Voi että minulla on haluttanut Janssonin kiusausta jo pitkään, mutta
aina sen valmistaminen on saanut väistyä jonkun muun ruoan tieltä. Viime
viikonloppuna sitä pitkästä aikaa tein, ja silloin se pääsikin viikonlopun
pääateriaksi, sunnuntailounaalle. Janssonin kiusauksen kanssa tarjotaan usein
etikkapunajuuria, mutta minulla on tapana niiden sijaan tarjota lisukkeeksi paahdettuja
punajuuria. Pidän niistä paljon enemmän kuin etikkapunajuurista. Vielä kun ne uunissa paahdetut punajuuret
sekoitetaan yhteen tuoreiden babypinaattien kanssa, niin jo on hyvä lisuke
ruoalle kuin ruoalle. Koko komeuden kruunaa tillivinegretti, jolla saa tehtyä
hauskat tilliraidat niin Janssonin kuin lisukkeenkin pinnalle.
Teen Janssonin kiusauksen mieluusti oikeista perunoista, käsin suikaloiden.
Siinä ei mene juuri kauempaa, kuin mitä menisi yleiskoneen käyttövalmiiksi
asentamiseen, vaikka se keittiön työtasolla koko ajan onkin. Toki olen joskus käyttänyt tähän ruokaan myös
valmista perunasipulisekoitusta, mutta kyllä parasta tulee tällä lailla perunoidenkin
osalta itse tekemällä. Maussa ja koostumuksessa sen eron huomaa. Kokeile
vaikka. Pussiperunat muusaantuvat helposti, kun taas itse suikaloidut perunat
säilyttävät hyvin muotonsa ja rakenteensa.
Aloitin ruoan valmistuksen tekemällä tillivinegretin. Se kävi hyvin helposti.
Laitoin astiaan laiskasti silputun tillipuntin. Lisäsin kaikki muutkin aineet
ja sekoitin ne kaikki yhdessä sauvasekoittimella hyvin sekaisin. Laitoin
tillivinegretin jääkaappiin odottamaan kiusauksen ja punajuurien kypsymistä.
Tillivinegretti
1 ruukku tilliä
1 dl oliiviöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
1 tl sitruunamehua
suolaa
mustapippuria
Janssonin kiusaus
4:lle
2 sipulia
1 kg perunoita
2 prk anjovisfileitä liemineen
1 ruukku tilliä
aavistus suolaa perunoille
mustapippuria
n. 5 dl kuohukermaa (tässä oli 2 + 3,3 dl eli 5,3 dl)
190 C kiertoilmauunissa 1 h 10 minuuttia (tällä kermamäärällä)
Silppua sipulit ja kuullota niistä kitkeryydet pois. Kuullottaminen
kannattaa todellakin tehdä, maun vuoksi. Kuori ja suikaloi perunat. Silppua
tilli.
Laita voideltuun uunivuokaan kerros perunasuikaleita (1/3 perunoista).
Mausta perunat pienellä määrällä suolaa. Anjovisfileet ovat suolaisia, mutta
peruna tarvitsee silti oman suolansa, tosin vähäisen määrän. Pyöräytä
perunoille myös pippuria. Lisää puolet sipulisilpusta. Avaa anjovistölkit, ja
leikkaa anjovikset pituussuunnassa kahtia. Lisää puolet anjoviksista
ensimmäisen kerroksen päälle. Säästä liemi.
Ripottele anjovisten päälle puolet tillisilpusta. Lisää taas kerros
perunoita (toinen kolmannes), ja toista sama mitä teit edellisen
perunakerroksen päälle. Laita viimeiseksi loput perunoista, ja edelleen hiukan
suolaa. Lisää myös pippuria.
Kaada anjovistölkkien liemet vuokaan ja lisää myös kerma. Paista,
kunnes perunat ovat kypsiä, ja pinta kauniisti ruskettunut.
Paahdettuja punajuuria babypinaateilla
500 g punajuuria
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
1/2 pss babypinaattia
190 C kiertoilmauunissa 50 minuuttia
Kuori punajuuret taloushansikkaat kädessä. Laita leikkuulaudan päälle
leivinpaperi, ja lohko punajuuret paperin päällä. (Näin suojautumalla pysyvät sekä kädet että leikkuulauta puhtaina.) Laita punajuurilohkot vuokaan
ja mausta ne oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla. Sekoita ja lisää vielä kerran
suolaa ja pippuria. Paahda punajuuria n. 50 minuuttia, tai kunnes ovat kypsiä. Sekoita
huuhdellut ja lingotut babypinaatit kypsien punajuurien sekaan.
Kypsensin sekä Janssonin kiusauksen että punajuuret uunin kiertoilma-asennolla.
Näin sain mahtumaan kummankin vuoan yhtä aikaa uuniin. Voit toki kypsentää nämä
myös tavallisessa uunissa. Uunin tehoista riippuen asteet ovat silloin 200-225
C.
Muista ottaa tillivinegretti pois jääkaapista, ja liruttele sitä
annoksen päälle antamaan hauskaa ulkonäköä ja tillin makua. Tämä ei kuitenkaan
ole millään muotoa välttämätöntä, ilmankin on hyvää. Kiusauksen kerrosten
väleissäkin on jo tilliä. Jos haluat ruoan päälle tillivinegretin sijaan
tuoretta tilliä, kannattaa se lisätä vasta valmiin ruoan pintaan. Tilli kuivuu
uunissa ruoan pinnalla ollessaan.
Abba jäi nyt käyttämättä. |
Oli aika lähellä, ettei tämä kiusaus jäänyt tekemättä. Perunat oli
käsitelty ja muutkin raaka-aineet alkoivat olla jo vuokaan laittoa vaille
valmiita, kun katastrofi uhkasi. Avasin jostakin syystä säilykekaapin, ja
huomasin tarkoin valitsemani Abba-anjovisfileetölkit siellä. Siellä!
Kuivakaapissa! Eikä jääkaapissa, missä niitä pitäisi säilyttää! Mies oli
perjantaina ystävällisesti auttanut, ja tuonut ruoat kotiin, kun itse en
ehtinyt kaupassa käytyäni tänne asti kurvata. Hän oli ihan ymmärrettävästi
ajatellut anjovisfileiden kuuluvan samaan kaappiin, kuin esim. tonnikalatölkit.
Olin siis antanut puutteelliset ohjeet. Anjovisfileet kuivakaapissa nähtyäni
pääsi minulta ilmeisen kuuluva ”voi ei!”, jota mieskin säntäsi ihmettelemään. Laskin
pikaisesti päässäni, ja tajusin purkkien olleen siellä lämpimässä jo kaksi
vuorokautta. Aika nopeasti mies totesi, että hänpä taitaakin lähteä käväisemään
kaupassa. Onneksi lähikauppa on sunnuntaisinkin auki.
Olut on paras ruokajuoma Janssonille. |
Janssonista riitti neljälle hengelle kunnon annokset, mutta koska meitä
oli vain kaksi, jaoin toisen puolikkaan eväsrasioihin töihin mukaan otettavaksi.
Näin lähti sitten mukavasti lounasviikkokin käyntiin hyvällä, kotitekoisella
lounaalla. Samalla säästyi aikaa, kun ei tarvinnut lähteä lounasravintoloista
ruokaa etsimään. Niin ja olihan tuo eväsratkaisu siinäkin mielessä hyvä juttu,
että muutoin olisimme todennäköisesti santsanneet lisää, ja vielä vähän lisää.
Niin hyvää se oli.
Työpaikkalounaan lisukkeena punajuuripinaatin jämät ja tuoretta babypinaattia. |
Pitääpä kokeilla noita paahdettuja punajuuria janssonin kanssa.
VastaaPoistaOlen myös lisännyt janssoniin suolaa vaikka ohjeissa monesti painotetaan ettei tarvitse lisätä. Kovin olisi muutenkin monesti mautonta jos tekisi ihan ohjeen mukaan.
Kovin on herkullisia ja hyvin valmistettuja ruokia blogissasi. Ja jaksat kirjoittaa ohjeetkin tarkkaan. Kiitos niistä. t. Ella
Hei, ja lämmin kiitos mukavasta kommentista! Kiva jos ohjeet ovat miellyttäneet. Tuo janssonin suolaus onkin vähän sellainen mystinen juttu. Itsekin sitä joka kerta mietin. Olen tullut siihen tulokseen, että "oikeat perunat" tarvivat hiukan suolaa, paino sanalla hiukan :) Jos taas teen janssonin perunasipulipussista, ovat ne perunat niin höttöjä, että niille ei kannata suolaa laittaa, vaan ne imevät kaiken tarvittavan suolan anjoviksista.
PoistaKiitos kun vierailit blogissani! Mukavaa viikonloppua!