Viikonlopun kulinaarinen kohokohta oli lauantaipäivän ateria. Kuha oli
siihen hetkeen ehdoton valinta. Se oli uinut suoraan kalastajalta pakkaseeni jo
jonkin aikaa sitten. Vanttausjärven kuhaa, ihan tästä läheltä. Olin vain
odotellut kantarelleja torille saapuvaksi, ja tarkoitus olikin alun perin valmistaa
kuhalle kaveriksi kantarellikastiketta. Mutta eihän niitä kaipaamiani herkkuja
tänne asti saatu. Tai oli niitä itse asiassa joinain päivinä kuulemma torilla
käväissyt, mutta minä en silloin sinne ehtinyt. Ja kun perjantaina olin torille
menossa, oli se jo mennyt tältä kaudelta kiinni. Syksy on siis todellakin
tullut. Mutta ei hätää, maailma pyörii ilman kantarellikastikettakin.
Kuhafileet saivat tällä kertaa seurakseen paahdettuja kasviksia ja perunalunta.
Oikeakin lumisadekin taitaa olla enää vain nurkan takana, sen verran koleaksi
on sää käynyt.
Tämä ateriakokonaisuus valmistuu aika helposti. Haastavinta on
oikeastaan vain kaikkien lajien oikea ajoitus. Aloitin perunoiden keittämisestä.
Olin valinnut perunoiksi Rosamundaa niiden jauhoisuuden takia. Mies kyllä
hieman ihmetteli, että aionko tehdä punaista perunalunta. Hmmm…. Kysäisin, että
monestikos on uuniperunan sisus ollut punainen. Ei tullut enempiä kysymyksiä. Perunat menivät kiehumaan suolattuun veteen,
kuorineen. Näin ne säilyttävät makunsa parhaiten.
Perunoiden kiehuessa valmistelin kasvikset uunikuntoon. Paloitellut porkkanat
ja puolitetut (ja siistityt) retiisit laitoin kulhoon, johon lisäsin kunnon lorauksen
oliiviöljyä ja toisen hunajaa. Lisäksi suolaa ja mustapippuria ja pyörittelin
niitä niin, että kaikki pinnat saivat osansa näistä mausteista. Levitin
kasvikset uunipellille leivinpaperin päälle, ja laitoin ne 225 C- asteiseen
uuniin 10 minuutiksi.
10 minuutin kohdalla lisäsin huuhdellut broccolinit, joille myös
lorautin päälle oliiviöljyä, sekä maustoin ne suolalla ja pippurilla. Hunajaa en
niille laittanut, kun tahtovat muutenkin helpommin kärtsätä. Ja varmasti
pelliltä saisivat tarpeeksi hunajan aromia itseensä. Pelti takaisin uuniin
vielä 10 minuutiksi.
Perunat olivat jo kypsiä. Annoin niiden hetken kuivahtaa, ennen kuin
kuorin ne ja pusersin perunalumeksi. Se käy todella helposti jauhoisista perunoista.
Kuorittu peruna vain pusertimen sisään ja purista suoraan lautaselle tai
tarjoiluvadille. Päälle pyöräytin hiukan viimeistelysuolaa ja tillisilppua.
Kastikkeeksi tein ihan perus voi-sipulikastikkeen. Tosin minun voikastikkeessani
on aina vettä mukana ainakin yhtä paljon kuin voita. Täsmäannos kahdelle
valmistui hetkessä. Sulatin 50 g voita kattilassa. Lisäsin yhden suikaloidun
sipulin ja pehmittelin sitä voissa. Lisäsin 1 dl vettä sekä suolaa, pippuria ja
tillisilppua ja kiehuttelin hetken. Säädin kastikekattilan levyn ykköselle,
joten kastike sai jäädä siihen odottamaan muuta ruokaa, pysyen samalla
lämpimänä. Suolaa maistettuani lisäsin kastikkeeseen loppusuoralla vielä
pikkutilkan vettä, ja kiehautin sen taas kuumaksi.
Kasviksetkin alkoivat olla jo kypsiä. Sammutin uunin, ja jätin
kasvikset vielä uuniin. Laitoin myös perunalumiastian uuniin jälkilämmöille. Näin
lisukkeet pysyivät kuumana annosteluun saakka. Nyt oli aika paistaa kuhafileet.
Pyöräytin ruodottomat kuhafileet vehnäjauhoissa ja paistoin ne kuumalla
pannulla reilussa voissa noin 2 minuuttia per puoli. Minun piti paistaa ne voin
ja rypsiöljyn sekoituksessa, mutta rypsiöljypullo jäi kotiin. Tämmöistä se on
tämä kahden keittiön välillä sukkuloiminen. Mutta hyvää tuli pelkällä
voillakin. Paiston aikana lusikoin voisulaa fileiden päälle. Maustoin kuhat
pannussa ollessaan suolalla ja mustapippurilla. Kuhafileille tuli voilla
paistettaessa kaunis väri ja ihana, lievästi pähkinäinen pintamaku.
Sitten vain annos kasaan, eli kuhafilee lautaselle. Samoin kasvikset ja
perunalumi. Kastikkeen lusikoin suoraan kuhalle ja perunalumelle. Voi herratun tähden kun oli hyvää. Aitoja, hyviä makuja. Kuha on
hyvä esimerkki raaka-aineesta, mitä ei kannata liikamaustamisella pilata.
Lauantain mökkiateria oli kyllä itse asiassa vähän kuin
sunnuntaiateria. Mutta kuinkas kävikään sunnuntaina. Silloin tämä ruokabloggaaja
teki oikein ”vimosen päälle” mökkiruokaa, varsinaista pikaruokaa. Ja kehtaan vielä
tunnustaa! Olimme lähdössä jo varhain iltapäivällä ajelemaan kohti kotia, koska
illempana olimme menossa synttärijuhliin. Siispä puolikas pussi kotimaisia
ranskalaisia ja puolikas lenkkimakkara palasina yhdessä vartiksi uuniin, ja
tuloksena oli oikein maistuva makkaraherkku. Kylkeen kirsikkatomaattirasian
loput ja päälle ketsuppia ja sinappia. Että sellainen sunnuntaiateria tällä
kertaa. Näin sain aikaa lukea muutaman luvun kirjasta sen sijaan, että olisin itse
valmistanut jotain lähtöevästä. Ja hyvääkin se vielä oli. Tällä tahdon sanoa,
että fiiliksen ja tilanteen mukaan kun kokkaa, niin lopputulos on aina hyvä, ja
kuhunkin hetkeen sopiva.
Tämä viimeinen kuva oli nyt vähän, että mikä ei kuulu joukkoon. Mutta olkoon se vaikka se poikkeus, joka vahvistaa säännön. Tai piste iin päällä. Tai jotain. Hyvää se ainakin oli, omalla tavallaan.