Tänä kesänä olemme vasta aloittamassa grillikautta. Sää on ollut
sellainen, että seisoskelu grillin äärellä ei ole vielä houkuttanut. Viime
viikonloppunakin meidän piti grillata possun fileetä ja broccolineja, mutta
valmistin possun kuitenkin uunissa. Niin oli sillä kertaa mukavampaa. (Broccolinit
unohtuivat kylmäkaappiin. Niistä lisää myöhemmin.) Ateria tuntui kuitenkin
kesäiseltä, olihan pöydässä ensimmäiset uudet siiklit sekä salaatti, joka on yksi
meidän kestosuosikkeja grilliruoan kylkeen. Kyseessä on melonisalaatti fetalla.
Siinä on sekä ihanaa hedelmäisyyttä, että täydellistä suolaisuutta. Makuhermoja hivelevä salaatinkastike viimeistelee nautinnon.
Olen tosiaankin tehnyt tätä salaattia monet, monet kerrat. Salaattilaji
vaihtelee tilanteen mukaan, samoin fetan muoto. Fiiliksen mukaan joko murennan
tai kuutioin fetan. Tällä kertaa
murensin sen, mutta tästä linkistä pääset viime kesänä kirjoittamaani
postaukseen, jossa tämä sama salaatti on hieman eri muodossa. Se postaus
kannattaa käydä lukemassa myös siitä syystä, että kerron siinä aivan mielettömän ihanasta tryffeli-kukkakaalista. Siinäpä sitä vasta nannaa olikin. Maistuisi
ehkä sinullekin.
Feta-melonisalaatti
1 pss jääsalaattia
1 ruukku villirucolaa
1 minivesimeloni
1 pkt fetaa
Huuhtele ja linkoa salaatti ja rucola. Kuutioi meloni ja feta. Sekoita
aineet keskenään.
Melonisalaatille täydellisesti natsaava salaatinkastike:
0,75 dl oliiviöljyä
½ dl sweet chiliä
½-1 punainen chili (siemenet
poistettuna ja chili silputtuna)
½ limen mehu
hyppysellinen suolaa
ja pippuria
Sekoita vispilällä
kaikki ainesosat hyvin sekaisin.
Tässäpä on sellainen
kombo, että pois alta. Raikas salaatti, joka käy lisukkeeksi niin lihalle kuin
kalalle. Lisäksi sopivasti kärkeä sisältävä salaatinkastike, joka sopii ilman
salaattiakin grilliherkkujen lisukkeeksi. Ihan täydellistä se oli myös tämän linkin mango-avokado-fetasalaatin kanssa, siinäkin salaatissa oli mukavasti
hedelmäisyyttä mukana.
Tällä kertaa meillä
oli pääruokana possun sisäfileetä. Filee oli valmiiksi marinoitu, pehmeä
pippuri. Otin fileen huoneenlämpöön vajaata tuntia ennen, kuin aloin sitä
valmistaa. Poistin kalvot ja paistoin pannulla fileen pinnat kiinni. Asetin paistomittarin
ja säädin sen 70 asteeseen, ja sitten filee 175-asteiseen uuniin n. 45
minuutiksi. Käärin fileen vadin päälle folioon n. 20 minuutiksi. Siinä kohti mies
tuli avuksi ja leikkasi lihan viipaleiksi (perinteisesti hänen tehtävä), ja
asetteli viipaleet takaisin foliokääröön sinne valuneiden ”mehujen” päälle. Uuni
oli jo sammutettu, mutta laitoin vadilla olevan käärön muutamaksi minuutiksi
takaisin uuniin, kunnes oli aika laittaa lihat pöytään.
Aterian täydensi kesän
ensimmäiset keitetyt siiklit, joita jo hieman alkupaloinakin graavikalan kanssa
maisteltiin. Minä keitän uudet perunat aina omalla tavallani, laitan pestyt perunat
saman tien kylmään veteen (ei tosiaankaan tarvitse olla kiehuvaa vettä, vaikka voihan potut sitenkin keittää). Levy päälle, ja
kun alkaa kiehua, on syytä ottaa aika. Keitän näitä pienehköjä (pyydän aina
pieniä, koska ne ovat parhaita) perunoita tasan 10 minuuttia siitä hetkestä,
kun vesi kiehuu kunnolla. Veden maustan merisuolalla. Kun perunat ovat testatusti
sopivan napakan kypsiä, tulee tärkeä osa. Kaadan veden pois, ja laitan kattilan
takaisin levyn jälkilämmölle ja heitän perunoiden sekaan voinokareen. Kansi
kiinni ja hieman heiluttelua, jotta kaikki potut saavat ihanan voipinnoitteen.
Jos sattuu olemaan tilliä, tai kesäsipulin varsia, heitän sekaan molempia tai jompaakumpaa.
Perunat voi keittää jo hyvissä ajoin, ne pysyvät lämpiminä kannen alla
jälkilämmöllä. Ja jos mahdollista, niiden maku on entistäkin parempi, jos ovat
saaneet levätä rauhassa kattilassa.
Jälkiruoaksi popsittiin kesän ensimmäiset kotimaiset mansikat. Laitoin mansikat tarjolle kimppakulhoon, josta kotoisasti keihästimme pikkuhaarukalla omia makupaloja.
Nyt sääennuste
näyttää jo kunnolla lämpenevää, tiedä vaikka ensi viikonloppuna päästäisiin jo
nauttimaan grilliterassin antimista. Tosin ukkonenkin siellä jo uhkaa, joten eipäs
nuolaista ennen kuin tipahtaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti