Tätä ennen olen ollut kaksi kertaa Ravintola Rokan viinitastingissa. Ensimmäisen tastingin teemana oli ihana Italia ja toisella kertaa Cono Sur. Nyt olivat vuorossa Saksan laatuviinit, joista kattauksen esittelivät meille Marc Pohl ja Winestate. Sanna Kuusisto, toinen Rokan omistajista, teki omat osuvat täydennyksensä esittelyyn.
Rokan ovesta sisään astuttuamme näky oli kutsuva ja pöydät näyttivät
lupaavilta. Ja mikä parasta, sylkykupit loistivat tälläkin kertaa
poissaolollaan. Kaikki nämä Rokan viinitastingit ovat olleet rentoja ja
antoisia tilaisuuksia, niin tälläkin kertaa. Hyvä niin. Maisteltavana oli 4
valkoviiniä ja 1 punaviini:
That’s Neiss White (Chardonnay, Pinot Blanc ja Pinot Gris)
Dreissigacker Organic Riesling Trocken
Tesch Krone (Riesling)
Neiss Glockenspiel Spätburgunder (Pinot Noir)
Oli mielenkiintoista kuulla tarinoita viinien alkuperästä ja valmistuksesta.
Erityisen mielenkiintoista oli havaita, minkälainen huima ero on eri-ikäisillä
Rieslingeillä. Niistä vanhin, Tesch Krone, aiheutti pöytäseurueessamme myös
hilpeyttä, kun erään maistajan hieman hämmentyneenä ja kysyvän näköisenä esittämä
ensikommentti oli, ”tuoksuu lentokoneelta?”. Itse asiassa tuo kommentti
osoittautuikin harvinaisen osuvaksi, koskapa esittelijämme kertoi viinin olevan
kevyen petrolinen. Kuulimme sen sopivan erinomaisesti esimerkiksi Rokan
rautuannoksen kanssa. Seurueemme ylivoimainen valkoviinisuosikki oli
Dreissigacker, jonka toivon löytävän tiensä myös meidän viinikaappiimme. That’s
Neiss White hyvänä kakkosena, etikettikin oli yksinkertaisessa tyylikkyydessään
kovasti makuuni.
Ainoa punaviini ansaitsee oman kappaleensa. Neiss Glockenspiel Sätburgunder
oli todella hyvää. Tuo karmiininpunainen, silkkisen pehmeätanniininen ja tasapainoisen
keskitäyteläinen viini hienostuneen ja pitkän jälkimaun kanssa sai meidät melkein
huutamaan hallelujaa. Mielelläni tätä kotonakin nautiskelisin, tosin 38,90
euron pullohinta ehkä rajaa sen ihan erityisiin hetkiin. Tämän kehtaa antaa lahjaksikin.
Löytyy myös Alkon valikoimasta.
Esittelyn jälkeen ohjelmassa seurasi viinien maistelu erilaisten herkkujen
kanssa, hyviä matcheja etsien. Saimme eteemme kahden hengen jaettavat lankut,
Rokan Makuja pohjoisesta. Ne sisälsivät graavattua lohta, savumuikkuja,
poromakkaraa ja puolukka-dijonkastiketta, savusiika-tillimoussea, etikkakurkkua
ja itse tehtyä saaristolaisleipää. Lankut olivat meille jo ennestään tutut,
mutta aina yhtä hyvät. Tasalaatuisuus on myös yksi Rokan valteista. Nämä
pohjoisen maut olivat oivallinen valinta viinien makupariksi.
Kaiken kaikkiaan onnistunut ilta. Rokan seuraavaa viinitastingia
odotellessa…
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti