Vietämme pääsiäiset yleensä aina mökillä, kukin omista
aktiviteeteistaan nauttien. Osaan mainiosti nauttia olostani myös ilman kummoisia aktiviteetteja. Kevätauringon
helliessä erityisen mieluisa pääsiäistraditio minulle on istua pihalla vällyjen
alla ja lampaantaljan päällä hyvää kirjaa lukien. Jos vain sää suosii, voin tehdä
sitä vaikka joka päivä. Välillä linnunlaulu houkuttaa seuraamaan lintuja,
kuukkeleiden kanssa jopa seurustelen. Tuolia siirtelen aina auringon mukaan.
Välillä pyörähdän mökissä valmistelemassa päivän pääateriaa, jonka nautimme
sitten, kun kaikki ovat palanneet päivän aktiviteeteiltaan. Siellä kevätaurinkoisella
pihalla istuessani kehittelin seuraavan reseptin, jota noudatan useimpina
pääsiäisinä:
LAMMASTA KAHDELLA TAPAA
(= lammas uunissa muhien ja kokki samaan aikaan pihalla lampaantaljan päällä istuen)
Lammasta kahdella tapaa soveltuu sellaiselle lampaan osalle, joka vaatii
pitkäkestoista haudutusta. Aloittelin lampaan paistilla, mutta viime vuodet
olen valmistanut enimmäkseen potkia. Niistä tulee pitkällä haudutuksella niin
mureita, että ei tarvitse kuin vähän haarukkaa vilauttaa, kun jo liha irtoilee
luusta. Edullisiakin ne ovat. Pienten alkuvalmisteluitten jälkeen potkat voi
huoletta jättää uuniin muhimaan. Valmistuvat kuin itsestään. Pari kertaa
kypsennyksen aikana käännän potkat ympäri ja valelen niitä paistoliemellä, siinä
kaikki. Jo tuoksu saa veden kielelle, ja maku kruunaa nautinnon.
Potkankääntöreissulla on hyvä tilaisuus valmistaa Tunturikaakao, ja mennä
sen kanssa takaisin pihalle lampaantaljan päälle istumaan ja lukemaan.
Tavallinen kuuma kaakao muuttuu Tunturikaakaoksi lorauttamalla sekaan hieman
Jaloviinaa. Myös Stroh tai Minttu-likööri käyvät.
Jaan tämän ”Lammasta kahdella tapaa” –ohjeeni jo nyt, koska tänä pääsiäisenä
tarkoitukseni on hyödyntää pakasteessa olevat karitsankareet, aivan älyttömän
herkullisia nekin. Ne ovat tosi nopeita valmistaa, joten niitä kypsytellessä ei
kannata mennä välillä lampaantaljan päälle istuskelemaan. Ennen niiden paistamista
kylläkin.
PÄTSYN HAUDUTETUT LAMPAANPOTKAT
lampaan/karitsan potkia 1/hlö
tuoreita yrttejä: timjamia ja
rosmariinia ainakin
suolaa 1 rkl/4 potkaa
lihalientä 1-2 litraa
laakerinlehtiä 6 kpl
(valkosipulinkynsiä oman maun
mukaan)
Poista potkista enimmät kalvot.
Suolaa raa’at lihat ja anna maustua yrttien kanssa vähintään tunti. Paista lihassyyt
kiinni ja nosta potkat uunivuokaan. Lisää yrtit, lihaliemi, laakerinlehdet sekä
kokonaiset valkosipulinkynnet. Hauduta 140-150 -asteisessa uunissa ainakin 4-5
tuntia, välillä pari kertaa potkia käännellen.
Menossa uuniin... |
Paistoliemen voit käyttää
sellaisenaan annoksen kostutukseen. Maku on uskomattoman herkullinen. Voit myös
siivilöidä liemen ja keittää sen kerman kanssa kastikkeeksi, tarvittaessa
suurustaen.
Toinen versio valmiista potkasta. Liha oikein pakenee luusta. |
Potkien seuraksi sopii vaikka oliiviöljyssä
pyöräytetyt ja suolalla ja pippurilla maustetut uunijuurekset. Säästä niille
hieman yrttejä. Lorauta sekaan myös hunajaa. Jos et laita lampaiden sekaan
valkosipulia, voit paahtaa valkosipulit myös yhdessä uunijuuresten kanssa.
Lisää kokonaiset valkosipulit tai valkosipulinkynnet kuorineen, kanta
poistettuna.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti