Piipahtelen Helsingissä sekä työn merkeissä, että vapaalla. Tällä
kertaa oli tyttäreni kutsunut minut luokseen ja kanssaan nauttimaan
monenlaisesta mukavasta ohjelmasta. Innoitus kutsuun tuli Tulisten tenorien
konsertti-ilmoituksesta. Hän tiesi, kuinka heikkona äiti on tenoreihin, etenkin
tulisiin. Houkutella ei siis tarvinnut. Majoituksenkin lupasi. Liput sekä
konserttiin että lennoilleni tulivat varatuiksi jo saman keskustelun aikana. Ja
kun meistä on kyse, oli seuraavaksi vuorossa reissun ravintoloiden valinta.
Ravintolat ja hyvä ruoka ovat yksi tärkeä osa matkojamme, ja ravintolan
valintaan paneudun aina huolella. Googlailin useampaan otteeseen vaihtoehtoja,
ja eräs ravintoloista jäi jotenkin erityisellä tavalla mieleeni, joten oli luonnollista
ottaa siitä koppi, ja seurata tätä intuitiota. Ravintola Copas y Tapas, olipas
mahtavaa, että osuit silmiini. Intuitioni ei pettänyt tälläkään kertaa.
Valintamme oli niin täydellinen, että nyt kolme päivää myöhemminkin olen
edelleen niin vaikuttunut ja täpinöissäni, että sormeni syyhyävät jakaa tätä
kokemusta muillekin hyvän ruoan ja juoman ystäville.
Heti Copas y Tapas -ravintolaan sisään tultuamme tuntui kodikkaalta.
Monessako paikassa isäntä itse auttaa takit päältä, ja naulakkoon? Aika
harvassa. Pieni asia, mutta samalla suuri asia. Pöytään istuessamme huomioni kiinnittyi
ensimmäiseksi siihen, kuinka mukava tuoli olikaan istua. Selkänoja oli juuri
oikeanmuotoinen muodostaakseen mukavan sylin, missä nauttia hyvästä ruoasta ja
seurasta. Näinkään ei ole joka paikassa. Valaistus oli ajankohtaan nähden
miellyttävä ja tunnelmallinen. Hyvä alku illalle.
Seuraavaksi meiltä tiedusteltiin, minkä tyyppinen juoma maistuisi
alkajaisiksi. Konsertin väliajalla olimme nauttineet lasilliset kuohuvaa,
niinpä päädyimme valkoviiniin. Miellyttävä ja erittäin asiantunteva sommelier
(oletan hänen olleen Aleksi) ja ilmeisesti samalla myös yksi omistajista osasi
lukea meitä niin hyvin, että ihan kaikki juomavalinnat olivat täydellisiä.
Samalla kuulimme mielenkiintoisia tarinoita viinien alkuperästä. Välillä
tunsimme jopa tekevämme ajatuksissamme pikamatkoja noille viinitarhoille ja
-tiloille. Oleskelemme aika paljon Espanjassa, mutta tuon illallisen aikana
saimme nauttia sellaisistakin espanjalaisista viineistä, joiden olemassaolosta
emme edes tienneet. Jätän viinien tarkemman analysoinnin suosiolla niille,
jotka sen paremmin osaavat. Minä tiedän, mistä pidän ja mistä en, ja miltä
viini suuhuni maistuu. Se riittäköön. Alkuun ja tapasten seuraan Aleksi
maistatti meille paria eri valkoviinivaihtoehtoa. Valintani oli heti selvä,
Navazos Niepoort Vino Blanco. Se toi jännällä tavalla mieleeni Finon tai
Manzanillan, joita rakastan nauttia Espanjassa aperitiiviksi. Tällä oli siis hyvä
aloittaa. Kodikas olo jatkui.
Alkutapaksemme olivat haukimureketta, hirvitartaria ja Mahón-juustosta
tehtyä vaahtoa. Noin niin kuin lyhyesti sanottuna. Jokaista niistä täydensi niihin
erinomaisesti sopivat lisukkeet ja koristukset. Lupaava aloitus myös ateriapuolelle.
Tokihan meille kerrottiin yksityiskohtia myöten, mitä kaikkea ihanaa lautasella
oli, mutta meillä aina ajatus katkesi siinä vaiheessa, kun saimme eteemme
toinen toistaan herkullisemman näköisen annoksen. Monesti pyysimmekin vielä
toistoa siitä, mitä kaikkea annos sisälsikään, ja Aleksi kärsivällisesti kertoi
meille uudestaan, ja uudestaan. Minua miellytti myös se tapa, millä hän
asioista kertoi. Kyykyllään meidän kanssamme samalla tasolla pöydän äärellä
ollen, katsetta myöten suoraan meille puhuen. Myös ruokaselostukset olivat ihan
omaa luokkaansa. Kaukana tästä olivat ne tyypilliset monotoniset litaniat
lautasen sisällöstä. Niin viinien kuin ruokienkin osalta saimme siis haltioituneina
kuunnella asiantuntevaa selostusta, mistä ja miten mikäkin laji on päätynyt
eteemme. Aivan mahtavaa.
Pääruoka piti melkeinpä arpoa, niin hyvältä kuulostivat kaikki
vaihtoehdot. Tosin kasvisvaihtoehdon kohdalla en edes kunnolla kuunnellut, kun
kamppailin jo mielessäni kalan ja kahden erilaisen lihavaihtoehdon välillä.
Päädyimme kumpikin annoskateuden pelossa valitsemaan samaa harvinaista herkkua,
Jamón Ibérico Bellotan Secretoa. Se oli saanut seurakseen grillattua
maa-artisokkaa, suppilovahveroita, tattipyreetä ja suolattuja puolukoita. Ihan
syntisen hyvässä kastikkeessa oli käytetty aavistus raakalakritsaa. Nimenomaan
vain juuri sellainen aavistus, joka teki kastikkeesta hiukkasen salaperäisen
makuisen. Sehän sopi ”Salaisuus-possun” seuraksi. Muy bueno kokonaisuus. Possun
seuraksi päädyimme nauttimaan Collita Roja -punaviiniä, joka oli ihan
täydellinen valinta. Nimenomaan ruokaviiniksi sen ymmärsimme parhaiten
soveltuvankin, eikä niinkään lipiteltäväksi.
Sitten olikin mietinnän paikka, jatkammeko suoraan makeaan
jälkiruokaan, vai korvaammeko sen kenties juustoilla. Olimme jo heti kohta sisään
tultuamme ihastelleet ja nuuhkineet kauniisti esillä olevan juustovitriinin
luona. Ja juustojen ystäviä kun olemme, niin niitähän oli saatava. Päätimme
jakaa alkajaisiksi kolme erilaista pientä juustopalaa, ja miettiä sitten, millä
tavalla jatkamme. Sitä ennen Aleksi kuunteli meitä taas kerran tarkalla
korvalla mieltymystemme suhteen. Tässä kohtaa päädyimme kahteen erilaiseen
juustoille sopivaan viiniin. Minä valitsin Martinet Bru Priorat 2016
punaviiniä, ja tyttäreni seurasi omia mieltymyksiään ja päätyi Lustau East
India Lodera Sherryyn. Olimme kumpikin onnellisia valinnoistamme. Sitten jäimme
odottamaan mielenkiinnolla, minkälaisista juustoista Aleksi päätteli meidän
pitävän. Hyvin onnistui siinäkin. Nyt en kyllä taas millään muista kuin sen
yhden juuston nimen, johon ihan täysillä hullaannuimme. Se oli Helsingin
Meijeriliikkeen Hanasaari tuhka-valkohomejuusto. Hyvä setti kaikkinensa.
Juustoistakin olimme nyt osamme saaneet, joten päätimme jaksaa vielä varsinaisen jälkiruoankin syödä. Ja hyvä niin. En ole erityisesti makean
ystävä, ja yllätys olikin positiivinen, kun päärynäinen jälkiruoka oli
sanoinkuvaamattoman raikas ja muutenkin ihastuttava kokonaisuus. Annokseen
kuului jäädyke paahdetuista päärynöistä, sekä valkoviinipohjaisia
päärynäkuutioita. Mukana oli myös valkosuklaata, sekä kääpiösamettikukkaa, joka
sai meidät sekaisin. Päivä oli ollut ilmeisesti niin pitkä, että yllättävä sana
’kääpiösamettikukka’ sai meissä aikaan pikkuhysteerisen kikatuskohtauksen.
Kunhan saimme itsemme koottua, maltoimme kuunnella, miten kääpiösamettikukka
oli päätynyt jälkiruokaamme. Tosi mukava anekdootti sekin.
Jälkiruoan seuraksi Aleksin suosituksesta valitsimme viinin, jollaista
en tiennyt olevan olemassakaan. Málaga (MR) Mountain Wine 2014 (Moscatel). Sana
Málaga viinissä herätti ensin mielikuvan siitä siirappisesta tummanruskeasta
makeasta viinistä, mitä ehtoollisellakin tarjoillaan. Tämä jälkiruokaviinimme
oli kaikkea muuta kuin sitä, ihan taivaallisen makuista ilman ehtoollistakin.
Raikkaan hapokasta, ja juuri oikealla tavalla hedelmäistä. Tykkäsin todella.
Harmi vain, että ei taida löytyä Alkosta. Tämä jää ostoslistalle seuraavaa
Espanjan matkaa odottamaan. Tähän oli hyvä lopettaa illallinen, joka yllätti
monella positiivisella tavalla.
Copas y Tapas -ravintolassa todellakin huomasi, että kyseessä on
perheomisteinen ravintola. Sen vain näkee ja tuntee, kun paikkaa luotsaavat
henkilöt, joilla on ”skin in the game” ja sielu mukana siinä, mitä tehdään. Ja
kun intohimoakin näytti ravintoloitsijoilla tekemäänsä olevan, niin tulos oli
sen mukaista. Löysimme siis todellisen helmen.
Tämän helmen löytäminen ei minun tapauksessani ollut itsestäänselvyys,
koskapa olen joskus jopa sivuuttanut jonkin ravintolan johtuen siitä, että
ruokalistoja ei ole etukäteen nähtävissä. Arvostan suuresti sitä, että tehdään
ruoaksi sitä, mihin milloinkin on parhaat raaka-aineet saatavilla. Olen siitä huolimatta saattanut ajatella, että
haluan etukäteen tietää, mistä maksan. Copas y Tapas -ravintolankaan
kotisivuilla ei ole ruokalistaa, vaan selkeä kuvaus, miten menu rakentuu. Tällä
kertaa päätin luottaa siihen, että löydän päivän annoksista mieluisan setin, ja
myös rahoilleni vastiketta. Totta puhuen, eihän se mieluisan syömisen
löytäminen liki kaikkiruokaisena vaikeaa olekaan. Nyt jälkeenpäin kuitenkin
tiedän, että tämän ravintolan osalta huoleni ja kaikenlainen etukäteen
pohtiminen oli turhaa. Pääruoista mikä tahansa vaihtoehto kuulosti hyvältä, ja
tapaksetkin valmistettiin omia mieltymyksiä kuunnellen, tai inhokkeja
poissulkien, allergiat luonnollisesti huomioiden. Siellä ei pelkästään
kuunneltu toiveita, vaan toteutettiin nekin toiveet, mitä en ehkä olisi osannut
edes sanoiksi pukea. Lämmin kiitos siis onnistuneesta illalliselämyksestä.
Kiitti taas vinkistä! Laitetaanpa Copas y Tapas ravintola 'korvan taakse'! 😋👍
VastaaPoistaLaittakaa ihmeessä. Tällainen palvelutaso on harvinaista herkkua 👍 Edelleen mukava mieli tuosta illallisesta 👌😋🍷🍽
Poista