Blogini avaaminen ajoittuu sen verran alkuvuoteen, että nyt
lienee vielä sopivaa kirjoittaa muutamasta tammi-helmikuunkin ruokamuistosta.
Joidenkin niistä huomaan koskettaneen minua erityisesti, koskapa olen ne
kuvannut talteen. Lähdetään liikkeelle vuoden ensimmäisestä päivästä.
Vuoden ensimmäisen aterian suunnittelu tuntui tavallista
haastavammalta, onnistuessaan se toisi onnea koko alkavalle vuodelle. Paljon
olisi siis pelissä. Hyvä suunnittelu oli tarpeen senkin vuoksi, että vuotta
vaihdoimme tunturissa mökillä, ja ruokakauppoja siellä on vain yksi, naapuritunturilla toinen. Tärkeimmät
raaka-aineet oli vietävä mukanamme. Aika pian nousi kärkeen seuraava setti:
alkuun kampasimpukoita ja pääruoaksi
kunnon pihvit tykötarpeineen. Niillä ei voi tulla kuin hyvä vuosi!
KAMPASIMPUKAT PÄTSYN TAPAAN
Levitä lautaselle rucolaa. Paloittele serrano- tai
prosciuttokinkkua 1-1,5 siivua/hlö ja käytä nopeasti pannulla. Paista
kampasimpukat (3-4 kpl/hlö) voissa 1-2
minuuttia per puoli, ripaus suolaa ja pippuria.
Asettele kampasimpukat rucolapedin päälle. Ripottele seuraksi kinkut.
Viimeistele muutamalla parmesaanilastulla. Vielä pikku puristus sitruunasta ja
hyvää oliiviöljyä. Se on siinä. Kampasimpukat huuhtelimme alas Rieslingillä.
NAUDAN SISÄFILEEPIHVIT SIENIKASTIKKEELLA
Ota 150-200 g kokoiset sisäfileepihvit huoneenlämpöön 1-2
tuntia ennen paistamista. Paista kuumalla pannulla väri pintaan, päälle suolaa
ja pippuria. Laita 200-asteiseen uuniin n. 5-7 minuutiksi. Anna sen jälkeen vetäytyä vielä folion alla 10 minuuttia.
Lisukkeeksi paahda lohkottuja perunoita,
jotka on pyöräytetty oliiviöljyssä suolan, pippurin, timjamin (kuivattukin käy)
ja paprika- tai chilijauheen kera. Uunin lämpötila 200 astetta. Tarkista kypsyys 30 min kohdalla. Samalla
pellillä makuuntuvat kätevästi myös puolitetut tomaatit, joiden pinnalle
oliiviöljyä, pieni ripaus suolaa ja pippuria, jotain yrttiä, hieman valkosipulia ja kruunuksi
raastettua parmesaania.
Pihvien vetäytyessä valmista kastike pihvipannussa, jotta
saat sieltäkin kaikki maut talteen. Eli… Paista tovi viipaloituja herkkusieniä,
lisää kuohukermaa 2-3 dl ja kiehauta ja
kuohauta kunnes paksuus sopivaa. Suolaa ja pippuria. Tarvittaessa aavistus
kasvisfondia tai vaikkapa balsamicoa.
Pihviviiniksi valikoitui miellyttävä Famiglia Bianchi, jolla
nimensäkin puolesta minulle ihan oma merkityksensä, mutta se onkin jo
toinen juttu. Jälkiruoaksi riitti mainiosti kupilliset espressoa con.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti