Jäikö kasviksia käyttämättä? Tee niistä ihanaa keittoa. Ja
jos ei vihanneslaatikon pohjalla olekaan ylimääräisiä kasviksia, kannattaa tätä
keittoa saadakseen vaikka hankkia tarvittavat raaka-aineet. Minulla nämä
ainekset sattuivat olemaan jo Koskenlaskijaa vaille valmiina kylmäkaapissa. Tuo
juuston puutekin oli pian korjattu, ja näin syntyi samettisen ihana ja maukas kasvissosekeitto.
Toki tämän voi tehdä myös ilman juustoa, hyvää se on niinkin, ja ihan älyttömän
kevyttä.
Kesäkurpitsa-porkkanasosekeitto
4:lle
valkosipuli-chilioliiviöljyä (toki muukin öljy käy)
1 pienehkö kesäkurpitsa
500 g porkkanoita
1 sipuli tai 4 pientä kesäsipulia (osa varsista koristesilpuksi)
2 valkosipulinkynttä
1 l vettä
1,5-2 kasvisannosfondia
mustapippuria
1 pkt (250 g) Koskenlaskijaa (perinteinen)
(vaaleaa Maizena-suurustetta, jos tarpeen)
Huuhtele kesäkurpitsa ja porkkanat. Tarvittaessa kuori
porkkanat. Paloittele kasvikset ja silppua sipulit. Jos käytät kesäsipuleita,
silppua ne varsineen, mutta säästä osa varsista keiton koristelua varten. Ei
ole niin nöpösen nuukaa, minkä muotoiseksi paloittelet ja silppuat, soseeksi kaikki
menee kuitenkin. Tosin kypsyminen on tasaisempaa, jos palat ovat suht
tasakokoisia.
Kuumenna tilkka öljyä kattilassa, ja öljynähän toimii
tietysti mikä vain öljy. Minä nyt vain halusin tällä öljyllä saada hieman lisäaromia
keittoon. Kuullota sipulit. Lisää
kesäkurpitsat ja porkkanat ja kuullottele vielä muutama minuutti.
Kaada vesi joukkoon ja lisää fondit (ehkä viisainta lisätä ensin
vaikka 1,5 fondia, ja lopussa maistelun jälkeen viimeinen puolikas, jos keitto vielä
sitä kaipaa) ja mausta pippurilla. Anna kiehua hiljalleen kannen alla, kunnes kesäkurpitsat
ja porkkanat ovat pehmeitä.
Lisää pilkottu Koskenlaskija-juusto vähän kerrallaan. Anna
keiton kiehua, kunnes juusto on kokonaan sulanut.
Soseuta keitto. Soseutusta helpottaa, jos siivilöit osan
liemestä väliaikaisesti toiseen astiaan. Soseuta kasvikset pienemmässä
nestemäärässä yleiskoneessa, tai sauvasekoittimella suoraan kattilassa.
Lisää
siivilöity liemi soseen joukkoon ja kiehauta. Jos keitto tuntuu liian löysältä, lisää vaaleaa Maizena-suurustetta
pakkauksen ohjeen mukaisesti.
Mausta mustapippurilla, ja tarkista maku. Jos
maku on hyvä, on keitto valmista syötäväksi. Muussa tapauksessa täydennä makua
tarvittaessa fondilla tai suolalla. Minä en lisännyt suolaa missään vaiheessa, mutta
käytin kokonaiset 2 annosfondia.
Tämän värinen samettinen keitto on toki kaunista jo
sellaisenaankin, mutta hiukkasen paljaalta keitto minun silmääni sellaisenaan näytti. Niinpä lisäsin koristeeksi ja purutuntumaksi silputtua sipulinvartta, ja sitä
samaa chilillä maustettua oliiviöljyä, missä kasvikset kuullotinkin. Pieni
määrä makuöljyä antaa mukavaa vivahdetta, silmänruoasta puhumattakaan.
Silmillämmehän me ihan ensimmäiseksi syömme. Jos ei sipulinvarsia ole
käytettävissä, voi keiton koristella vaikka paahdetuilla kurpitsansiemenillä.
Keitto syntyi täysin lennosta, reseptiä minulla ei ollut,
mutta eipä tuossa reseptissä toisaalta mitään kummallistakaan ole. Kirjasin sen
nyt kuitenkin tänne ylös. Enemmän tai vähemmän tällä tavallahan kasvissosekeitot
kaiketi yleensäkin syntyvät, oli käytettävä kasvis sitten mikä vain. Ja käytettävien
kasvisten valinnassa rajana on ainoastaan tekijän mielikuvitus.
Herkulliselle näyttää ja vaikuttaa! 😋
VastaaPoistaKasvissosekeitot ovat meidänkin suosikkeja. Joka kerta tuppaa tulemaan maukasta, vaikka ohjeita ei ole täälläkään.. 🤣
Mukavaa viikonloppua sinne! 🙋♀️☀️
Kiitos Leena 😘 Kyllä tosiaan näitä keittoja mielellään syö. Sinulta olenkin saanut monta hyvää soppavinkkiä. Kiitos niistä 😍
Poista