Sunnuntaina oli tarkoitus valmistaa päivän pääateria vasta mökiltä
kotiin ajeltuamme. Olin varannut sitä varten nopeasti valmistuvia raaka-aineita.
Mikäpäs sen parempaa ”pikaruokaa”, kuin hyvät naudan sisäfileepihvit ja
uunitomaatit. Niiden seuraksi grillasimme sydänsalaatinpuolikkaita, jotka
viimeistelin katkaravuilla ja parmesaanilla. Tämän menun valmistus tapahtuu
nopeasti. Kunhan vain tuntia ennen valmistamista muistaa ottaa lihat ja jäiset
katkaravut huoneenlämpöön. Sen tein heti sisään tultuani.
Talon isäntä huolehti omasta vastuualueestaan, ja tarkisti, että
menulle ajateltu viini olisi juuri sopivan lämpöistä kun ruokailun hetki
koittaisi. Samalla ovenavauksella, kun pihvit tulivat jääkaapista ulos
lämpenemään, meni viinipullo sinne alkuvalmistelujen ajaksi hiukkasen viilenemään.
Viini oli tänä sunnuntaina tavallista parempaa. Sain maaliskuussa lahjaksi
pullollisen ihanaa herkkua nimeltään Amarone Armigero. Olen ihan heikkona
Amaroneen. Jos haluan hemmotella itseäni, toivon talon viinivastaavalta Amaronea.
Tämänkertaisen herkkupullon lahjoittaneet rakkaat ihmiset selvästikin tiesivät
ihastuksestani. Sunnuntain Surf &
Turf –ateria (= samalla lautasella sekä lihaa että mereneläviä) sai saamastani
lahjaviinistä mitä ihanimman aterian täydentäjän.
Laitoin uunin lämpenemään 200 C asteeseen. Uunin lämmetessä pesin ja halkaisin
kaksi tomaattia. Pyöräytin suola- ja pippurimyllystä kevyet kierrokset
halkaistujen tomaattien leikkuupinnalle. Sekoitin kupissa 2 murskattua
valkosipulinkynttä ja 3 rkl oliiviöljyä. Lisäsin seokseen kuivattuja yrttejä,
taisi olla basilikaa. Levitin seoksen halkaistujen tomaattien päälle.
Viimeistelin tomaatinpuolikkaat raastamalla pinnalle parmesaania ja
ripottelemalla päälle dukkah-mausteseosta (toimii ilmankin). Tomaatinpuolikkaat
(4 kpl) päällysteineen laitoin uuniin puoleksi tunniksi.
Seuraavaksi halkaisin ja huuhtelin varovasti välejä myöten sydänsalaatit.
Leikkasin pienen ruskean viipaleen kannasta pois. Jäljelle jätin sievän vaalean
kantaosan, näin salaatin puolikkaat pysyisivät kasassa. Heiluttelin enimmät
vedet pois ja laitoin sydänsalaatinpuolikkaat hetkeksi talouspaperin päälle leikkuupinnat
alaspäin valumaan. Taputtelin salaatit kuivaksi. Valmistelin ne grilliä varten
valuttamalla leikkuupinnoille hieman oliiviöljyä. Pyöräytin pinnalle myös
suolaa ja pippuria myllyistään, osittain salaatin väleihinkin niitä hippusia ohjaillen.
Maustetut salaatit saivat jäädä odottamaan grillausta, joka tapahtuisi pihvien
vetäytyessä foliossa.
Pihvit suolasin ja pippuroin ja paistoin nopeasti kuumalla
grillipannulla voin kera. Paistoin vain sen verran, että saivat kauniin värin. Tämän
aloitin siinä kohti, kun tomaatit olivat olleet 10 minuuttia uunissa. Nämä
pihvit olivat suuret, hieman yli 200 grammaiset. Kauppias oli reilulla päällä…
Laitoin pihvit pannulta värinoton jälkeen tomaattien seuraksi uuniin, omalle
vadilleen. Seitsemän minuuttia uunissa oltuaan otin lihavadin uunista ulos ja
käärin folion sen ympärille. Siinä ne pihvit tekeytyisivät, kunnes tomaatit
olisivat kypsät ja salaatti tulisi grillistä. Pihvinyyttiin kertyneen nesteen
kaadoin lautasella olevien pihvien päälle. Rouhaisin myllyistä pihveille vielä myös sekä
suolaa että pippuria.
Salaatin grillaus vie vain muutaman minuutin. Pinta saa reilusti ruskistua.
Grillistä salaatit suoraan tarjoiluvadille ja loraus oliiviöljyä päälle. Myös sormisuolaa
ja pippuria on hyvä lisätä vielä tässäkin vaiheessa. Pinnalle sulatetut ja
valutetut katkaravut sekä raastettua parmesaania. Valmista on. Ja ihan
superhyvää. Helppoakin vielä. Kastike. Semmoista ei tarvita, kun pihvi on mehevä ja lisukkeet tämän kaltaiset. Ensimmäisen veitsenviillon jälkeen antaa myös uunitomaatti omat mehunsa. Korkeintaan
maustevoinapin voisin laittaa pihvin päälle, valkosipulisen sellaisen. Nyt en
kaivannut sitäkään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti