Terveiset täältä Espanjan auringon alta. Edellisen viikon myrskyt
kaikkosivat sopivasti yhtä aikaa tänne tulomme kanssa. Pääsimme siis saman tien
viettämään ulkoilmaelämää. Ensimmäiset merelliset puutostilat tuli korjattua
heti alkajaisiksi rantakadun taatuissa kalaravintoloissa. Sitten olikin
vuorossa päivä, jolloin ei haluttanut poistua asunnolta mihinkään. Oli ihanaa
vain olla pihalla ja lukea, ja antaa uunin huolehtia aterian valmistuksesta. Tällaiseen
tarpeeseen sopivat uuniperunat mitä parhaiten.
Chorizo-uuniperunat
3:lle
3 suurta perunaa (jauhoinen laji)
oliiviöljyä
2 chorizomakkaraa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 pieni kesäkurpitsa
2 tl oreganoa
2 tl paprikajauhetta
suolaa
mustapippuria
n. 15 kirsikkatomaattia
juustoraastetta (tässä sekoitus eri juustoja)
creme fraichea
Pese perunat hyvin ja pistele niihin haarukalla reikiä. Sipaise perunan
pintaan oliiviöljyä. Laita perunat uuniin joko suolapedille tai leivinpaperin
päälle. Jos haluat syödä perunan kuorineen, älä kääri sitä folioon. Vain ilman
foliota paahdetun perunan kuoresta tulee uunissa ihanan rapea. Laita perunat n.
210 C -asteiseen uuniin 1-1,5 tunniksi ja tee sillä välin täyte.
Poista chorizomakkarasta kuoret ja kuutioi
makkarat haluamasi muotoisiksi paloiksi. Täällä Espanjassa on aivan upea
valikoima tuorechorizoja, mutta myös kestomakkara käy. Kuori ja suikaloi/silppua sipulit. Pese ja kuutioi kesäkurpitsa.
Huuhtele kirsikkatomaatit ja halkaise ne.
Paista makkarapalat omassa rasvassaan liki kypsäksi ja lisää sipulit.
Anna sipuleiden kuullottua ja lisää kesäkurpitsakuutiot. Jatka paistamista,
kunnes makkara on kypsää ja kasvikset sopivasti pehmenneet. Mausta oreganolla ja
paprikajauheella. Tarvittavan suolan määrä riippuu käytettävän makkaran suolaisuudesta,
eli muista maistella! Suolaakin kuitenkin joka tapauksessa tarvitaan jo ihan kasvisten
ja perunoiden takia. Viimeistele seos sopivalla määrällä pippuria.
Kun perunat ovat kypsän oloisia, eli tuntuvat pehmenneen, halkaise
perunat pituussuunnassaan. Älä kuitenkaan viillä perunanpuolikkaita irti
toisistaan, vaan vain sen verran, että saat avattua perunan. Lusikoi täyte
perunan sisään ja ripottele pinnalle juustoraastetta.
Laita pelti takaisi
uuniin noin 15 minuutiksi, tai kunnes juusto on kauniisti gratinoitunut.
Siirrä perunat lautasille.
Tarjoile perunoiden kanssa creme fraichea. Kuutioin tarjolle myös
raikasta tuorekurkkua ihan sellaisenaan.
Voi miten hyviä nämä olivat. Meitä oli vain kaksi, mutta paahdoin varalta
kolmannenkin perunan. Siis sen varalta, jos jompikumpi perunoista olisikin
sisältä huono. No hyviähän ne olivat kaikki, ja mählysimme sitten puoleksi
vielä sen kolmannenkin perunan. Ilmeisesti nämä raikkaat kasvikset tekivät sen,
että chorizo ei vallannut liiaksi makua. Sanoisinkin, että setti oli perfecto.