Parin viime viikon aikana olen tehnyt peräti kaksi kertaa näitä
valkosipulileipiä, joita jo klassikoiksikin voitaneen kutsua. Ainakin meillä.
En edes muista milloin ensimmäisen kerran näitä tein, mutta vuosikymmenissä kai
tuota aikaa jo lasketaan. Tämä ei siis ole mikään uusi keksintö, eikä
ainutlaatuinenkaan. Uskoisin, että aika monessa kodissa näitä tehdään ilman
minun vinkkiänikin. Mutta silti, voiko juuri yksinkertaisempaa ja parempaa herkkua olla,
kuin nämä juustokuorrutetut valkosipulileivät.
Näitä leipiä voi tarjoilla yhtä lailla alkupalana, aterian lisukkeena
kuin vaikkapa perjantai-illan hemmottelevana iltapalana. Ne ovat parhaimmillaan
sopivan viinin kera. Nämä ovat myös (jälleen kerran) mitä mainiointa vierastarjottavaa,
kun voit valmistella näitä pellillisen valmiiksi ja tuikata muutamaksi
minuutiksi uuniin sitten, kun hetki on sopiva. Ainoa vika näissä on, että niitä
haluttaa syödä useampi. Ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan ihan sairaan hyviä.
Juustokuorrutetut valkosipulileivät
- sämpylöitä
- voita
- puristettuja tai raastettuja valkosipulinkynsiä
- juustoraastetta
Uuniin menossa... |
Laita uuni kuumenemaan 225 C asteeseen. Halkaise sämpylät. Voitele kevyesti
voilla. (Jos täydellisintä makua haet, niin ei kannata fuskata vaihtamalla voita
kevyempään levitteeseen. Eli silmät kiinni vain ja voita pintaan!) Kuori ja
purista haluamasi määrä valkosipulinkynsiä. Itse puristin 3 valkosipulinkynttä
näille kolmelle sämpylälle = kuudelle sämpylänpuolikkaalle. Laita viimeiseksi
kunnon keot voimakkaan makuista juustoraastetta kunkin sämpylänpuolikkaan
päälle, itse laitoin tällä kertaa emmentalraastetta. Laita pelti uuniin
keskitasolle tai hieman sen yläpuolelle 6-10 minuutiksi, riippuen uunin tehosta.
Nämä olivat uunissa 9 minuuttia.
Uunista ulos... |
... ja tarjolle. |
Voi sitä tuoksua ja voi sitä makua. Nämä ovat todella sellaista
herkkua, mikä maistuu aina yhtä ihanalta. Varsinaisia koko perheen
suosikkileipiä, joita minulta tilataan uudestaan, ja taas uudestaan. Toissa viikolla tein näitä iltapalaksi, ja
viime viikonloppuna alkuruoan lisukkeeksi.
Itse asiassa tarjoilin näitä valkosipulileipiä sen poroalkupalan
kanssa, jonka ohjeen jaoin edellisessä kirjoituksessani eteenpäin. Hyvin
toimivat yhteen.