Lapissa on
ruska nyt kauneimmillaan, kuin myös ruskamatkailijoiden määrä enimmillään.
Mahduimmepa sinne sekaan kuitenkin vielä mekin, viipyen viikko sitten Inari-Saariselän
alueella pidennetyn viikonlopun verran. Tuona aikana ruska voimistui liki
silmissä. Aina se vain pysäyttää ihastelemaan, myös tällaisen lappilaisen.
Ruskaretkemme
kohde valikoitui tällä kertaa ruokaperusteisesti. Olin jo pitkään haaveillut
visiitistä erääseen palkitusti Suomen parhaimmista ravintoloista, joka
sijaitsee Inarissa Hotelli Kultahovissa. Kyseessä on tietysti Ravintola Aanaar.
Ihastelin kesän mittaan yhtä, jos toistakin Aanaarissa tehtyä postausta. Niinhän
siinä sitten kävi, että ruskamatkan varaus lähti liikkeelle pöytävarauksesta Aanaariin.
Majapaikkaa ja muita reissun yksityiskohtia ehtisi miettiä myöhemminkin. Tärkeimmät
asiat ensin. Itse matka noudatteli samaa tärkeysjärjestystä, eli hurautimme
Rovaniemeltä suoraan Inariin. Saariselän ohitettuamme huikkasin auton ikkunasta
näille puille että ”Hei hei, palaamme pian, käväisemme vain ensin Inarissa
syömässä”.
Olimme Inarissa
heti Aanaarin avautuessa klo 14. Meille oli varattu pyynnöstäni ikkunapöytä, ja
kyllähän ne silmät sinne Juutuanjoen kuohuihin pitkin ruokailua vetivätkin. Ainakin
sen ajan, mitä erinomaisen kauniiden ja taidokkaiden ruoka-annosten ihailulta
maltoimme.
Mieheni ymmärsi
tämän ravintolakäynnin merkityksen tällaiselle ruokafriikille, ja tarjoutui
tosimiesmäiseen tapaansa ajamaan myös Inarista Saariselälle. Käytin tilaisuuden
hyväkseni, ja valitsin alkujuomaksi teemaan sopivasti Pohjoinen mielessä -cocktailin.
Taisin olla viimeistään siinä vaiheessa pelkkää hymyä.
|
Tyrni on terveellistä!
|
Jos olisimme
olleet Aanaarissa illallisella, olisin aika varmasti valinnut viiden ruokalajin
Inari-menun. Tällä kertaa tilanteeseemme sopi kuitenkin paremmin omat valinnat À
la carte -listalta. Olemme sen verran yksinkertaista, tai ehkä kuitenkin samojen
mieltymysten omaavaa porukkaa, että valitsimme kumpikin sattumalta samat
annokset. Alkuun Purjotuhkalla marmoroitua Inarijärven graavisiikaa,
tilli-piimänherakastiketta ja muikunmätiä. Kaunis annos, ja siiassa juuri
sopivan kevyt suolaus. Loistava valinta.
Pääruoaksi valitsimme
molemmat Männynoksalla savustettua poron paahtopaistia. Tämän annoksen lisukkeina
oli poronverikumpusta, puolukalla maustettua jäkälää ja puikulapyrettä.
Lisukkeet tulivat omalla lautasellaan.
Lisukkeista
eksoottisin oli ehkä puolukalla maustettu jäkälä, joka oli saanut puikulapyreealustalle
seurakseen myös aavistuksen sesongin ruskaa.
Poron paahtopaisti
tuotiin heti perään pöytään omassa kannellisessa astiassaan, ja se olikin hyvin
oivallettu. Nimittäin, tuolla kannen alla odotteli poron paahtopaistin lisäksi myös
savu männynoksineen ulos pääsyään. Wau, mikä tuoksahdus sieltä kannen alta
sitten tuprahtikaan, kun kantta varovasti raotin.
Myös jälkiruoan
osalta päädyimme samaan valintaan, nimeltään Jokiranta. Tattijäätelöä,
maarianheinä-suolaheinälientä, väinönputkea ja mustikoita. Mielenkiintoista! Jokirannan
makumaailma oli minulle mieluinen, raikas, eikä yhtään liian makea. Sanat eivät
riitä kuvaamaan annoksen kauneutta, joten tämä kuva puhukoon puolestaan.
Näin tuli
ruskamatka käynnistettyä mitä parhaimmalla gourmetilla. Tyytyväisinä ajelimme
takaisin etelän suuntaan, samalla maisemia ihaillen. Voi miten kaunista Suomen
Lapissa onkaan. Taisin kyllä myös hiukan torkahtaa, koskapa paluumatka meni
jotenkin silmänräpäyksessä. Pian olimme jo Saariselällä, jossa majoituimme
seuraavat kolme yötä.
Matkan
kurmettiosuus puolestaan tuli hoidetuksi ulkoilun lomassa. Ennen kurmettia oli kuitenkin
liikuteltava jalkoja sen verran, että kurmetti olisi varmasti ansaittu. Teimme reittivalinnan
Saariselän lähtöportilla, tosin teimme uusia reittivalintoja vielä matkan
varrellakin. Iisakkipäätä kohti kuitenkin alun perin suunnistimme, mutta poikkesimmekin
sitten jossakin risteyskohdassa vähän rauhallisemmille poluille. Oli nimittäin niin
paljon väkeä liikkeellä, että vaikka metsään ääntä mahtuukin, niin sitä oli
jopa häiriöksi asti. Eräässä polkujen risteyskohdassa seurasimme mihin suuntaan
meluisat joukot kulkivat, ja lähdimme itse toiseen suuntaan. Merkityillä
reiteillä pysyimme silti mekin, eksymään ei Lappiin kannata lähteä. Tosin
senkin varalta täytyy repussa aina olla tarpeeksi juotavaa. Meiltä ehkä jäi
komeimmat huiput tällä kertaa huiputtamatta, mutta ainakin meillä oli hyvin
tilaa hengittää sekä katsella ja kuunnella luontoa. Myös hiljaisuuden kuuntelu
onnistui.
Reittivalintamme
oli ”keskivaikea”, ja ehdin jo ajatella, että helppohan tämä on. Sitten saavuimme
purolle, jonka yli ei ollutkaan siltaa, sen kummemmin kuin pitkosiakaan. Nuoremmat
ja hyväpolviset pystyivät siitä toki loikkimaan kevyesti yli, mutta oma polveni
on kiukutellut sen verran, että järki pakotti miettimään, ennen kuin loikkaan
yli. Sekä ponnistus- että alastulopaikat olivat lällisiä, ja näin jo sieluni
silmin itseni mutakylvyn jäljiltä. Ajattelin, että tässäkö se oli, näinkö joudumme
palaamaan samaa reittiä takaisin. Tai ehkä kuitenkin tosimieheni heittäytyy
puron yli pitkälleen, ja voin kävellä häntä pitkin kuivin jaloin puron toiselle
puolelle? No ei sentään, mutta tosimies ja vanha partiolainen kun on, löysi hän
hetken ympäristöä tutkittuaan juuri sopivan mittaisen parrun, josta saatiin
kyhättyä väliaikainen silta. On se kätevä!
Olin niin haltioissani, että kuvakin jäi ottamatta. Laitanpa tähän nyt kuitenkin
kauniin ruskakuvan tapahtumapaikan lähistöltä.
Aikamme patikoituamme
päädyimme takaisin reitin alkuvaiheessa olevalle Aurora-taukopaikalle. Siellä pääsimme
reissun kurmettiosuuteen, eli paistoimme aina niin hyvältä maistuvat nuotiomakkarat.
Mukavaa oli
myös turista paikalle osuneiden, hyvällä tuulella olevien ruskaretkeilijöiden
kanssa. Mikäs oli ollessa hyvällä tuulella, aurinko paistoi ja suurimmalla osalla
oli patikointia takana jo muutama poronkusema. Näytti siellä toki olevan
heitäkin, jotka olivat patikoineet vain noin 700 metrin matkan lähtöportilta taukopaikalle,
ja viettivät mukavaa iltapäivää siellä. Käyhän se niinkin. Tämä taukopaikka on
hyvin suosittu, joten onneksi siellä on peräti kolme hyvin varusteltua nuotiopaikkaa
penkkeineen.
Makkaroiden ja
kuksasta nautitun oluen jälkeen kävimme kurkkaamassa Auroratuvan kahvilan
ovesta, ja niinhän siinä sitten kävi, että vastapaistettujen munkkien tuoksu houkutteli
meidät munkkikahville. Niinpä hörppäsimme munkkikahvit kurmettiateriamme jälkiruoaksi.
Ja matka
jatkui. Sekavasta reittivalinnastamme johtuen kaipasimme vielä lisää liikuntaa.
Saavuttuamme takaisin lähtöportille lähdimmekin kävelemään vielä toiseen
suuntaan, kohti Vellinsärpimää. Tosin sinne asti ei ollut tarkoituskaan
kävellä, vaan kääntyä takaisin sitten kun siltä tuntuu. Aika pian saavuimme Kummituskämpälle,
jonka ovenpielessä olevalla penkillä nautimme pienet kuksakonjakit jälkkärin
jälkkäriksi.
Kummituskämpän
läheisyydessä oli myös tällainen ihana pienenpieni taukotupa, jonka katto vihersi
sympaattisesti.
Kurkistus
ovelta sisään… Kas, siellähän on paikka, missä väsynyt matkamies voisi sään suojassa
hetken levähtää.
Mutta nyt ei
jääty laiskottelemaan, vaan jatkettiin matkaa, ja sitten jonkin ajan päästä
samaa reittiä takaisin lähtöpisteelle. Vielä pieni kävelykierros Saariselän
raitilla, ja seuraavaksi kutsui sauna. Aktiivista patikointia tuli reilut kolme tuntia, plus
makkara-, kahvi- ja konjakkitauot siihen päälle. Puhumattakaan lukuisista
kuvaustauoista. Näin oli patikka- ja kurmettipäivä saunaa vailla pulkassa. Ja
illalla sitten taas uudet herkut, sillä kertaa Saariselän gourmetin äärellä.
Mutta eiköhän tässä ollut jo ihan tarpeeksi gourmetia ja kurmettia yhdelle
postaukselle.