Viime lauantai oli oikein viimeisen päälle mukava päivä. Oli aikaa
rauhoittua ja ulkoilla, jopa istuskella pihalla lukemassa. Kevätaurinko
paistelee siis jo täällä Lapissakin. Päivän pääateria oli nopeatekoinen, joten
keittiössä ei tarvinnut kauaa vanheta. Ruokapöydässä kylläkin istuskelimme
hyvän tovin, koska nyt sattui tulemaan niin hyvää lohipastaa, että sitä piti
syödä pitkään ja hartaasti. Ja kuten kuvasta näkyy, Lapissa todellakin paistoi
aurinko, ja ihan lautaselle asti.
Vodka vei lohipastan ihan uudelle tasolle. Vodkasta huolimatta tätä
uskaltaa syödä myös autoilijat, koska eihän sitä alkoholia enää valmiissa
ruoassa ole edes nimeksi asti, jos lainkaan. No miksi sitten laittaa sitä
ruokaan? No siksi, koska se antaa tähän ruokaan sopivaa terävyyttä. Toisaalta
se tekee myös sen, että tomaattipyree ja kerma sekoittuvat täydellisesti
kauniin kiiltäväksi seokseksi.
Idea tämän vodkapastan teosta tuli minulle hieman erikoisia polkuja
pitkin. Toisinaan ajatukseni lähtee laukalle, ja joskus siitä voi syntyä jotain
mahtavaa. Nyt kävi niin. Toissaviikolla olin Helsingissä, ja piipahdin eräässä italialaisessa
herkkukaupassa. Mukaan tarttui pari pastapussia. Toinen niistä oli tähän
vodkapastaan käyttämäni pasta, pennette lisce. Googlasin sen pastatyypin nimen,
ja en nyt enää muista mitä googlepolkuja pitkin etenin, mutta jossain kohtaa surffailuani
silmiini osui seikkaperäinen vodkapastaohje, tämä näin. Vodkapastasta
puolestaan tuli mieleeni eräs hauska lomamuisto, joten siinä oli jo tarpeeksi
syitä tehdä tuosta vodkapastasta oma versioni.
Muuntelin siis linkin ohjetta omaa vaistoani seuraten. Kirjoitan ohjeen
tähän siten, miten minä tuon vodkapastan valmistin.
Vodkapastaa kylmäsavulohella
(2-3:lle)
250 g pastaa (tässä pennette lisce)
vettä ja (meri)suolaa pastan keittämiseen
1 rkl voita
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 rkl tomaattipyreetä
veitsenkärjellinen tulista paprikajauhetta (picante)
200 g kylmäsavulohta
½ dl vodkaa
mustapippuria myllystä
3,3 dl kuohukermaa
tilkka keitinvettä (muista ottaa talteen ennen kuin valutat pastan)
persiljaa
Laita pastavesi kiehumaan. Silppua sipulit. Minä silppusin myös
valkosipulit veitsellä, kuten yleensäkin. Ensin litistys lappeella, ja sitten
silpuksi. Pieni kylmäsavulohiviipaleet 3-4 osaan.
Aloita kastikkeen teko vähän ennen, kuin laitat pastat kiehumaan
(tarkista keittoaika pakkauksesta). Tarkoitus on, että pasta ja kastike
valmistuvat yhtä aikaa.
Kuumenna pata ja sulata voinokare. Ja nimenomaan voita, eikä öljyä tällä
kertaa, voi antaa tähän oman arominsa. Heitä sipulisilppu pannulle, ja
kuullottele. Kun sipuli alkaa olla mukavasti kuullottunut, lisää valkosipulisilppu
ja jatka kuullotusta. Valkosipuli palaa helposti, joten sen kanssa pitää olla varovainen.
Lisää tomaattipyree ja pikantti paprikajauhe (voit korvata chili- tai cayennejauheella).
Sekoita.
Lisää lohet ja sekoita ainekset sekaisin. Lohi muuttaa olomuotoaan
todella nopeasti. Lisää vodka, sekoita ja anna kiehua. Mausta pippurilla. Lisää
kerma ja keittele edelleen, kunnes kastike tiivistyy. Pastankin pitäisi tässä
vaiheessa alkaa olla parhaimmillaan. Tarkista siis kastikkeen maku ja pastan
kypsyys.
Valuta pasta (älä huuhtele!), mutta muista ottaa keitinvettä talteen. Sekoita
pasta kastikkeen joukkoon. Lusikoi sekaan keitinvettä vähän kerrallaan, kunnes
kastike on ihanan kermainen (vodkan ansiosta silti raikas), mutta pasta ei enää lillu kastikkeessa. Lisäsin
keitinvettä ehkä yhteensä kahvikupillisen verran. Sekoita joukkoon
persiljasilppua. Voit halutessasi säästää sitä myös annosten koristeluun.
Parmesaanin lisääminen on makuasia. Italialaisilla on omat sääntönsä,
mihin pastaan parmesaania lisätään ja mihin ei. Itse ajattelen, että omassa
keittiössäni voin vapaasti rikkoa rajoja, ja lisätä parmesaania ihan mihin
haluan. Tähänkin.
Kehtaan todellakin suositella ennakkoluulottomasti kokeilemaan tätä
vodkapastaa. Luulen, että mieskin suosittelisi. Päättelen niin näistä
kommenteista, joita pöydässä kuulin: ”Ihan tajuttoman hyvää! Ei tämmöistä saa ravintoloista!
Toisaalta ihan hyvä ettei saa, koska heittäisivät ulos, kun näin äännellään
syödessämme.” No joo, kyllä siellä pöydässä varmasti om ja vielä nomkin kuului
useampaan kertaan.
Ai niin, se hauska lomamuisto… Aika monta vuotta sitten Kreetalla
asuimme hotellissa, jonka allasravintolan listalla oli vodkapastaa. Herkullista
se oli silloinkin, mutta se ”hauska juttu” liittyi siihen ravintolaan, eikä
pastaan (pastasta vain assosiaatio). Siellä oli eräänä iltana tanssi-ilta,
elävän musiikin kera. Tytöt saivat jotenkin (taas) ylipuhuttua meidät sinne
kanssaan, vaikkei meitä olisi voinut vähempää kiinnostaa. Mies asetti ehtonsa, hän voi kyllä tulla
sinne, mutta tanssimaan ei ala. (Muuten kiva mies, mutta ei tanssi kuin ainoastaan
”Fonzieta”. Muistaako joku Onnen päivät –ohjelman, ja Fonzien, jonka
tanssityyli oli sellainen, että mies seisoo paikallaan ja nainen pyörii
ympärillä?) No, kuinkas sitten kävikään...
Ensimmäiset tahdit kajahtivat, ja
ensimmäiset tanssijat olivat pieni (oli vielä silloin pieni) tyttäremme, ja
hänen isänsä! Me toisetkin kaksi
liityimme heti tanssien seuraansa, ja pian tanssilattia oli täynnä. Oli hurjan
hyvä meininki, vaikkei bändi ollut kummoinen. Välillä kävimme levähtämässä
pöydässä, jolloin muutkin lähtivät lepäämään. Taas kun palasimme
tanssilattialle, palasivat muutkin. Tanssimme niin, että hiki tippui hiuksista.
Oli ihan älyttömän hauskaa. Jossakin vaiheessa yritimme lähteä pois, mutta
hotellin johtajatar hyökkäsi sanomaan: ”Ette te voi lähteä, teidän täytyy
tanssia!” No, aikamme jaksoimme, mutta sitten oli pakko lähteä. Poistuimme
tanssimalla, ettei johtajatar huomaisi aikeitamme. Itse asiassa tanssimme ihan
huoneistoomme asti. Ilmeisesti olimme villinneet muutkin, ja hyvä meno oli
vielä jatkunut. Nimittäin, seuraavana aamuna
ollessamme aamukahvilla lomahuoneistomme terassilla, ilmestyi hotellinjohtaja
paikalle, ja ojensi kaiteen yli kukan kiittäen siten ”The Dancing Familya”
vieraiden villitsemisestä. Loppuloman puhuttelivatkin meitä sillä nimellä.
Ihan hulvatonta 😂, sekä tarina että pastaohje! Eikä niissä vielä mitään, mutta olimme ilmeisesti naputelleet samaan aikaan pastapostausta. Aineet oli erilaiset, mutta käytettiin lähes samoja lauseita ohjeissa. Mainiolle kuulostaa reseptisi, mutta meillä ei ole yleensä vodkaa. 🤔 Mitähän suosittelet tilalle? 😋 Vai pitääkö laittaa mies ostoksille?
VastaaPoistaNo kappas, pitääpäs käydä lukemassa Mansikkaheinä-blogin tuorein postaus 😂 Kyllä miehen nyt pitää sinne ostoksille lähteä 👍 Ei meilläkään ollut vodkaa, mutta pyysin tuomaan sellaisen pienen pullollisen. Mies tietää varmasti sopivan koon, kun pyydät tuomaan birdiepullon kokoisen 😂 Vodkapasta ilman vodkaa on vähän kuin katkarapusalaatti ilman katkarapuja 😉 Vodkaa ei tässä yhteydessä siis voi korvata.
Poista