Muutama viikko sitten käväisimme Helsingissä pienellä työporukalla, ja
aikataulustamme löytyi juuri ja juuri sen verran rakoa, että ehdimme käydä
tutustumassa Ravintola Penélopeen (Mikonkatu 9). Onneksi Penélope avaa ovensa
sen verran aikaisin, että mekin ehdimme rauhassa nauttia Penélopen antimista,
ennen kuin oli kiidettävä kohti lentoasemaa ja Rovaniemeä. Mutta eipäs vielä kiidetä minnekään,
nautitaan ensin hyvästä ruoasta.
Astuessamme ravintolaan sisään kohtasi meitä lupaava näky. Olen
tottunut näkemään sen Espanjassa likipitäen kaikissa paikallisissa
ravintoloissa, mutta ensimmäistä kertaa näin sen ihan täällä koti-Suomessakin.
Paraatipaikalla oli siis kunnon kinkku, Iberico Bellota. Vielä kun osaisivat leikata
sitä, näin toivoin. No kyllä oli selvästikin oppitunnit käyty.
Penélopen ruokalista oli kiinnostava. Siinä oli muutaman Espanjasta
tutun ruoan nimi, mutta arvasin heti, että Penélopen annokset ovat ehkä
kuitenkin jotain muuta, kuin miten olen tottunut ne Espanjassa näkemään ja nauttimaan.
Hyvä niin. Odotin mielenkiinnolla, kuinka keittiössä oli inspiroiduttu noista
minulle niin rakkaista ruokalajeista. Itse asiassa listalta tuli mieleeni
makumuistoja useammaltakin eri matkalta, eri maista. Minua kiinnosti monikin
annos, nyt tarvittiin siis neuvoa-antava Daiquiri.
Päätimme käynnistää aterian perinteisesti kinkulla, eikä millä tahansa
kinkulla, vaan sillä Iberico Bellotalla, joka vangitsi katseet heti sisään
tultuamme. Nyt kyllä jännitti, maistuuko kinkku yhtä hyvältä kuin Espanjassa.
Seurasin silmä tarkkana kinkun leikkausta, tuleeko tarpeeksi ohuita viipaleita.
Kyllä! Homma hallussa. Makukin oli yhtä hyvä kuin Espanjassa, mikä on
harvinaista Suomessa. Annoskoko oli toki ihan jotain muuta kuin mihin olemme
Espanjassa tottuneet. Ison kinkkuvadin tilalta saimme eteemme pienen
lautasellisen kinkkua. Toisaalta ymmärrän sen oikein hyvin Suomen hintatason
tietäen. Niinpä makustelimme sitäkin
hartaammin noita suussa sulavia kinkkuviipaleita.
Seuraavaksi saimme eteemme ruokalistan ’small’-osiosta pari lohicevicheä,
jotka oli kätketty pienten tippaleipien alle. Siinä oli ehkä kuvaannollisesti
hieman tapasmeininkiä, tippaleivän toimiessa tapaksena, eli kipon päällisenä. Toisaalta
tästä jäi nyt väliin se osuus, missä ”syödään silmillä” lohicevicheä. Lohta ei
kipon muodosta johtuen paljon näkynyt. Mursimme tippaleivän cevichen sekaan ja
haarukoimme sieltä kipon pohjalta palasia suuhumme.
Gambas Pil Piliä odotin todella mielenkiinnolla, onhan Espanjan
Andalusiassa tarjottava Pil Pil yksi suurimmista ruokarakkauksistani. Tällä
kertaa annoksessa olikin vain yksi jättirapu, onneksi kookas sellainen.
Jännästi oli oikea makumaailma tavoitettu, siitä hyvät pisteet. Särpimet olivat
myös kohdillaan, aioli ja paahdettu leipä. Jättirapua oli kiva dipata aiolissa
ja leivästä murretut palat maistuivat taivaalliselta liemessä uituaan.
Hiiligrillissä grillattu nieriä-yakitori oli hauska muunnos
kanavartaasta, jota yleisimmin saa eteensä, jos yakitorin tilaa. Nyt siis
kalaversio, mikä oli tietysti tässä ruokalajissa se juju.
Seuraavaksi olimme tilanneet ’medium’-osastolta jaettavaksi ajatellun
annoksen nimeltä Roasted Tomato Salad, Burrata & Grilled Tomato Water.
Tarjoilijan tuodessa annoksen pöytään, yritimme ensin käännyttää sen pois. Se
näytti niin pieneltä, että luulimme tarjoilijan tuoneen vahingossa jonkin ’small’-kategorian
annoksen. No, me olimme väärässä, tarjoilija toi juuri oikean annoksen. Ehkä
ymmärsimme väärin nuo ruokalistan annoskokoon viittaavat osioiden nimet. Hyvää
tämäkin kuitenkin kuulemma oli, itse en sitä maistanut. Jätin suosiolla
annoksen nauttimisen sitä eniten himoinneelle.
Pääruoan valitsimme puhtaasti sen takia, kun viereiseen pöytään tuotiin
pian ravintolaan mentyämme kimppapihvi. Se oli valmiiksi viipaloitu, ja siten
helposti jaettavissa. Pöytänaapuriemme pihvi tuoksui niin hyvältä, että siitä
tuli meille pakkomielle. Ja kyllä tämä Dry Aged Black Angus Sirloin -pihvi myös
maistui herkulliselta. Suurella nautinnolla makustelimme noita kuumalla
pannulla tiriseviä lihaviipaleita.
Pihvin seuraksi riitti meille kolmelle yhteensä yksi annos padassa
paistettua parsakaalia savustetulla voilla ja parmesaanilla. Perunoita emme
kaivanneet. Olimme tosin syöneet kevyen lounaan (kun jätimme pullat väliin)
aiemmin kokouspaikalla. Normioloissa, ilman kokousta ja lennolle lähtöä
olisimme hyvinkin voineet tilata vielä annoksen Patatas fritas mojo rojoa
ja/tai ½ Roasted cauliflower.
Hyvä ateria oli enää lähtökahvia vaille valmis. Yksi meistä valitsi
tavallisen kahvin ja kaksi meistä päätyi espressoon konjakin kera. Minä kuuluin
tuohon hulttio-osastoon. Sitten oli aika palata mahtavalta makumatkalta
todellisuuteen. Nyt olisi ihan hyvä siirtyä bussille, jotta ehtisimme illan
viimeiselle lennolle Rovaniemelle. Lähtömme oli ehkä hiukkasen vauhdikas,
nimittäin kukaan meistä ei huomannut puuttuvia lentolaukkuja, ennen kuin
tarjoilija ystävällisesti kiikutti ne peräämme, kun olimme jo lähestymässä
ulko-ovea.
Kaiken kaikkiaan oli mukava tutustua Penélopeen. Helposti voisin
kuvitella meneväni sinne vielä uudelleenkin. Pidin jotenkin siitä, että samalla kun
olimme makumatkalla eri maissa, emme toisaalta olleet oikein missään maassa,
vaan ehkä ennemminkin ravintoloitsijoiden luomien omien versioidensa parissa. Ja
nepä ne vasta mielenkiintoisia versioita olivatkin. Ehkäpä seuraavalla kertaa
näemme myös vilauksen sekä Hansista (Välimäki), että toisesta
ravintoloitsijasta nimeltään Arto Rastas, joka on lähtöisin yllätys, yllätys,
Rovaniemeltä.