Rovaniemi on saanut uuden mielenkiintoisen lisäyksen
Valtakadulla jo ennestään olevien, toinen toistaan parempien ravintoloiden
joukkoon. Kasvispainotteinen pohjoismainen Restaurant Nabo (Valtakatu 21) avasi
ovensa marraskuun alussa.
Viime perjantaina ehdin sitten itsekin tätä uutta ravintolaa
testaamaan. En ollut ihan varma, mitä odottaa, vaikka olin muutamia positiivisia
kommentteja Nabosta jo kuullutkin. Kasvikset ovat minulle kyllä kovasti mieluisia,
ja liki joka aterialla niistä jossakin muodossa myös nautin. Mutta että kasvispainotteinen
menu, hmmm, voiko se antaa sekasyöjälle monipuolisia makuelämyksiä? Näin mietin
etukäteen. Kyllä voi. Voihan Nabo, yllätit meidät täysin! Mistä makujen sinfoniasta
pääsimmekään nauttimaan pian sen jälkeen, kun meidät oli otettu ensin
ystävällisesti vastaan (takit naulakkoon auttaen!) ja ohjattu ikkunalyhtyjen vieressä
olevaan pöytään.
Ensimmäiseksi valitsimme kullekin mieluisimmat aperitiivit.
Minä päädyin tarjoilijan suosittelemaan punaiseen, puolukkaiseen
alkucocktailiin. Bingo! Ihanan raikas cocktail, joka oli juuri minun makuuni. Sitä
siemaillessani vaihtoi mielikin sujuvasti työviikosta vapaalle, ja aistit
virittyivät tuleville ruokalajeille.
Ennen kuin keskityimme ruokalistaan, mittaili katseeni vielä
ympäristöä. Pelkistettyä ja maanläheistä, ei tauluja. Onkohan seinille vielä
tulossa jotain, vai halutaanko täällä antaa kaikki huomio pöydän antimille? Nämä
olivat ensimmäiset ajatukseni. Sitten katse kattoon, josta roikkui siellä
täällä kasveja mukailemassa Nabon kasvisvoittoista linjaa. Myös ikkunanedusta oli
täytetty viherkasveilla, kuin myös mukavasti tuikkivilla lyhdyillä. Pöydissä syttyivät kynttilät sitä mukaa, kuin väkeä tuli lisää.
Viikon kiireet olivat ohi, joten päätimme ruokailla pitkällä
kaavalla. Valitsimme siis Nabo Menun, johon kuuluu kolme ruokalajia ja ”kaikkea
muuta kivaa”. Pidin tavattomasti siitä, että tuohon menuun sai valita juuri
itselle mieleisen alkuruoan, pääruoan ja jälkiruoan à la carte -listalta. Toki
yllätysmenuillekin on paikkansa, mutta yleisimmin haluan kuitenkin tehdä valintani itse.
Ruokailu käynnistyi keittiön terveisillä, joka tuolloin
sisälsi lusikalliset punajuuritartaria ja taidokkaasti fritattua lehtikaalia.
Hapanjuureen leivottu leipä oli paitsi lämmintä, myös
ruskistetun voin kanssa niin maistuvaa, että sorruin syömään kaksi leipäpalasta.
Alkuruoaksi olin etukäteen ajatellut syöväni hiillostettua
munakoisoa lisukkeineen, mutta päädyin kuitenkin tilaamaan annoksen nimeltä
Sokerisuolattua haukea, kyssäkaalia, mallasta ja kananmunaa. Ehkä ratkaisevin
tekijä valintaani oli se, että kuulin tarjoilijan tätä ruokaa esitellessään mainitsevan
sanan ceviche. Rakastan cevichejä! Alkuruokani tarjoiltiin ikään kuin linnunpesästä.
Se minulla tuli siitä ainakin ensimmäiseksi mieleeni. Mitä tulee valitsemaani alkuruokaan,
ei itse ruoan ulkonäkö ollut rakkautta ensisilmäyksellä, vaan se jätti mieleeni
vielä kysymysmerkkejä siitä, mitä valkoisen ”kuoren” alle kätkeytyykään. Itse
asiassa aioin ottaa kuvan avatusta annoksesta, mutta kuinkas sitten kävikään.
Sieltä alta paljastuneet herkut räjähtivät suussani sellaiseksi ilotulitukseksi,
että kaikki muu unohtui, myös valokuvaus. Täydellinen alkuruoka, joka oli jopa
suorastaan taidetta! Annoksessa oli tarkoin harkittuja ja taidokkaasti
yhdisteltyjä komponentteja, joista muodostui raikas ja samalla täyteläinen
makuelämys.
Viinivalinnoissa luotin kautta koko setin tarjoilijan
asiantunteviin suosituksiin. Alkukalalleni juuri sopivan mineraalinen valkoviini
oli Viettin viinitalon (Italian Piemontessa) Roero Arneis. Tämän viinitalon
tuotanto olikin minulle uusi tuttavuus.
Menu jatkui osaltani kasvisruoalla, vaikka yksi liha- ja kalavaihtoehtokin
oli saatavilla. Päädyin sienipääruokaan, johon oli kätketty myös makeiksi ja mehukkaiksi
kypsytettyjä valkosipulinkynsiä. Västerbotten-juustokastike antoi mukavaa vastamakua
sienien maulle, tosin tuota kastiketta olisin voinut syödä enemmänkin. Seuraavalla
kerralla pyydän sitä extrakauhallisen, mutta kastikkeet ovatkin yksi
heikkouksistani. Siis jos ne ovat hyviä, ja tämä oli.
Pääruoan kylkeen valitsin Savupuikulaa ja kurpitsansiemeniä.
Se oli itse asiassa meidän kaikkien kolmen valinta, ja saimmekin sitä
kimppakulhollisen. Savupuikula oli yllättäen muusin muodossa. Korjaan, erittäin
samettisen muusin muodossa. Puikulat oli hyödynnetty kokonaisuudessaan, ja perunankuoret
oli ilmeisesti fritattu ihanan rapsakoiksi muusin lisukkeiksi. Hyvä idea!
Pääruoan seuraksi sain viinilasiini Gustave Lorentz Evidence
Pinot Noir (Ranska, Alsace) punaviiniä. Sekin oli hyvä suositus, ja oiva
valinta sieniruoalle. Koska viinin nimi oli Evidence (suomeksi todistusaineisto),
oli se hyvä tuhota pian, ja sehän kävi kovin helposti.
Yksi meistä valitsi pääruoakseen päivän kalaa, joka paitsi
näytti, myös maistui ihanalta. Kalan syöjä kehui annostaan suussa sulavaksi.
Minäkin sain maistaa haarukallisen tuosta annoksesta, ja olin ihan samaa
mieltä. On muuten tosi hyvä juttu, että saatavilla on myös se päivän kala, ja liha-annoskin
löytyy. Näin kynnys on matalampi myös sekasyöjien astua kasvispainotteiseen
ravintolaan sisään.
Jälkiruokavalintani oli Jogurttia, sitruunaa ja
lakritsijuurta. Jälkiruoka tuoksui ihanasti lakritsilta, ja edelleen kaikki
osaset muodostivat yhdessä erinomaisen hyvältä maistuvan kokonaisuuden. Aika
harvoin syön jälkiruokia, mutta tällaisia voisin syödä useamminkin. Jälkiruoka
jatkoi samaa raikasta linjaa, jonka alkuruoka aloitti.
Jälkiruokajuomat ovat yleensä liian makeita makuuni. Tällä
kertaa tarjolla oli kuitenkin myös vähemmän makea vaihtoehto, joka oli juuri
sopivasti kupliva ja hapokas. Kyseessä oli Cascinetta Vietti Moscato d’Asti –viini.
Seuralaiseni valitsivat jälkiruoakseen Omenavispipuuroa,
kardemummaa ja vaniljagelatoa. Muminasta päätellen kumpikin oli annokseensa
tyytyväinen. Minäkin olisin saanut maistiaislusikallisen, mutta jätin sen nyt
tällä kertaa väliin, koska olen omenalle allerginen. Näihin oli hyvä lopettaa.
Mutta eipä siinä ollutkaan vielä kaikki. Ihan viimeiseksi
eteemme tuli vielä pienet makeat tryffelipallerot mustikkaisella sydämellä. Ne
me jaksoimme vielä syödä. Tässä vaiheessa tuli kyllä jo mieleeni, että ehkä
olisin voinut jättää sen toisen leipäpalasen syömättä. Mutta kun se oli niin
hyvää!
Nauttimamme illallisen perusteella uskallan suositella Naboa
teille kaikille, jotka arvostatte ensiluokkaisista raaka-aineista taidokkaasti
tehtyä ruokaa, joka onnistuu vieläpä yllättämään ja hämmästyttämään,
positiivisella tavalla tietysti. Nabon keittiössä on selvästi neroutta ilmassa,
ja se näkyy lautasella, ja maistuu myös. Kun siihen on bonuksena vielä ystävällinen
ja asiantunteva salihenkilöstö, rento tunnelma sekä laatuun nähden kohtuulliset
hinnat, niin paketti on kasassa. Menkää hyvät ihmiset ihan itse maistamaan, kokemaan
ja yllättymään.