei vielä tarvinnut kuoria,
koska olivat uuden sadon perunoita. Laita perunakuutiot likoamaan kylmään
veteen.
2.
Kuori ja silppua sipuli. Huuhtele ja hajota parsa- ja kukkakaalit
nupuiksi.
3.
Kuumenna öljy pinnoitetussa keittokattilassa ja kuullota siinä sipuli.
Lisää mausteet, curry herää pannulla henkiin.
Lisää huuhdellut ja keittiöpyyhkeellä kuiviksi taputellut perunakuutiot
ja jatka kuullottamista. Lisää parsa- ja kukkakaalin nuput. Sekoittele hetken
aikaa.
4.
Lisää kalaliemi, limen mehu ja laakerinlehdet ja anna keiton kiehua,
kunnes perunat ovat kypsiä. Nämä perunakuutiot kypsyivät 10 minuutissa. Tarkista
maku, ja lisää hieman mustapippuria ja suolaa myös, jos liemi tuntuu
vähäsuolaiselta.
5.
Keiton kiehuessa nypi lohifileestä ruodot pois, ja kuutioi lohi reiluiksi
paloiksi. Lisää kookoskerma ja lohipalat keittoon, ja sekoita kevyesti.
6.
Anna keiton kiehua lempeällä tulella muutaman minuutin ajan, eli juuri
sen verran, että kala kypsyy ja keitto on taas kaikkinensa höyryävän kuumaa.
Kala kypsyy nopeasti, joten ole varovainen, että kalapalat eivät pääse
hajoamaan.
7.
Kun lohi on kypsää, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Viimeistele
keitto persiljasilpulla. Keitto on nyt valmista. Tarjoa keiton kanssa leipää.
Keitosta tuli varsin hyvää, tosin vain hennosti aasialaissävytteistä.
Jos haluat voimakkaampaa eksoottista vivahdetta, käytä curryjauheen tilalta
currytahnaa. Myös kalakastike syventää makua Aasian suuntaan, samoin inkivääri.
Ehkäpä jonakin päivänä kokeilen tuota tulisempaakin versiota, mutta tässä
hetkessä tämä oli hyvä näin. Hanskille kiitos ideasta!
Taivaan tähden, minulla ei ole aavistustakaan missä ajatukseni
reissasivat kun lohta ostin, ja tätä keittoa tein. Meitä oli vain kolme, ja nyt
edessäni oli täpötäysi suuri kattilallinen herkullista keittoa. Ei mitään
järkeä. Tässä kävi varmaan kuten monesti muulloinkin, eli vanhasta muistista
tein ison satsin ruokaa. Onneksi anoppi tykkäsi keitosta, samoin me. Pizzoja ei
siis tarvittu. Kukin meistä otti lisääkin, ja silti keittoa jäi vielä puoli
kattilallista. Niinpä tyrkytin keittoa myös tyttäreni perheelle, jotka eivät
ehtineet näihin kinkereihin mukaan. Lupasivat kuitenkin riennoistaan kotiin
ajellessa koukata meiltä loput sopat mukaansa, ja kuulemani mukaan hyvin oli
maistunut heillekin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti