Kylläpäs sitä yritettiin olla niin näppärää, niin näppärää.
Viikonlopulta jäi perunamuusia sen verran, että ajattelin tuosta vain
pyöräyttää pellillisen perunarieskoja. Olen tehnyt niin monta kertaa, mutta
siitä taitaa olla hieman aikaa… Yritin ihan muistella, että milloin viimeksi.
Ehkä silloin, kun lapset olivat vielä lapsia (hmmm… vanhempi meni viime vuonna
naimisiin), ja ruokaa ja välipaloja piti olla tarjolla ihan eri tahtiin kuin
nykyään kaksin elellessä. Niihin
aikoihin minulla oli silloin tällöin tapana leipoa jotakin, vaikken
varsinaisesti mikään pullantuoksuinen äiti ollutkaan, kuin ajoittain vain.
Hyvässä ja terveellisessä ruoassa on kuitenkin perhe pysynyt aina, ja on kai
sekin jotakin. No, viime maanantaina päätin sitten leipasta rieskoja. Helppo
homma, luulin.
Not. Luulo ei ole tiedon väärti. Kerron kohta mikä meni pieleen, mutta
viimein kaikki oli hyvin. Heti kun keittiö oli siivottu taistelun jäljistä,
pääsimme nauttimaan näistä ihanista rieskoista. Kesken näiden leipomisen en
todellakaan olisi uskonut, että siitä syntyisi jotain syötävää, mutta ihme
tapahtui. Reseptin näihin perunarieskoihin nappasin täältä . Lisäsin ohjeeseen yhden porkkanan raastettuna. Tähän alle lisäsin ohjeeseen myös sanan ’lusikalla’.
Kohta selvinnee miksi näin.
Porkkana-perunarieskat
(Älä tee näitä yksin
kotona!)
3 dl perunasosetta
1 porkkana raastettuna
1 tl suolaa
1 kananmuna
3 dl sämpyläjauhoja (kaura, ruis, vehnä -seos)
Sekoita ainekset taikinaksi ja nosta taikinasta LUSIKALLA (!) 10
nokaretta uunipellille leivinpaperille. Taputtele jauhotetuin käsin nokareet mataliksi. Pistele rieskoihin haarukalla reikiä ja paista 250-asteisen uunin
keskitasolla 15 minuuttia.
Kaikki meni oikein hyvin siihen asti, kunnes taikina oli valmis, ja oli
aika ”nostaa” taikinasta nokareita uunipellille. Ajattelin tehdä homman oikein
siististi ja laitoin käsiini keittiöhansikkaat. Ne kädessäni sitten nostelin taikinasta nokareita, mutta niiden pullauttaminen leivinpaperille ei ollutkaan
mikään helppo juttu. Jauhopussi oli kyllä vieressä odottamassa, että taputtelen jauhojen avulla nokareet kauniiksi rieskoiksi. Mutta kun en meinannut saada niitä
nokareita irti hanskoistani! Ravistelin ja yritin auttaa toisella kädellä.
Taikina vain sinkui ja sinkui ja tarttui toiseenkin käteen. Kun nokareet
lopulta irtosivat kädestäni, lentelivät ne minne sattuu.
Hanskat totesin toivottomiksi, ja huusin miestäni apuun veistä tuomaan.
Sillä veistelin taikinat hanskoista irti, ja talteen lopun taikinan sekaan. Yritin
jatkaa hommaa paljain, puhtain käsin. Nokareet olivat pellillä niin siellä
täällä, ettei niitä olisi itte pirukaan saanut nätisti järjestykseen. Nokkelana
päätinkin ottaa käyttöön plan B:n ja taputella koko höskän yhdeksi levyksi.
Yksi iso rieska olisi varmasti hyvä!
Taikinaa pellille taputellessani tarvitsin koko ajan lisää jauhoja, enkä
voinut omin sottaisin käsin niitä ottaa. Miesparka joutui siis avustajaksi
heittelemään aina pyynnöstäni jauhoja kehiin. Välillä taisin pyytää niitä
jauhoja samoin loppusanoin, kuin Marjo Matikainen aikoinaan huuteli havuja
ladulle. Pienellä leipomisoperaatiolla sain keittiön aika kamalaan kuntoon.
Taputtelin rieskataikinaa naurusta ulvoen, ja vedet silmistä valuen. Mies
sanoi, että jos olisi jauhojen lappamiselta ehtinyt, olisi ottanut videon
blogiini laitettavaksi. Kysäisi myös, että milloin viimeksi olinkaan näitä
leiponut.
Taikina taltutettu! |
No loppu hyvin, kaikki hyvin. Lopputuloksena tuli pellillinen hyvältä
maistuvaa porkkana-rieskaa, jonka paloittelin 12 palaan ja laitoin ne sitten leivinpyyhkeen
sisään pysymään lämpiminä. Rieskat eivät tuoreeltaan kaivanneet päällensä muuta
kuin voita. Pitäisi varmaan tehdä näitä useamminkin, mutta seuraavalla kerralla
yritän muistaa välttää katastrofin nostelemalla nokareet LUSIKALLA pellille.
Siten taikina ei ole jo valmiiksi käsissä kiinni. Vai keksisikö joku kätevä
leipuri mikä muu tässä meni pieleen?
Hauskaa kuitenkin oli. Illalla vielä nukkumaan mennessäni ei meinannut
uni tulla, kun purskahtelin uudestaan ja uudestaan nauruun tuota episodia
muistellessani. Voi kun sen olisikin saanut nauhalle, niin siitä saisi muutaman
elinvuoden lisää sitä uudelleen ja uudelleen katsellessa. Eikös se nauru
pidennäkin ikää?
Kyllä on kuulema todistettu, että nauru pidentää ikää ja lisäksi nuorentaa! 😀😂
VastaaPoistaKeitetty peruna toimi usein lapsuudessani liimana kiiltokuvaharrastuksessa. Että on siinä tarttuvaa ainetta, tärkkelystäkö? Olihan hauska postaus, kiitos Päivi! 🤗
Kiitos Leena! Vieläkin naurattaa (ihan ääneen asti) koko episodi 😂 Ja se miehen epäilevä katse, sekin olisi pitänyt saada kuvattua 😂😂😂 Näin sitä aina palautuu maan pinnalle. Toisaalta, en koskaan ole väittänytkään olevani leipuri. Olisikohan se parasta vain pysytellä sillä tontilla, missä ainakin kuvittelee olevansa aika hyvä 🤔😉
Poista