Aina välillä tulee tarve keventää keitolla, niin tälläkin kertaa.
Kasvisruokaa teki mieleni, ja erityisesti linssikeittoa. Punainen linssikeitto
kuuluu vakiokeittoihimme, mutta nyt sain päähänpiston tehdä keiton vihreistä
linsseistä. Ohjetta minulla ei siihen ollut, niinpä valmistin sen vaiston
varassa. Jotenkin vain tuntui, että siihen voisi sopia aavistus eksotiikkaa
mausteeksi. Sopivasti tulinen vihreä curry ja sitä tasapainottava kookos antoivat
keitolle jännän itämaisen, harmonisen säväyksen. Maut hivelivät makuaisteja ja
keitto lämmitti näin keskellä sydäntalvea.
Vihreä linssikeitto
(pääruoaksi 3:lle ja alkuruoaksi 4:lle)
oliiviöljyä
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 tl vihreää currytahnaa
2 kuivattua cayennea (tuore chili tai chilijauhekin käy)
7,5 dl vettä
1 kasvisfondi
1 prk (380 g brutto) vihreitä käyttövalmiita linssejä
250 ml kookosmaitoa
(suolaa)
(vaaleaa Maizena suurustetta)
ruohosipulia
makuöljyä, esim. chili-valkosipuli
1.
Silppua sipulit ja kuullota niitä öljyssä.
2.
Lisää curry ja cayenne. Niitä voit aina lisätä myös keiton
loppuvaiheessa, jos kaipaat lisää potkua. Kannattaa siis maustaa ensin
maltillisesti, ja myöhemmin maistella ja maustaa lisää.
3.
Lisää vesi ja fondi ja kiehauta.
4.
Huuhtele ja valuta linssit, ja lisää ne keitokseen. Nämä linssit olivat
heti käyttövalmiita, eivätkä vaatineet pitkää kypsymisaikaa. Keitä soppaa 10
minuuttia.
5.
Lisää kookosmaito. Kiehuta vielä 5 minuuttia, ja tarkista maku.
6.
Voit soseuttaa keiton, tai olla soseuttamatta. Minä päädyin
kompromissiin, ja käytiin sauvasekoitinta kattilassa vain ihan kevyesti.
Halusin keitosta hieman rakeista.
7.
Maizena suurustaa nopeasti, jos keitto tuntuu liian löysältä. Minä
sirottelin summamutikassa arviolta pari ruokalusikallista Maizenaa suoraan
keittoon ja kiehuttelin pari minuuttia. Tämän Maizenan voi todellakin lisätä
ilman nestettä, eikä se paakkuunnu. Lue kuitenkin varmuuden vuoksi ohje paketin
kyljestä.
8.
Koristele lautasannokset ruohosipulisilpulla ja makuöljyllä. Chiliöljy
sopi erittäin hyvin tähän makumaailmaan.
Keitosta syntyi aivan huumaava tuoksu, mausta puhumattakaan. Se oli kerta
kaikkiaan ihastuttava keitto. Kyllä itämaistyyppisissä ruoissa on oma ideansa. Niissä
on ikään kuin useampia makukerroksia. Paitsi että tämä maistui viehättävältä,
jäi siitä hyvä ja terveellinen olo.
Itse asiassa minulla on ollut mielihalu tehdä linssikeittoa siitä asti,
kun luin Elämää Koivurannassa -blogin Nannen tekemästä Appelsiini-linssikeitosta.
Se kuulostaa raikkaan täyteläiseltä. Kokeilen sitä varmasti jonakin päivänä,
näin sitrushedelmien sesonkiaikana.
Toinen herkulliselta näyttävä ja kokeilunarvoinen sitrussävytteinen linssikeitto
löytyy Mansikkaheinä-blogista, tästä linkistä.
Laitan tähän vielä linkin tuohon meidän vakiokeittoommekin, johon jo
viittasin kirjoitukseni alussa. Erittäin kevyt ja maukas punainen linssikeitto, olkaa hyvät. Linssit taipuvat monenlaiseen ja -väriseen keittoon,
ja tietysti muihinkin ruokiin. Niistä saa helposti hyvää ja terveellistä
ruokaa.
Oikein mukavaa loppuviikkoa itse kullekin! Täällä talvimyrsky jo aloittelee pullisteluaan, ja huippuunsa sen ennustetaan pääsevän ensi yönä. Nyt on kiva olla sisällä tuikkujen loisteessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti