Kun on tryffelin makuun päästy, niin jatketaan sillä vielä toisenkin
aterian verran. Edellisessä kirjoituksessani Tryffeli-kukkakaalit ja koko mieletön setti iloittelin tryffeliöljyn ja kukkakaalin yhdistämisellä. Tällä
kertaa valmistin ruokaa, mitä minulla on tehnyt mieli jo muutaman viikon ajan, mutta
syystä tai kolmannesta se on aina siirtynyt ”seuraavalle viikonlopulle”. No nyt
odotus palkittiin ja tein pitkästä aikaa tryffelipastaa. Ja ihan valtavan hyvää
siitä taas tulikin. Taidan olla heikkona tryffeliin.
Olen tehnyt tryffelipastaa jo ennen kuin näin Nigella Lawsonin valmistavan
sitä televisiossa. Useimmiten valmistan tryffelipastaa niin, että freesaan silputun
valkosipulinkynnen nopeasti pannulla oliiviöljyssä ja lisään valutetun pastan
pannulle. Sekoitan joukkoon raastettua parmesaania ja tryffeliöljyä ja sidon ne
samettisesti kiinni tilkalla pastan keitinvettä. Mustapippuri ja suola
viimeistelevät annoksen. Toinen ihan
älyttömän hyvä versio on tuo edellä kerrottu, mutta herkkusieniviipaleilla
lisättynä. Sienet ja tryffeliöljy sopivat täydellisesti yhteen. Herkkusienet freesaan
yhdessä valkosipulin kanssa. Nigellalta sain kuitenkin idean viedä
tryffelipastani seuraavalle
ulottuvuudelle, niinkin yksinkertaisella tavalla, kuin lisäämällä joukkoon pari
kananmunaa ja tilkan kermaa.
Tähän kohti olin ajatellut ottaa kuvan, missä kaikki raaka-aineet ovat
kauniisti kupeissaan. Tohelo kun olen, osui käteni kermakipon kahvaan, ja
katastrofin ainekset olivat kasassa. On ihan ällistyttävää, kuinka laajalle voi
desilitra kermaa levitä. Niinpä huitaisin enimmät kermat luutun mutkaan, ja
jotta pasta ei ehtisi ylikypsyä, siirryin pikaisesti seuraavaan vaiheeseen. Onneksi
kermapurkkiin jäi vielä se toinen desilitra, joten kastike oli pelastettu.
Tryffelipastaa kahdelle
250 g bavettepastaa, joka on vähän kuin spagetin ja tagliatellen
välimuoto (voit käyttää mitä vaan pastaa, mutta ehkä mieluiten kuitenkin
litteää)
Sekoita kastike sillä aikaa, kun pasta kiehuu reilusti suolatussa
vedessä. Muista kuitenkin ottaa kupillinen keitinvettä talteen, ennen kuin valutat
pastan. Tarkista pastan kypsymisaika pakkauksesta ja vähennä siitä 1-2
minuuttia, koska pasta kypsyy vielä ainesten yhdistämisvaiheessakin.
Sekoitin seuraavat aineet
kastikkeeksi, ihan vain sillä lailla kevyesti:
1 dl kuohukermaa (ja toinen dl pöydälle, hih hih)
2 kananmunaa
2 dl raastettua parmesaania, käytin aika karkeaa terää
loraus tryffeliöljyä
mustapippuria
vähän suolaa
Kun kastike oli sekoitettu ja pasta minuuttia vaille kypsää, laitoin
pastan keitinkattilan (pinnoitettu) takaisin levylle ja lisäsin sinne nokareen
voita ja kahvikupillisen keitinvettä. Kun voi ja keitinvesi kiehuskeli, lisäsin
pastan pannulle, ja sekoitin. Seuraavaksi lisäsin kastikkeen, ja taas sekoitin. (Lisää tarvittaessa keitinvettä.) Tarkistin
suolan ja pippurin, ja lisäsin pinnalle basilikasilppua.
Pöytämausteiksi laitoin vielä samoja aineita, kuin ruokaankin, eli tryffeliöljyä,
mustapippuria ja parmesaania. Niistä sai täydentää annostaan, jos jotakin
niistä halutti lisää. Kyllä tuli taas hyvää, vaikkei siinä tälläkään kertaa
tuoreita tryffelilastuja ollutkaan. Jo pelkästään tryffeliöljy antaa jumalaisen
maun. Aurinkokin paistoi, joten nautimme pastamme terassin pöydän ääressä.
Ihan pakko oli ottaa vielä ”kerta kiellon päälle”.Tryffelin maku on sellainen, että siitä joko pitää, tai sitten ei. Minä suorastaan rakastan sitä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti